Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozion interjudeţean la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Miercuri,

Simpozion interjudeţean la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Miercuri, 30.03.2016, la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor a avut loc Simpozionul interjudeţean cu tema ,,Pedagogia audiovizualului şi învăţarea electronică".

Invitaţii de prestigiu ai acestui eveniment au fost conf. univ. dr. Sas Cecilia, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi asistent univ. dr. Haragoş Octavian, de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.
D-na director, prof. Carmen Bodiu, a deschis lucrările Simpozionului susţinând pledoaria pentru cunoaşterea impactului produs de audiovizual în actul educaţional. Prin utilizarea mijloacelor media, se dobândeşte o eficientizare a procesului educaţional, dar metodele de stimulare a gândirii critice, analitice și reflexive în rândul elevilor rămân la latitudinea fiecărui cadru didactic. D-na director precizează faptul că unul dintre obiectivele activității este tocmai acela de a răspunde modului în care, în calitate de dascăli, suntem capabili să dirijăm apetența înnăscută a elevilor spre accesarea electronică a informației, să-i conducem de la butonarea haotică a calculatorului spre cursul cunoașterii, spre fluxul învățării.  Evoluţia exponenţială în domeniul informatic din ultimul deceniu a determinat apariţia şi dezvoltarea a numeroase instrumente IT utile procesului didactic şi implicit, dezvoltarea mai multor platforme de e-learning, care au devenit tot mai familiare profesorilor şi elevilor. Astfel, un exemplu concret este platforma Moodle (e-learning) dezvoltată  pentru a ajuta profesorii să creeze cursuri online, care să fie focusate pe interacțiune și construirea colaborativă a conținutului educațional, aflată în continuă dezvoltare.
 În continuare, dl. asis. univ. dr. Haragoş Octavian a prezintat aspecte ale programului „Media Education", ce funcţionează în Europa din anii `90. În procesul educaţional, cadrele didactice trebuie să insiste asupra conţinutului, partea formală fiind accesibilă tinerei generaţii. Elevii trebuie să fie ghidaţi spre surse credibile în căutarea informaţiilor, evitând ,,balastul informaţional şi sursele toxice". Sociologul american de origine indiană Vivek Chibber explică faptul că percepem realitatea în diferite feluri, generaţia tânără nefiind capabilă să sintetizeze informaţiile la fel ca generaţia adulţilor.
D-na conf. univ. dr. Sas Cecilia a dezvoltat ideea d-lui profesor, insistând asupra învăţării de tip şcolar, unde cuvântul cheie informaţii este înlocuit cu termenul cunoştinţe. Primele cercetări în domeniul TIC s-au realizat încă din anii `60, `70, când s-a pus problema utilizării metodelor moderne. Teoreticianul Herrington Oliver susţine că învăţarea electronică este o altă faţetă a învăţării, o subspecie a acesteia. Activitatea de învăţare este centrată pe elev, în care se iau în considerare structurile cognitive, este centrată pe cunoştinţe şi este centrată pe evaluare. Modalităţile de evaluare TIC  permit crearea de exerciţii de simulare, în laboratoare virtuale, alcătuirea de către elevi a unor contexte de învăţare colaborativă. Evaluarea se poate face interindividual, dar şi prin intermediul proiectelor.
D-na prof metodist dr. Popa Rodica a subliniat necesitatea alfabetizării realizate la nivelul cadrelor didactice. În şcolile româneşti se practică într-o proporţie mai mare modelul tradiţional, faţă de cel modern. În mod sigur o metodologie de succes va implica împletirea celor două modele, având proporţii diferite în funcţie de vârsta şcolarului, de colectiv şi de obiectivele educaţionale urmărite.
Dintre cadrele didactice prezente la eveniment, d-na prof. Turcaş Rodica de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea, a demonstrat utilitatea Platformei Şcoala Descovery în predarea Chimiei, Fizicii şi a Biologiei, iar de la Colegiul Economic „Partenie Cosma" Oradea, d-na prof. Vaşadi-Santău Mărioara Aurina a prezentat materialul „Eficienţa utilizării mijloacelor audiovizuale în lecţii", ambele ca modele de bune practici utilizate în activitatea la clasă.
La simpozionul interjudețean organizat de Casa Corpului Didactic a Județului Bihor    s-au înscris un număr de 97 de cadre didactice, lucrările s-au desfășurat într-o atmosferă caldă, primitoare, propice aprofundării unei teme de actualitate, iar prestanța cadrelor universitare prezente la deschidere a asigurat ținuta academică și rigoarea științifică a manifestării.
Prof. metodist Popa Diana

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:00 Ora de vară a Europei de Est