Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„În inima nopţii – Episodul Lear”

Astă-seară, avanpremiera

„În inima nopţii – Episodul Lear”

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunţa o nouă premieră în luna aprilie: „ÎN INIMA NOPŢII - EPISODUL LEAR", un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserţii de George Banu şi Monique Borie, după William Shakespeare, care se bucură de semnătura regizorală a lui Gavriil Pinte şi de cea scenografică a Roxanei Ionescu.

Gavriil Pinte este la a treia colaborare cu Teatrul Regina Maria. Primul spectacol montat pe scena orădeană este „Cei ce nu uită..." în 2013, un spectacol tulburător, care aduce o contribuţie semnificativă la resurecţia memoriei tragice a suferinţelor trăite de oamenii care au murit în închisorile comuniste. Următorul spectacol realizat la Oradea este „În inima nopţii - Episodul Hamlet" în stagiunea 2014- 2015, un proiect comunitar despre forţa magică a teatrului într-un spaţiu public deschis şi închis totodată şi despre certitudinile şi incertitudinile nopţii i-luminate, care face parte dintr-un ciclu mai amplu intitulat „ÎN INIMA NOPȚII" şi pleacă de la piese shakespeariene.
„ÎN INIMA NOPŢII - EPISODUL LEAR" este al doilea spectacol din acest ciclu şi are ca suport textual piesa de teatru „REGELE LEAR". Pleacă de la subiectul textului shakespearian, şi anume un rege care doreşte să abdice şi să-şi împartă regatul celor trei fiice ale sale, dar înainte de a lua orice decizie le cere acestora să-şi exprime dragostea pe care i-o poartă. În urma dovezilor de afecţiune, hotărăşte să-şi alunge fiica cea mică pentru sinceritatea şi naturaleţea mărturisirii, ca mai apoi să fie repudiat de fiicele cele mari şi cu mintea tulburată de suferinţă, să rătăcească la întâmplare. Dar în jurul subiectului se construieşte un spectacol despre noaptea minții, noaptea rătăcirilor, despre o lume ce se îndepărtează de rațiune și dragoste și se instalează în teritorii traversate de ură, violență, complot, exil, alienare, crimă, pentru ca, în cele din urmă, să caute cu fervoare, la capătul nopții, drumul spre lumină.
Spectacolul se va juca pe Scena Mobilă care va fi amplasată cu precădere în spaţii de patrimoniu, precum Cetatea Oradea, şi propune şi un dialog interdisciplinar între teatru şi artele vizuale, astfel încât în jurul scenei vor avea loc expoziţii ale unor tineri artişti plastici locali. De asemenea, în spectacol se vor folosi câteva lucrări ale artistului Mihai Ţopescu, unul dintre cei mai apreciaţi artişti români contemporani, care se bucură de participări expoziționale în țară și în străinatate, simpozioane, concursuri, expoziții de grup şi personale.
Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, care oferă în fiecare an finanţări nerambursabile instituţiilor ce desfăşoară activităţi culturale, co-finanţat de Primăria Oradea şi se bucură de susţinerea Departamentului de Arte Vizuale al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Oradea.
Importanţa unui asemenea proiect cultural este atestată şi de invitaţia de a participa la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri care se desfăşoară în România: „FESTIVALUL INTERNAŢIONAL SHAKESPEARE" de la Craiova, ajuns anul acesta la cea de-a X-a ediţie aniversară. Festivalul va avea loc în perioada 14-26 aprilie, în mai multe oraşe din ţară, precum Craiova, București, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea și Drobeta - Turnu Severin, înscriindu-se în rândul manifestărilor dedicate marcării împlinirii a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare. La această ediţie vor participa teatre celebre din spaţiul cultural mondial, dintre care amintim Teatrul Saytama din Tokyo, Teatrul Schaubuhne din Berlin, Baltic House Theatre Festival, Teatrul Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, Worcester Repertory Company, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon, Teatrul Municipal din Beer Sheva, Teatrul Laborator "Sfumato" din Sofia, Compania A & M Production din Africa de Sud. România va fi reprezentată de Teatrul Naţional „Marin Sorescu" Craiova, Teatrul de Păpuşi Gong din Sibiu, Teatrul Metropolis din Bucureşti şi Teatrul de Stat Oradea.
„ÎN INIMA NOPŢII - EPISODUL LEAR" va avea două reprezentaţii, prima la Târgu Jiu, în data de 20 aprilie, de la ora 20.30, în COMPLEXUL ARHITECTURAL BRÂNCUȘI şi a doua la Craiova, în data de 22 aprilie, de la ora 21:30, în PIAŢA MIHAI VITEAZUL.
Din distribuţie fac parte actorii: Şerban Borda, Ciprian Vultur, George Voinese, Angela Tanko,Anda Tămăşanu, Georgia Căprărin, Mirela Lupu, Ciprian Ciuciu, Alin Stanciu, Sebastian Lupu, George Dometi, Vali V. Popescu şi un grup talentat de viitori actori: Bianca Andraş, Carina Bunea, Alina Fabri, Alba García, Alexandra Moldovan, Saška Sotirov, Iosif Ahmed, Dragoş Florea, Vlad Haneş şi Ionuţ Şerban.
Orădenii sunt invitaţi la AVANPREMIERA „Episodului Lear" - vineri, 8 aprilie, de la ora 21.00, la Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea şi la PREMIERĂ - marţi, 26 aprilie, de la ora 21.00, la Scena Mobilă amplasată în Piaţa Unirii.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus,
secretar literar

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:16:06 Ora de vară a Europei de Est