Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Marșul pentru viață 2016

Sâmbătă,

Marșul pentru viață 2016

Sâmbătă, 26 martie 2016, în oraşele României este programată ediţia anuală a evenimentului public „Marşul pentru viaţă" prin organizarea de către asociaţiile societăţii civile, instituţii și reprezentanţi ai cultelor și congregaţiilor religioase.

Scopul acestuia este afirmarea dreptului la viaţă al tuturor persoanelor începând din momentul concepţiei, a dreptului femeii gravide la sprijin şi pentru susținerea familiei, ca temelie a unei societăţi prospere. Totodată, este o afirmare a familiei tradiționale și a valorilor acesteia, care sunt baza unei societăți solide și sănătoase.
„Marșul pentru viață" are în fiecare an o temă, sub forma unui mesaj - Pentru viaţă, pentru femeie si pentru familie - manifest adresat publicului și este o invitație la implicare civică în sprijinul femeilor însărcinate, care sunt constrânse să apeleze la avort din cauza indiferenței și a lipsei de ajutor, uneori chiar din partea celor apropiați.
Sunt aşteptaţi la marş „toţi cei care cred că dreptul la viaţă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar dragostea şi compasiunea faţă de o mamă şi copilul ei reprezintă cea mai nobilă formă de implicare civică".
Copilul este un dar pe care o femeie îl aduce societăţii și acest dar nu trebuie să fie perceput ca un obstacol în calea împlinirii unei femei, a bunăstării ei ori a realizării profesionale.
Comitetul de organizare, fără o conducere centralizată, lansează un mesaj comun sub forma unui manifest. Acest document poziționează societatea civilă creștină față de problemele  actualitate ale României.
În Municipiul Oradea la „Marşul pentru viaţă" au confirmat prezenţa următoarele organizații, instituţii și O.N.G.-uri: Episcopia  Greco- Catolică Unită cu Roma, Eparhia Oradea, Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului Oradea, Centrul Creștin Viața Nouă, Uniunea Femeilor Bihor Oradea, Asociația ,,Profamilia", Comunitatea Penticostală, Comunitatea Baptistă, Liceul Teologic Greco- Catolic ,,Iuliu Maniu",  Liceul Penticostal ,,Betel", Radio Maria, Radio Transilvania, Maria Radio - Erdely, Radio Vocea Evangheliei.
Sunt câteva activităţi anticipate: emisiuni radio, intâlniri cu elevii, rugăciuni în diferite lăcaşuri de cult ale organizatorilor.
Organizatorii au propus derularea acestui eveniment astfel:
*rugăciuni în bisericile cultelor care participă, începând cu ora 9,00
*intâlnirea paricipanților pe platforma din Parcul 1 Decembrie în faţa Statuii ,,Ostaşului Român" la ora 10,30
*deschiderea marşului la ora 11,00, prin câteva luări de cuvânt din partea autorităţilor, organizatorilor și a reprezentanţilor cultelor
*moment de reculegere, aşezarea lumânărilor în forma de cruce și baloane cu inscripţia copiilor nenăscuţi
*desfăşurarea marşului: participanţii se vor grupa, vor traversa Parcul 1 Decembrie de la statuia ,,Ostaşului Român" pe aleea din mijlocul parcului, spre staţia de tramvai pentru tramvaiele 2, 3R, 3N, se va  traversa Piaţa E. Gojdu până la Catedrala Ortodoxă, unde se va staţiona pentru a se spune rugăciunea Tatăl Nostru, se va intra pe  Calea Clujului până la Spitatul Clinic de Obstetrică și Ginecologie unde este punctul final al marşului.
*încheierea marşului: prin expuneri din partea personalului medical de specialitate în spaţiul din incinta exterioară a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie după care se va rosti în comun rugăciunea Tatăl Nostru.
Având în vedere scopul marşului și importanţa implicării instituţiilor medicale în oferirea unei alternative în menţinerea sarcinii, precum și a deciziei de întrerupere a acesteia din multiple motive, organizatorii au considerat că este necesar să se facă o vizită de către un grup de femei la secţia de Gravide şi Lăuze a Spitalului de Obstetrică și Ginecologie.
În cadrul marşului, întâlnirea de la Statuia Ostaşului Român reprezintă etapa cea mai importantă, de demonstrare a scopului marşului și de conştientizare a societăţii privind conduita morală necesară a fi adoptată pentru dezvoltarea familiei și mai ales pentru implinirea statutului de femeie si mamă.
În scopul realizării unui impact mare asupra comunităţii și cu dorinţa acerbă ca mesajul  marşului să găsească un adânc răsunet în  conştiinţa tuturor oamenilor, organizatorii au propus să se transmit un mesaje de către reprezentanţii cultelor și ai autorităţilor locale și guvernamentale având în vedere semnificaţia majoră a acestui eveniment în viaţa comunităţii.
Ing. Miorița Săteanu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:18 Ora de vară a Europei de Est