Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Valorizarea jocului scenic („Valuing play”)

Parteneriat strategic între şcoli

Valorizarea jocului scenic („Valuing play”)

„Valuing play" (,,Valorizarea jocului scenic") este un parteneriat strategic între şcoli, finanțat în cadrul Programului Erasmus+, KA1 în perioada 2015-2017, prin intermediul ANPCDEFP (www.erasmus+.ro).

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea este partener în acest proiect, alături de alte trei grădinițe și școli din Letonia, Italia și Macedonia. Scopul proiectului este dezvoltarea unor resurse de predare a formelor specifice dramei:  teatru, teatru de păpuşi, teatru de umbre, teatru experienţial la copii de vârstă preşcolară şi şcolară mică.
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului
Ziua de 2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Echipa de lucru a parteneriatului strategic ,,Valuing play" și cadrele didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea au invitat membri ai comunității locale și profesionale să celebreze împreună această zi specială miercuri, 6 aprilie 2016, marcând-o prin acțiuni diverse:
Spectacolul de teatru de păpuși ,,Visul magic" oferit în dar de Asociația Culturală TrendArt Oradea, Compania Teatrală Independentă ,,Comoara cu povești" pentru toți elevii școlii și invitații lor, elevi de la alte școli speciale (CSEI Cristal, CSEI Orizont) și organizații (Asociația SOS Autism Bihor, Asociația Down Oradea).
Workshop-uri realizate în cadrul proiectului.
Echipa de proiect de la CSEI Nr. 1 Oradea s-a împărțit în cinci echipe, fiecare abordând o metodă de teatru diferită: teatru de umbre, teatru, joc de rol, teatru de păpuși și teatru experiențial. Astfel că în fiecare miercuri, din sălile școlii transcede bucuria celor mici, în încercarea de a găsi cele mai eficiente modalităţi de valorizare a jocului scenic, în diferitele sale forme, în vederea exprimării emoționale autentice și a dezvoltării personalităţii de la cele mai fragede vârste.
Două dintre echipe: Echipa 1 de Teatru de umbre: Haș Rodica, Bondar Ramona, Poszet Camelia, Iova Luminița, Neț Anda și  Echipa 4 de Teatru de păpuși: Gorgan Lavinia, Colesnicov Valeria, Manole Paula, Ilisie Carmen au așteptat miercuri oaspeți pentru a învăța și munci, pentru a se juca și a se bucura împreună: părinții elevilor; cupluri de părinți-copii/tineri de la Asociația SOS Autism; studenți la psihologie și psihopedagogie specială de la Universitatea din Oradea, ca suport pentru elevii cu CES și...actori.
Munca celor 5 echipe, pe lângă pregătirea unor materiale (filmulețe și descrieri de jocuri și activități) pentru produsele finale ale proiectului,  s-a concretizat în momente de teatru, care vor fi prezentate în luna iunie pe scenă: în cadrul Festivalului ,,Special Kids", care, ajuns anul acesta la ediția a VIII-a, va fi un spectacol caritabil și Caravana ,,Valuing play", și va ajunge prin școli și grădinițe.
Masa rotundă cu tema ,,Perspectiva integrării sociale a persoanelor cu autism"
De la ora 12.30, am organizat Masa rotundă cu tema ,,Perspectiva integrării sociale a persoanelor cu autism", în colaborare cu Asociația CES-Colaborăm Educăm Sprijinim.
Activitatea s-a adresat directorilor de instituții, specialiștilor, părinților și studenților interesați de problematica autismului, care au putut intra în dialog cu vorbitorii cheie prezenți la masa rotundă: d-na dr. Delia Ioana Tegzes, psihiatru, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea - medic specialist; d-na Simona Zlibuț, președinte al  Asociației SOS Autism Bihor și reprezentant al Asociației de părinți; d-na conf. univ. dr. Karla Barth, director al Departamentului de Științe ale Educației de la Universitatea din Oradea - reprezentant al furnizorului de formare; d-na Ioana Corompaki, terapeut/coordonator Piramid Learning Centre - reprezentant al centrului furnizor de servicii; d-na Ramona Kiss, prof. psihopedagog, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea - reprezentant educație specială; d-na Luminița Oros, profesor de sprijin la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" și Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" - reprezentant educație special integrată.
Discuția a fost condusă de Oana Tuduce, prof. psihopedagog la C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, specialist cu ani de experiență în problematica autismului.
Lansarea de baloane cu mesaje din finalul manifestării a fost gândită ca formă de evaluare non-formală a zilei.
În paralel cu activitățile menționate și desfășurate la C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, în intervalul orar 10.00-12.00, la Universitatea din Oradea a avut loc o acțiune de informare și sensibilizare a studenților de la Catedra de Științe ale Educației privind problematica autismului.
Teodora Pantazi & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Valorizarea jocului scenic („Valuing play”).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:32 Ora de vară a Europei de Est