Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Iarna demografică, un sezon din care nu se poate ieși schimbând doar ora

Este necesară adoptarea unui set amplu de măsuri pentru creşterea natalității şi sprijinirea familiilor

Iarna demografică, un sezon din care nu se poate ieși schimbând doar ora

Este cunoscut faptul că România traversează o perioadă de „iarnă demografică", coborând la sub 20 de milioane de locuitori, adică la nivelul anului 1966.

În fiecare an, populația scade cu echivalentul a două orașe mici. Concret, s-a înregistrat o reducere de 80.000 de persoane pe an, începând din 2014.
În aceste condiții, este necesară adoptarea unui set amplu de măsuri pentru creşterea natalității şi sprijinirea familiilor. După ce anul trecut, PNL a obținut dublarea alocației pentru copii, acum a susținut modificări importante la concediul de maternitate și la plata indemnizației pe această perioadă.
Principalele modificări adoptate azi de Camera Deputaților sunt:
-Eliminarea plafonului maxim de 3.400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului
-Acordarea indemnizației pe toată perioada, până când copilul împlinește vârsta de doi ani.
-Persoanele care, în ultimii doi ani au realizat minimum 12 luni venituri supuse impozitului, vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
-Valoarea indemnizației se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
-Părintele care decide să se întoarcă în câmpul muncii înainte de doi ani, va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită - indemnizația minimă este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.
- Nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Aceste prevederi vor intra în vigoare de la 1 iulie 2016.
Aceste modificări au fost susținute de toate partidele politice, care au cerut în mod imperios Guvernului să aloce fondurile necesare punerii lor în practică.  În acest sens, PNL a indicat drept posibilă sursă bugetară pentru plata indemnizațiilor, sumele colectate la bugetul de stat din mai multe fonduri, inclusiv prin recuperarea integrală a prejudiciului din dosarele de corupție. ANAF și Guvernul ar trebui să se concentreze pe recuperarea acestor prejudicii. În același timp, excedentul bugetar din primele luni ale anului , constituie o altă sursă posibilă.
PNL lucrează în prezent la elaborarea şi implementarea unui pachet de legi necesar pentru refacerea echilibrului demografic și urmărește identificarea celor mai adecvate soluţii legislative de susţinere a familiilor tinere active. În iunie, pachetul legislativ pentru refacerea echilibrului demografic va fi lansat în dezbatere publică, iar societatea civilă direct implicată este invitată să se implice direct, astfel încât împreună să găsim cea mai bună cale pentru ca prezentul să aibă un viitor!
Deputat Florica Cherecheș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:26 Ora de vară a Europei de Est