Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sigulda - oraşul cooperării dintre români, francezi, letoni, germani şi irlandezi

Întâlnire transnaţională de proiect în Letonia

Sigulda - oraşul cooperării dintre români, francezi, letoni, germani şi irlandezi

Localitate activă din punct de vedere cultural, sportiv şi turistic, Sigulda a salutat călduros sosirea profesorilor din echipa Erasmus+, reuniţi în Letonia pentru cea de-a doua întâlnire transnaţională de proiect.

Proiectul M.E.A.L: MIAM - EAT ACT LEARN se desfăşoară în cadrul programului Erasmus+, acţiunea cheie 2 - parteneriate strategice între şcoli, fiind finanţat de Uniunea Europeană. Şcoli din ţări diferite: Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" (Ştei-România), Ecole Pasteur (Saint-Jean en Royans-Franţa), Clarawood Special School (Belfast-Irlanda de Nord), Franzosische Schule Gemeinschaftsschule (Tubingen-Germania) şi Siguldas Pilsetas Vidusskola (Sigulda-Letonia) au pus bazele acestui proiect începând din septembrie 2014 cu scopul de a încuraja comunitatea să consume cât mai mult produse locale.
Pe lângă mobilităţile cu elevii şi activităţile desfăşurate în şcoli, acest proiect prevede şi trei întâlniri transnaţionale în cadrul cărora echipele de proiect de la cele cinci şcoli implicate analizează activităţile desfăşurate până în acel moment şi stabilesc detalii importante ale următorilor paşi din proiect.
După prima întâlnire din Belfast în toamna anului 2014, a urmat cea din Sigulda (Letonia) în perioada 29 februarie - 4 martie 2016. Cadrele didactice de la Siguldas Pilsetas Vidusskola ne-au împărtăşit aspecte din sistemul lor de predare-învăţare, dar ne-au pregătit şi un program în conformitate cu cerinţele proiectului. De la cântecele de bun venit ale copiilor până la cina de bun rămas, locuitorii din Sigulda ne-au arătat doar căldură şi prietenie, asigurând o colaborare optimă între participanţi. Între discuţiile pentru proiect, s-au desfăşurat activităţi şi cu elevii: concursul Taste and smell and tell, prepararea unei reţete tradiţionale, workshop-ul cu un bucătar-chef, Seara prieteniei şi momente de dans. Producătorii locali ne-au deschis la rândul lor uşile afacerilor lor, pentru a ne împărtăşi din secretele serelor de legume şi flori din Cesis sau din producţia faimoasei fabrici de bere din Valmiermuiza.
Proiectul M.E.A.L. va continua până în anul 2017 şi se va încheia cu ultima reuniune transnaţională de proiect la Târgul de agricultură de la Paris.
Liana Moruţ
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sigulda - oraşul cooperării dintre români, francezi, letoni, germani şi irlandezi.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:22 Ora de vară a Europei de Est