Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul național de creativitate în limba engleză ,,Speak Out”, ediția a X-a

Joi, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”

Concursul național de creativitate în limba engleză ,,Speak Out”, ediția a X-a

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" Bihor a găzduit joi, 31 martie 2016, Concursul național de creativitate în limba engleză „Speak Out", aflat la a X-a ediție.

La întrecerea de joi au participat elevi de la 19 şcoli din Oradea şi jud. Bihor: Şc. Gimnazială „N. Bălcescu", Şc. Gimnazială Nr. 1 Uileacu de Beiuş, Şc. Gimnazială Nr. 1 Sîrbi, Lic. Greco-Catolic ,,I. Maniu", Liceul T. ,,Ady Endre", C.T. ,,I. Ciordaş" Beiuş,  Şc. Gimnazială ,,Oct.  Goga",  C.N. „Av. Iancu" Ştei, C. N. „I. Vulcan", C.T. ,,Tr. Vuia", C.N. ,,E. Gojdu", L.T. ,,N. Jiga" Tinca, Şc. Gimnazială ,,Floare de lotus" Sînmartin,  Şc. Gimnazială ,,Szacsvay Imre", C.T. „A. Şaguna", C.N. ,,S. Vulcan" Beiuş, C.T. ,,Unirea" Ştei, Şc. Gimnazială „Dacia", C.E. ,,P. Cosma".
Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni: Secţiunea A - monolog: clasele 5-8: ,,Life itself is the most wonderful fairy tale" - Hans Christian Andersen; clasele 9-12: ,,Youth is happy because it has the ability to see beauty. Anyone who keeps the ability to see beauty never grows old"  -  Franz Kafka; Secţiunea B - Scriere creatoare: Write a story (100-150 words) that contains all three elements below: clasele 5-8: A campfire, a stolen ring and a small lie that gets bigger and bigger; clasele 9-12: A secret diary, a pair of binoculars and a good-luck charm, fiind jurizat de: prof. Costa Monica - inspector școlar; Liliana Ardelean - prof. de engleză, Lic.T. ,,A.Lazăr"; Zoia Ciogu - prof. de engleză, Şc. Gimnazială Nr.11; Delia Tarr - prof. de  engleză, Şc. Gimnazială „Dacia"; Şerban Borda - actor, Teatrul ,,Regina Maria".
Câștigătorii ediției:
Secțiunea A - Monolog
Cl. 5-6
Guba Áron Máté -  LIT Ady Endre                       Premiul I
Kiss Botond   -   LIT Ady Endre                           Premiul  II
Chirila Briana-    Sc. Gimnaziala "N. Bălcescu "  Premiul  III
Ţig Andreea  -  CN "Emanuil Gojdu "                   Mentiune   
Cl. 7-8
Ciavoi Sergiu    -  CN "Emanuil Gojdu "               Premiul I
Mladin Andrei  -    Sc. Gimnaziala "N. Bălcescu" Premiul II
Ienei Alisa     -  Sc. Gimnaziala "N. Bălcescu"       Premiul III
Fechete Tibor - Sc. Gimnaziala "Szacsvay Imre"   Mentiune
cl. 9-10
Petruse Malina  - CN" Samuil Vulcan" Beius  -    Premiul I
Paval Iulian      - CN "Emanuil Gojdu"                  Premiul II
Nevelitis Cristina -  CN' E. Gojdu"                        Premiul III
Gherman Naomi  -  C. Economic" P. Cosma"        Mentiune
Danila Camelia    - CN" I. Vulcan"                         Mentiune    
cl.11-12
Marcutiu -Racz Dora  -  LIT "Ady Endre"           Premiul I
Czeli Mark     -  CN "Emanuil Gojdu"                  Premiul II
Banu Teona -  CN "Emanuil Gojdu"                     Premiul III
Dance Emanuela - CN "Samuil Vulcan" Beius     Mentiune
 
Sectiunea B- Scriere creativa
cl. 5-6
Hatos Robert- Lic.Greco-Catolic"Iuliu Maniu"-  Premiul I
Crisan Oana-Carina -  CN " E. Gojdu"                 Premiul II
Craciun Vlad    -  Sc. Gimnaziala "N. Balcescu"  Premiul III
Letea Teodora -    Sc.Gimn. "O. Goga"                Mentiune
Matiu Denisa   -  Sc. Gimnaziala "N. Balcescu"   Mentiune
cl.7-8
Palaghia Maria -  Sc. Gimnaziala "N. Balcescu"Premiul I
Koncz Mark  -   LIT"Ady Endre"                       Premiul II
Matiu Sorina  -  Sc. Gimnaziala "N. Balcescu"  Premiul III
Buha Georgiana -  CN "I. Vulcan"                     Mentiune  
cl.9-10
Lazea Alexandru -   CN" A. Iancu"Stei    -  Premiul I
Haita Alexandra - CN "E. Gojdu"                Premiul II
Harsanyi Cret Stefania - CT" Traian Vuia"  Premiul III
Vesa Georgia -  CN "Iosif Vulcan"               Mentiune
cl. 11-12
Heredea  Lorena   - CN "E. Gojdu"             Premiul I
Bejan Larisa  -  C.Economic "P. Cosma"    Premiul II
Sulugiuc Sonia -  CN "S. Vulcan"Beius       Premiul III
Coldea Daniel -  CN "A. Iancu"Stei             Mentiune
Cefan Kinga Klara  -  LIT"Ady Endre"        Mentiune
Să mai spunem că actuala ediție a fost sponsorizată de Librăria Cărtureşti și S.C. Agricola Piva S.R.L.
Paul Zoţ & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul național de creativitate în limba engleză ,,Speak Out”, ediția a X-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:29 Ora standard a Europei de Est