Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Teatrul ,,Regina Maria” participă la „Bursa International Balkan Countries Theater Festival”

Cu „Seara de Ajun”

Teatrul ,,Regina Maria” participă la „Bursa International Balkan Countries Theater Festival”

Teatrul ,,Regina Maria" va participa în perioada 22 - 28 martie la cea de-a treia ediţie a „Bursa International Balkan Countries Theater Festival"/ „Festivalul Internaţional al Ţărilor Balcanice", care va avea loc în oraşul Bursa din Turcia, în intervalul de timp 8-27 martie, cu spectacolul „Seara de Ajun", care a reuşit deja să înregistreze un succes extraordinar la nenumărate festivaluri din ţară.

„Festivalul Internaţional al Ţărilor Balcanice" este un eveniment anual, care se desfăşoară în prima lună de primăvară şi reuşeşte să aducă pe scenă companii teatrale din întreaga regiune balcanică, printre care Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, România, Slovacia și Turcia. Obiectivele fundamentale pe care se sprijină întregul demers sunt consolidarea legăturilor dintre ţări, dezvoltarea păcii culturale, ridicarea artei teatrale la acelaşi nivel cu progresul economic al oraşului Bursa şi prezentarea teatrului contemporan oamenilor din regiune.
 „Seara de Ajun", un text contemporan de Anthony Neilson, regizat la Oradea de Ovidiu Caiţa, va încânta publicul turc, pe scena Teatrului Regional din Bursa în două seri de festival, atât în 24, cât şi în 25 martie 2016. Spectacolul este o tragi-comedie care, pornind de la pretextul unor clişee comerciale legate de sărbătoarea Crăciunului: cadouri, jucării, elfi, luminiţe, praf magic, dorinţe, ridică problema unei realităţi ce transcende magia aparentă a sărbătorii, şi anume aceea a oamenilor deziluzionaţi, care sunt pe punctul de a-şi pierde total speranţa şi dorinţa de a lupta pentru visurile lor. Într-o astfel de realitate, Crăciunul este golit de fondul său magic şi îşi păstrează doar forma comercială.
Motiv pentru care apariţia unui (posibil) elf, stârneşte o întreagă controversă, conflictul gravitând în jurul incertitudinii identităţii acestui intrus miraculos. Pe de altă parte, se pune problema dacă cei trei oameni - proprietarul unui depozit de jucării furate Gary, prietenul lui sceptic Simon şi prostituata Cherry - îşi vor redobândi speranţa într-o viaţă mai bună.
Din distribuţie fac parte actorii: Răzvan Vicoveanu, Alin Stanciu, Andrei Sabău şi Mihaela Gherdan, iar scenografia este realizată de Oana Cernea.
Trupa Iosif Vulcan a teatrului orădean se află la prima participare la „Festivalul Internaţional al Ţărilor Balcanice"din Bursa, însă nu şi la primul festival organizat de o ţară turcă, deoarece în anul 2007 a fost invitat la Festivalul Internaţional de Teatru din Marea Neagră, organizat în oraşul Trabzon, cu spectacolul „Salonul nr.6", de A. P. Cehov, regia artistică Petru Vutcărău.
Deplasarea Teatrului ,,Regina Maria" la „Festivalul Internaţional al Ţărilor Balcanice" din Bursa - Turcia se realizează cu sprijinul oferit de Institutul Cultural Român, în cadrul proiectului „Două teatre românești la International Balkan Countries Theatre Festival de la Bursa - ediția a III-a", propus de ICR Istanbul.
Florina Rus,
secretar literar

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:51:01 Ora de vară a Europei de Est