Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ședința publică festivă, la Teatrul ,,Regina Maria”

Vineri, Ziua Poliției Române, sărbătorită la Teatru și în Piața Unirii

Ședința publică festivă, la Teatrul ,,Regina Maria”

Vineri (25 martie 2016), în sfânta zi de Buna Vestire, s-a sărbătorit și Ziua Poliției Române - 194 de ani... de istorie şi tradiţie.

La ora 9.30, pe scenă și în sala Teatrului ,,Regina Maria" din Oradea, a avut loc Ședința publică festivă organizată de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor. În acest cadru festiv, s-a desfășurat ceremonialul de premiere a polițiștilor cu rezultate profesionale deosebite, și omagierea polițiștilor recent retrași din activitate. La eveniment au luat parte și reprezentanți ai delegațiilor polițiștilor din Ungaria, Serbia, Polonia, Germania, Austria, Olanda și Luxemburg, prezente în această perioadă în Municipiul Oradea.
Ștefan Nicușor - Polițistul anului
Înaltul titlu ,,Polițistul anului" a fost cucerit de agent-șef adjunct Ștefan Nicușor; el a fost premiat și cu o diplomă de excelență din partea președintelui Fundației col. Ioan Baciu, comisar Florian Sîrca.
Încă șapte diplome de excelență
,,Ne dorim ca diplomele de excelență Ioan Baciu să fie, după distincția Polițistul anului, cea mai importantă distincție, pentru că întotdeauna ne-am propus să sprijinim și să recompensăm pe cei care au un caracter care înnobilează profesia de polițist. Aceste diplome, cât am să fiu eu președinte (a spus comisarul Florian Sîrca), vor ajunge doar în mâinile colegilor care și-au demonstrat de-a lungul anilor caracterul și dăruirea, pasiunea, nu doar exercitând o misiune cu succes".
Președintele Fundației col. Ioan Baciu a mai înmânat încă șapte diplome de excelență: subcomisarului Ioan Avram, doamnei agent-șef principal Elena Cristea, subcomisarului Adrian Daniel Cioară, agentului-șef de poliție Florian Mitra, subcomisarului Cornel-Dorin Judea, comisarului-șef Adrian Sarca și col. (r) Iosif-Emil Mante.
După înmânarea diplomelor de excelență, am ascultat alocuțiunile rostite de prefectul Claudiu Adrian Pop, de foști șefi ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor: Lazăr Cârjan, Ioan Câmpan și Gheorghe Chereji, precum și de reprezentanți ai delegațiilor polițiștilor din Ungaria, Serbia, Polonia, Germania, Austria, Olanda și Luxemburg.
Prefectul Claudiu Adrian Pop se simte în siguranță și felicită polițiștii bihoreni
,,Eu mă simt mai în siguranță și ca mine sunt cei peste 600.000 de locuitori ai județului Bihor, având în Poliția bihoreană un partener de nădejde, având în Poliția bihoreană un actor a tot ceea ce înseamnă activitate socio-economică și de siguranță a proprietăților, familiei, a avutului și a copiilor în principal (...). Dacă alte județe creează probleme, a spus-o ministrul, în Bihor, întotdeauna se găsește rezolvarea acestor probleme din 90 încoace; este meritul dumneavoastră exclusiv și al familiilor dumneavoastră", a mai spus domnul prefect Claudiu Adrian Pop.
,,Forța legii în detrimentul legii forței, a haosului"
Felicitându-și foștii camarazi și actualii slujitori ai Poliției bihorene, generalul Lazăr Cârjan a ținut să sublinieze că ,,această mare sărbătoare din punct de vedere al poliției este un angajament față de cetățeni: că vor face tot ce depinde de ei pentru forța legii în detrimentul legii forței, a haosului".
Dacă fostul șef al I.P.J. Bihor Ioan Câmpan a remarcat faptul că Dumnezeu tine cu Poliția Română, dăruindu-le polițiștilor o zi frumoasă, celălalt fost șef al polițiștilor bihoreni, Gheorghe Chereji, avea să constate cu tristețe că acolo sus (în Guvern), cineva nu-i mai iubește pe polițiști. ,,Eram obișnuiți, ca rezultat al muncii noastre, ca de Ziua Poliției, să fim premiați, să fim avansați în grade profesionale. Văd că s-a uitat definitiv. Am înțeles dedesubturile tehnice ale unor prevederi legislative, dar mă întreb ce face sindicatul, ce face corpul profesional al polițiștilor... ".
De la Teatru, am trecut poteca peste Crișul (cel) Repede și am ajuns în Piața Unirii, unde au continuat manifestările prilejuite de Ziua Poliției Române.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ședința publică festivă, la Teatrul ,,Regina Maria”.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 12:08:33 Ora standard a Europei de Est