Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Teatrul „Regina Maria” apreciat la „Bursa International Balkan Countries Theater Festival”

Actorii orădeni, în Turcia

Teatrul „Regina Maria” apreciat la „Bursa International Balkan Countries Theater Festival”

Spectacolul „Seara de Ajun" a înregistrat un succes extraordinar la cea de-a III-a ediţie a „Bursa International Balkan Countries Theater Festival"/ „Festivalul Internaţional al Ţărilor Balcanice" în cele două seri în care s-a jucat pe scena Teatrului „Ahmet Vefik Paşa" din Bursa, Turcia.

Prima reprezentaţie a avut loc în 24 martie, iar cea de-a doua, în 25 martie. Publicul şi-a păstrat un entuziasm viu în ambele seri, animând sala teatrului prin aplauze necontenite. Povestea elfului care a aterizat într-un depozit de jucării furate şi a reuşit să stârnească o întreagă controversă în ceea ce priveşte identitatea sa (posibil) miraculoasă, i-a captivat pe deplin pe spectactorii curioşi să vadă cât mai multe forme şi tematici ale teatrului contemporan, astfel încât spectacolul s-a jucat de fiecare dată cu sala plină.
Sâmbătă, 26 martie, delegaţia teatrului a fost invitată să participe la un tur organizat al oraşului Bursa, în care au putut vizita importante atracţii turistice ale zonei, precum Complexul Sultanului Murad al II-lea, Muzeul Ataturk, Marea Moschee din Bursa, Bazarul de Mătase şi un sat aflat în parimoniul UNESCO - Cumalikizik, unde au putut admira case mai vechi de 300 de ani.
La întoarcea în ţară, directorul manager general al Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a declarat că „organizarea a fost una perfectă, am fost primiţi cu ospitalitate deosebită, iar publicul a fost unul cald, avizat, care s-a bucurat pe deplin de teatru. Sper doar ca în curând şi festivalurile din România să ajungă la un nivel atât de avansat de organizare."
Pentru actorul Răzvan Vicoveanu, care joacă rolul lui Gary, proprietarul unui depozit de jucării furate, „a fost o experienţă interesantă, atât din punct de vedere artistic, cât şi cultural. Ne-am bucurat de o primire călduroasă, de condiţii excelente şi de săli pline, un aspect foarte important pentru un actor."
Printre participanţii de anul acesta s-au numărat artişti din ţări precum: Turcia, Macedonia, Slovacia, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria şi România.
Participarea Teatrului Regina Maria la „Festivalul Internaţional al Ţărilor Balcanice" din Bursa - Turcia a fost posibilă cu sprijinul oferit de Institutul Cultural Român, în cadrul proiectului „Două teatre românești la International Balkan Countries Theatre Festival de la Bursa - ediția a III-a", propus de ICR Istanbul.
Spectacolul „Seara de Ajun", de Anthony Neilson, a fost regizat la Oradea de Ovidiu Caiţa şi se bucură de semnătura scenografică a Oanei Cernea. Succesul de care se bucură atât din partea publicului, cât şi a criticii de specialitate este consemnat de nominalizările pe care le-a primit la nenumăratele festivaluri la care a participat, dintre care amintim nominalizarea pentru Cel mai bun actor - Răzvan Vicoveanu - Festivalul de Teatru Scurt, ediția a XXI-a (Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția a III-a) - Oradea, septembrie 2015, nominalizarea pentru Cea mai bună actriță - Mihaela Gherdan - Festivalul de Teatru Scurt, ediția a XXI-a (Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția a III-a) - Oradea, septembrie 2015, nominalizarea pentru Cea mai bună regie - Ovidiu Caița - Festivalul de Teatru Scurt, ediția a XXI-a (Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția a III-a) - Oradea, septembrie 2015, nominalizarea pentru Marele premiu al festivalului - Festivalul Internațional al Teatrelor de Studio, ediția a XIX-a - Teatrul „Al. Davila" - Pitești, noiembrie 2015 şi nominalizarea pentru Cel mai bun actor - Răzvan Vicoveanu, pentru rolul Gary din spectacolul Seara de Ajun - Festivalul Internațional al Teatrelor de Studio, ediția a XIX-a - Teatrul „Al. Davila" - Pitești, noiembrie 2015.
Florina Rus,
secretar literar

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:21:16 Ora de vară a Europei de Est