Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Asociaţia pentru Educaţie şi Formare ,,TopFormalis” a devenit parteneră a coaliției CALIEDU

Pentru dezvoltare și promovare

Asociaţia pentru Educaţie şi Formare ,,TopFormalis” a devenit parteneră a coaliției CALIEDU

În 2015, la invitația Asociației ,,Learn&Vision" din Cluj-Napoca, Asociaţia pentru Educaţie şi Formare ,,TopFormalis" din Oradea a devenit parteneră a coaliției CALIEDU, alături de alte 13 organizații non-guvernamentale din țară.

Demarat la 1 aprile 2015, proiectul Masă critică pentru educație de calitate prin politici publice fundamentate prin cercetare (CALIEDU) a fost inițiat de Asociația Learn&Vision în parteneriat cu Asociația Centru pentru Studiul Democraţiei, fiind finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG România. CALIEDU reprezintă, în fapt, o grupare informală de asociații, fundații, centre de resurse şi alte persoane juridice care are drept scop creșterea implicării O.N.G-urilor cu activitate în domeniul educațional în dezvoltarea de politici educaționale fundamentate pe rezultatele unor cercetări științifice. Prin obiectivele sale, coaliția CALIEDU urmărește  creșterea gradului de implicare a ONG-urilor educaționale în elaborarea și promovarea de politici educaționale naționale și regionale fundamentate pe rezultatele unor cercetări, dezvoltarea capacității de advocacy a coaliției CALIEDU; întărirea capacității sectorului ONG de a elabora politici, recomandări și cercetări, dar şi sprijinirea recunoașterii efective a expertizei ONG-urilor în elaborarea politicilor publice.
Prima întâlnire a membrilor coaliției a avut loc în 25 septembrie 2015, la Cluj-Napoca ocazie cu care au fost stabilite o serie de repere importante pentru activitatea coaliției precum misiunea coaliției și rolurile ce revin membrilor, planul de acțiune viitoare. Cea de-a doua întâlnire s-a desfășurat în perioada 11 - 13 decembrie 2015, iar pe agenda de discuții au fost incluse tematici între care: dezbaterea temelor de cercetare prioritare din domeniul educației, în jurul cărora vor fi concentrate eforturile ONG-urilor membre; stabilirea unui calendar de cercetare și de inițiative de politici publice; discutarea planului de diseminare general și a planurilor specifice fiecărei organizații; stabilirea reperelor de colaborare cu instituțiile publice partenere. Tot la această întâlnire a fost lansată şi platforma electronică a CALIDEU al cărei scop este acela de a colecta un set de resurse informaționale relevante pentru sistemul de învățământ din România. Celor două întâlniri de lucru le-a urmat training-ul pentru persoanele resursă din ONG-urile membre ale Coaliției CALIEDU. În cadrul training-ului, participanții au fost implicați în sesiuni interactive care au abordat o gamă diversă de tematici legate de cercetarea din domeniul educației şi importanța realizării unor studii de calitate. Pe parcursul celor trei zile de training, sesiunile de instruire au urmat o abordare dinamică şi participativă, participanții fiind implicați în dezbateri privind politicile educaționale  în diferite sisteme educaționale.
Proiectul se va finaliza la 31 martie 2016, dar coaliţia CALIEDU va continua să funcționeze, iar platforma electronică va fi menținută şi îmbogățită cu resurse de membrii coaliției care vor fi disponibile publicului larg.
Prof. Anamaria Liana Lăzuran

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:10 Ora de vară a Europei de Est