Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Marșul pentru viață 2016

Sâmbătă,

Marșul pentru viață 2016

Sâmbătă, 26 martie 2016, în oraşele României este programată ediţia anuală a evenimentului public „Marşul pentru viaţă" prin organizarea de către asociaţiile societăţii civile, instituţii și reprezentanţi ai cultelor și congregaţiilor religioase.

Scopul acestuia este afirmarea dreptului la viaţă al tuturor persoanelor începând din momentul concepţiei, a dreptului femeii gravide la sprijin şi pentru susținerea familiei, ca temelie a unei societăţi prospere. Totodată, este o afirmare a familiei tradiționale și a valorilor acesteia, care sunt baza unei societăți solide și sănătoase.
„Marșul pentru viață" are în fiecare an o temă, sub forma unui mesaj - Pentru viaţă, pentru femeie si pentru familie - manifest adresat publicului și este o invitație la implicare civică în sprijinul femeilor însărcinate, care sunt constrânse să apeleze la avort din cauza indiferenței și a lipsei de ajutor, uneori chiar din partea celor apropiați.
Sunt aşteptaţi la marş „toţi cei care cred că dreptul la viaţă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar dragostea şi compasiunea faţă de o mamă şi copilul ei reprezintă cea mai nobilă formă de implicare civică".
Copilul este un dar pe care o femeie îl aduce societăţii și acest dar nu trebuie să fie perceput ca un obstacol în calea împlinirii unei femei, a bunăstării ei ori a realizării profesionale.
Comitetul de organizare, fără o conducere centralizată, lansează un mesaj comun sub forma unui manifest. Acest document poziționează societatea civilă creștină față de problemele  actualitate ale României.
În Municipiul Oradea la „Marşul pentru viaţă" au confirmat prezenţa următoarele organizații, instituţii și O.N.G.-uri: Episcopia  Greco- Catolică Unită cu Roma, Eparhia Oradea, Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului Oradea, Centrul Creștin Viața Nouă, Uniunea Femeilor Bihor Oradea, Asociația ,,Profamilia", Comunitatea Penticostală, Comunitatea Baptistă, Liceul Teologic Greco- Catolic ,,Iuliu Maniu",  Liceul Penticostal ,,Betel", Radio Maria, Radio Transilvania, Maria Radio - Erdely, Radio Vocea Evangheliei.
Sunt câteva activităţi anticipate: emisiuni radio, intâlniri cu elevii, rugăciuni în diferite lăcaşuri de cult ale organizatorilor.
Organizatorii au propus derularea acestui eveniment astfel:
*rugăciuni în bisericile cultelor care participă, începând cu ora 9,00
*intâlnirea paricipanților pe platforma din Parcul 1 Decembrie în faţa Statuii ,,Ostaşului Român" la ora 10,30
*deschiderea marşului la ora 11,00, prin câteva luări de cuvânt din partea autorităţilor, organizatorilor și a reprezentanţilor cultelor
*moment de reculegere, aşezarea lumânărilor în forma de cruce și baloane cu inscripţia copiilor nenăscuţi
*desfăşurarea marşului: participanţii se vor grupa, vor traversa Parcul 1 Decembrie de la statuia ,,Ostaşului Român" pe aleea din mijlocul parcului, spre staţia de tramvai pentru tramvaiele 2, 3R, 3N, se va  traversa Piaţa E. Gojdu până la Catedrala Ortodoxă, unde se va staţiona pentru a se spune rugăciunea Tatăl Nostru, se va intra pe  Calea Clujului până la Spitatul Clinic de Obstetrică și Ginecologie unde este punctul final al marşului.
*încheierea marşului: prin expuneri din partea personalului medical de specialitate în spaţiul din incinta exterioară a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie după care se va rosti în comun rugăciunea Tatăl Nostru.
Având în vedere scopul marşului și importanţa implicării instituţiilor medicale în oferirea unei alternative în menţinerea sarcinii, precum și a deciziei de întrerupere a acesteia din multiple motive, organizatorii au considerat că este necesar să se facă o vizită de către un grup de femei la secţia de Gravide şi Lăuze a Spitalului de Obstetrică și Ginecologie.
În cadrul marşului, întâlnirea de la Statuia Ostaşului Român reprezintă etapa cea mai importantă, de demonstrare a scopului marşului și de conştientizare a societăţii privind conduita morală necesară a fi adoptată pentru dezvoltarea familiei și mai ales pentru implinirea statutului de femeie si mamă.
În scopul realizării unui impact mare asupra comunităţii și cu dorinţa acerbă ca mesajul  marşului să găsească un adânc răsunet în  conştiinţa tuturor oamenilor, organizatorii au propus să se transmit un mesaje de către reprezentanţii cultelor și ai autorităţilor locale și guvernamentale având în vedere semnificaţia majoră a acestui eveniment în viaţa comunităţii.
Ing. Miorița Săteanu

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:07:55 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...