Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost inaugurat aparatul de inhalosedare, unicat în Oradea, dar şi în judeţul Bihor

Primăria Oradea a achiziţionat un aparat medical care vine în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale

A fost inaugurat aparatul de inhalosedare, unicat în Oradea, dar şi în judeţul Bihor

Joi dimineaţa (31 martie 2016), la parterul Clinicii de Stomatologie din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, în prezenţa decanului Facultăţii de Medicină şi Farmacie, dl. Florian Bodog, a consilierului local Sebastian Lascu, a reprezentanţilor Asociaţiei pentru autism şi a Asociaţiei Down, dar şi a presei locale a fost inaugurat aparatul de inhalosedare, unicat în Oradea, dar şi în judeţul Bihor.

Acest aparat special a fost achiziţionat de Primăria Oradea în baza parteneriatului semnat cu Universitatea Oradea, respectiv cu Facultatea de Medicină şi Farmacie. Proiectul de parteneriat s-a născut la iniţiativa consilierului local Sebastian Lascu.
Primăria Oradea a acoperit valoarea acestui aparat, respectiv 40.322, 58 lei (la care se adaugă TVA). Pe lângă această sumă, Primăria Oradea decontează Facultăţii de Medicină şi Farmacie 4.166 lei/lună pentru materialele necesare tratamentelor aplicate pacienţilor, care vor beneficia gratuit de acest aparat.
Aparatul are rolul de liniştire, relaxare şi sedare a pacientului cu nevoi speciale (autism, down) sau a pacientului anxios, pentru ca apoi să-i poată fi făcută anestezia locală şi manevrele stomatologice specifice (obturaţii, extracţii dentare s.a).
Iniţiatorul proiectului, consilierul local Sebastian Lascu a precizat: ,,Acesta este un proiect pilot pentru un an de zile, urmând ca în funcţie de modul în care se va derula, să vedem ce vom putea face în continuare. Aparatul va fi folosit doar în cadrul Clinicii de Stomatologie de la parterul Facultăţii de Medicină şi Farmacie".
În baza acestui parteneriat, persoanele nevoiaşe aflate în baza de date a ASCO, precum şi orădenii care sunt în evidenţele SOS Autism Bihor şi în cele ale Asociaţiei DOWN Oradea vor putea beneficia de servicii stomatologice gratuite în limita a 4.166 lei/lună.
Reprezentantul Clinicii de Stomatologie, dr. Dan Slăvescu a afirmat că pentru început se va face un screening al pacienţilor în baza listelor primite de la ASCO şi de la Asociaţia pentru autism şi Asociaţia Down, după care se va face un program săptămânal, în care să aibă loc toţi pacienţii care vor solicita acest serviciu.
Decanul Florian Bodog a spus: ,,Acest aparat oferă posibilitatea de tratament dentar pentru persoanele nevoiașe aflate în evidența ASCO, pentru pacienţii cu nevoi speciale, cum ar fi persoanele cu autism, cele cu sindromul Down, dar şi pacienţilor anxioşi. Până acum, aceşti pacienţi plecau la Timişoara, cel mai apropiat oraş unde există un astfel de aparat şi îşi suportau din bugetul propriu cheltuilelile cu transportul până acolo, cheltuielile cu cazarea şi cu tratamentul. Acum vor putea veni direct la Clinica de Stomatologie din cadrul facultăţii, unde vor trebui să prezinte o adeverinţă de la ASCO sau de la Asociaţia Down sau Asociaţia pentru Autism. Acest parteneiat cu Primăria Oradea este un câştig pentru pacienţi în primul rând, pentru studenţi, pentru oraş şi pentru Facultatea de Medicină şi Farmacie".
În şedinţa Consiliului Local de joi, a fost prezentat regulamentul care stabileşte procedura beneficierii de acest aparat de inhalosedare, după care vor fi afişate la intrarea în Clinica de Stomatologie din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie (str. Independenţei) toate datele care i-ar interesa pe viitorii pacienţi: condiţii, număr de telefon, persoane de contact. (B.P.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:36:36 Ora de vară a Europei de Est