Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lege pentru studenți

Cerere adresată ministrului MECT

Lege pentru studenți

Joi, 21 august 2008, a fost depusă la sediul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului o cerere adresată ministrului Cristian Mihai Adomniței prin care Adrian Dumitru Dume, președintele studenților din senatul Universității din Oradea a solicitat inițierea unei legi a studenților din România.

 Documentul face referire la problemele studenților și la faptul că momentan nu există nicio lege care să reglementeze exact drepturile și obligațiile ce le revin acestora și că nici proiectul Legii învățământului superior nu le dă speranțe că situația studenților se va îmbunătăți. În adresă au fost  menționate câteva dintre lacunele legislației în vigoare care permit prin anumite paragrafe eliminarea studenților de la luarea deciziilor sau diminuarea importanței lor în activitatea de conducere de la nivelul instituțiilor de învățământ superior, dând ca exemplu clar componența biroului de senat. Această structură este una executivă și de cele mai multe ori decizională, dar deși ea este aleasă de către un senat în care studenții reprezintă 25%, în componența ei raportul student-cadru didactic poate fi de 1 la 28. De asemenea, a fost specificat faptul că biroul senatului în variantă restrânsă fără reprezentantul studenților (rector, prorectori și secretar științific) se poate întâlni de câte ori dorește sub pretextul că nu are caracter oficial, fiind „doar” o ședință de lucru. Considerând situația nefirească, am solicitat ca în reglementările ce vor urma să fie formulat ca în toate stucturile de conducere, studenții să fie reprezentați în proporție de 25%.
Lipsa de spații alocate reprezentanților studenților este o altă problemă specificată, de cele mai multe ori este aproape imposibil contactul dintre studenți și reprezentanții lor legali, întrucât aceștia nu beneficiază de niciun spațiu (nici măcar câteva ore pe săptămână). Problemele și dificultățile întâmpinate de studenți în constituirea de asociații profesionale sau federații studențești au fost și ele abordate. Nu am omis nici faptul că studenții din consiliul facultății, biroul consiliu, senat, biroul senat sau orice tip de comisii din universitate pot avea cursuri sau seminarii la ora desfășurării sedințelor structurilor în care își reprezintă colegii și am cerut soluționarea acestei probleme.
Legea ar trebui să aibă la bază concluziile unei consultări a studenților din senatele universităților din România, precum și a federațiilor naționale studențești. Inițierea unui asemenea demers legislativ nu poate fi decât în beneficiul Învățământului superior românesc a cărui evoluție trebuie îndreptată spre a crea absolvenți cât mai competitivi și mai implicați în mersul societății din care fac parte.
Solicit sprijinul tuturor reprezentanților mass-media și organizațiilor studențești naționale pentru ca studenților români să le fie acordate condițiile dintr-o țară civilizată.
Adrian Dumitru DUME,
președintele studenților din senatul Universității din Oradea

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 17:57:52 Ora de vară a Europei de Est