Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primarul Ilie Bolojan a discutat cu ambasadorul Finlandei despre promovarea turismului local

Imaginea Bihorului în lume

Primarul Ilie Bolojan a discutat cu ambasadorul Finlandei despre promovarea turismului local

Primarul Ilie Bolojan s-a întâlnit ieri (miercuri, 30 martie 2016) la Primăria Oradea cu ambasadorul Finlandei, d-na Paivi Pohjanheimo, pentru a discuta posibilităţile de promovare a turismului local.

Excelenţa Sa se află în Oradea pentru a se întâlni cu tur-operatorii finlandezi, care la invitaţia Asociaţiei pentru Promovarea Turismului şi a Hotelului President din Băile Felix au venit să prospecteze ofertele turistice ale zonei şi să realizeze apoi pachete turistice pentru finlandezi.
Tur-operatorii sunt persoane sau organizaţii care cumpără servicii individuale de călătorie (transport şi cazare) de la producătorii lor (companii de transport sau hoteluri) pe care le combină într-un pachet (,,tour"), care apoi este vândut mai departe clienţilor.
La discuţii a participat dl. Mihai Jurca - preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului.
Ambasadorul Finlandei şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu Primăria Oradea pe partea de dezvoltare a pachetelor turistice, exprimându-şi totodată susţinerea pentru tur-operatorii finlandezi care vor crea pachete turistice. Ea a precizat că fuziunea Oradiei cu Băile Felix este o idee foarte bună a administraţiei locale, această fuziune fiind un pas important care va duce la dezvoltarea turismului termal - cel mai important ingredient pe care zona Oradea-Băile Felix poate să-l ofere pieţei din Finlanda.
Pe parcursul zilelor de marți și miercuri, ambasadorul Finlandei, d-na Paivi Pohjanheimo, împreună cu delegaţia finlandeză, a vizitat şi vizitează în continuare cele mai importante obiective turistice ale oraşului: Cetatea Oradea, Dealul Ciuperca, Acquapark-ul Nymphaea, Palatul Baroc, Sinagoga Zion, Piaţa Unirii ş.a.
Dacă d-na Paivi Pohjanheimo va părăsi oraşul nostru, tur-operatorii şi jurnaliştii finlandezi vor rămâne până duminică, 3 aprilie. Aceştia vor mai vizita Peştera Meziad şi Peştera Fârcu, zona localităţii Roşia - unde vor servi un prânz tradiţional bihorean, vineri vor testa procedurile de tratament la Hotel President, sâmbătă vor vizita Salina Turda, iar duminică vor pleca spre Budapesta, de unde vor lua avionul spre Helsinki.
,,Suntem convinşi că grupurile de turişti vor veni spre Oradea şi spre Băile Felix, chiar dacă nu au un zbor direct la Oradea. Cele trei ore cu autocarul pe care le fac de la Budapesta la Oradea nu vor constitui o problemă pentru ei, deoarece aceştia sunt obişnuiţi ca atunci când îşi petrec vacanţele la staţiunile din Alpi, să aterizeze la Munchen, de unde apoi se deplasează tot cu autocarele până la staţiunea de destinaţie", ne-a declarat Mihai Jurca - preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:28:49 Ora standard a Europei de Est