Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

S-au realizat 42 ha de împăduriri dintr-un program anual de 60 ha

În „Lunii Plantării Arborilor”,

S-au realizat 42 ha de împăduriri dintr-un program anual de 60 ha

Aşa cum obişnuim în fiecare an şi cum am promis cu ocazia deschiderii „Lunii Plantării Arborilor", Direcţia Silvică Bihor desfăşoară câteva acţiuni dedicate naturii în general şi pădurii în special. Vă prezentăm în cele ce urmează acţiunile desfășurate în perioada 21 martie - 2 aprilie 2016.

Deschiderea „Lunii Plantării Arborilor" s-a desfășurat în data de 14 martie 2016.
Profesori şi elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 Sîntandrei și de la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", în colaborare cu Direcţia Silvică Bihor și A.P.M. Bihor, au participat în data de 17 martie la o acțiune de plantat în șantierul de împădurire situat în raza O.S. Oradea, U.P. VI Hidișel u.a. 72A în suprafață totală de 1,6 ha. Au fost prezenți cu această ocazie un număr de aproximativ 50 de elevi, împreună cu cadre didactice de la școlile amintite.
În data de 30 martie 2016, a avut loc o altă acțiune similară cu cea de mai sus, la care au participat peste 100 de elevi de liceu și gimnaziu de la Șc. Gimnazială ,,Szacsvay Imre", Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul", toate din Oradea. În paralel cu activitatea desfășurată de elevii școlilor orădene menționate, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu Bihor, în frunte cu dl. comisar șef Țepele Viorel s-au implicat și ei în acțiunea de voluntariat la pădure, punând umărul la plantarea de puieți forestieri.
Tot în ziua de 30 martie 2016, am avut bucuria să participe la campania noastră de plantare și câțiva reprezentanți ai ,,Centrului de zi Alsterdorf", grupul fiind format din 9 persoane adulte cu boală psihică şi/sau dizabilitate mintală uşoară şi medie asistate fiind de 3 asistenți. dacă în cazul elevilor scopul acestor acțiuni este de a le crea, a educa elevii în sensul iubirii și respectului față de natură în general și față de pădure în special precum și de a-i face mai responsabili de activitățile lor, în acest caz scopul a fost de a sublinia ideea după care se ghidează toți membrii acestui centru social și anume ,,Suntem diferiți, dar egali", vrem să demonstrăm că și noi putem face lucruri frumoase, utile, de admirat, chiar de urmat". În cazul persoanelor care beneficiază de asistență în cadrul ,,Centrului de zi Alsterdorf" dezvoltarea sentimentului de utilitate, a abilităților sociale, încadrarea spațio-temporală și nu numai sunt de mare necesitate și ajutor pentru noi".
În data de 1 aprilie 2016 a avut loc, în aceeași locație, o amplă acțiune de voluntariat organizată în parteneriat cu S.C. Celestica S.R.L. Oradea. Astfel 80 de angajați ai societății, înarmați cu sape și hârlețe, au purces la plantarea a peste 2.000 de puieți forestieri din specia gorun.
Cu această ultimă ieșire am închis practic campania de împădurire în zonele de câmpie.
Din punct de vedere profesional, ne aflăm la finalul campaniei de împădurire având realizate până în prezent peste 42 ha de împăduriri dintr-un program anual de 60 ha pentru pădurile proprietate publică a statului, în timp ce programul anual de 36 ha de regenerări artificial (împăduriri) în păduri administrate pe bază de contract, este realizat în procent de 95% (34 ha). La acestea se adaugă cele 292 ha regenerări naturale realizate în primele 3 luni ale anului 2016, din care 277 ha în fond forestier proprietate publică a statului, iar 115 ha în păduri administrate pe bază de contract.
De partea tehnică a acestor activități s-a ocupat ing. Mircea Faur, responsabil cu regenerarea pădurilor în cadrul Direcției Silvice Bihor ajutat fiind de personalul de teren din cadrul O.S. Oradea.
Vă mulţumim pentru colaborare.
Director,
ing. Cristian Adrian Florescu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-au realizat 42 ha de împăduriri dintr-un program anual de 60 ha.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:51:31 Ora standard a Europei de Est