Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cu mama despre... igiena personală!

La Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna”

Cu mama despre... igiena personală!

N-o să vă vină să credeţi ce am păţit eu azi la şcoală! Aşteptam alături de colegii mei din clasa I A de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" să intre doamna învăţătoare în clasă! Doamna Gabriela Codorean se lasă aşteptată! Nu îi stă în obicei! Deja, sunt în alertă! Nimic nu mă pregătea pentru ce avea să urmeze!

Deodată uşa clasei se deschide şi intră... mama! Oare de ce? Poartă halatul alb de la spital, iar pe ecuson scrie Dr. Mirela Indrieş. Mă fac mic de tot în bancă... poate am făcut vreo poznă! Mă liniştesc repede când descopăr că mama e azi invitată să ne vorbească despre regulile de igienă personală. O însoţeşte doamna medic pediatru Nicoleta Mudura. Colegii mei sunt încântaţi!
La început nu credeam în microbi. Mă uitam la mâini când intram în casă şi... nimic!
Ce nu vezi, nu există! Asta spun oamenii mari când copiii vorbesc cu un prieten... imaginar.
Până într-o zi în care mami a zis că mi-i arată. Pe ei, pe microbi. Cum nu voiam să mă spăl pe mâini după o partidă de fotbal, mi-a curăţat un măr şi mi l-a pus în mână. În câteva secunde cum credeţi că era mărul? S-a schimbat la culoare! Şi nu, nu era o vrajă. Era numai praful de pe mâinile mele, plin de microbi, în mod sigur! Ok... ce vrea să însemne şi igiena asta?
Igiena este ştiinţa care se ocupă cu promovarea şi menţinerea sănătăţii individului şi comunităţii. Asta am găsit eu în dicţionar. Termenul de „igienă" vine de la Hygeia, fiica lui Asclepius (Zeul Medicinii), Zeiţa Sănătăţii şi curăţeniei în Grecia antică.
Deşi în general termenul „igienă" este înţeles ca simpla „spălare", igiena reprezintă de fapt o serie întreagă de condiţii şi practici care au ca scop să menţină sănătatea. Până şi eu, Luca am înţeles acest lucru. Şi să nu credeţi că igiena înseamnă numai spălatul pe mâini şi pe dinţi!
Igiena are multe aspecte care încep cu: igiena personală (deprinderi de viaţă sănătoasă, curăţenia corpului şi a hainelor, alimentaţie sănătoasă, un regim echilibrat de odihnă şi mişcare),continuă cu igiena locuinţei (pregătirea în condiţii igienice a alimentelor, curăţenia, iluminarea şi aerisirea casei şi toate celelalte condiţii pentru o locuinţă curată),terminând cu igiena muncii (munca la şcoală în cazul nostru).
Ar mai fi sănătatea publică si igiena mentală dar despre acestea putem învăţa mai târziu.
O importanţă deosebită în igiena personală o are îngrijirea pielii. Din cap până în picioare. Ce este de fapt pielea şi de ce trebuie să fie mereu curată? Este un fel de „îmbrăcăminte" naturală a corpului. Pielea este organul de protecţie a organismului.
Pielea rănită produce „porţi de intrare" pentru infecţii. Chiar şi fără răni e bine să o păstrăm curată. De ce avem nevoie pentru asta? Sunt sigur că ştiţi şi voi: în primul rând apă şi săpun.
Foarte important este şi duşul zilnic. Eu unul îl fac seara, înainte de culcare. Sau, dacă este cald şi transpir, fac câte duşuri vreau când e posibil. Mai ales în vacanţă şi în timpul liber. Şi le numesc „duşuri de întreţinere".
Cum vă spuneam, prieteni, nu numai igiena corpului este importantă. Este foarte importantă şi igiena cavităţii bucale. A gurii şi a dinţilor adică. După fiecare masă dinţii se vor curăţa cu o periuţă, iar gura, cavitatea bucală, cum spune medicul stomatolog, se va clăti pentru a înlătura particulele de alimente, care pot servi drept mediu de înmulţire a bacteriilor şi pot provoca un fel de răni ale dinţilor: cariile dentare. Dimineaţa şi seara, dinţii se vor curăţa obligatoriu cu periuţă şi pastă de dinţi!
Îmbrăcămintea are şi ea un rol special. Aceasta trebuie să corespundă vârstei şi anotimpului, să fie confecţionată din materiale naturale, să fie comodă şi estetică. Şi să ne vină bine şi să o asortam corect, aş mai spune eu. Cam cum face prietena mea, Gia. Mai mult, dacă o întrebaţi pe ea, cu siguranţă v-ar spune că trebuie să fie şi elegantă. Foarte elegantă! Of! Fetele astea!
Important!
Adică asta trebuie reţinut şi făcut din reflex, fără a mai sta pe gânduri! Este obligatorie spălarea frecventă a mâinilor şi a corpului! Ne spălăm, obligatoriu, întotdeauna după folosirea toaletei (şi înainte)! Nu mâncăm cu mâinile murdare! Spălăm dinţii obligatoriu de două ori pe zi dacă nu după fiecare dată când mâncăm cu periuţă şi pastă! Folosim lenjerie curată şi o schimbăm zilnic. Asta înseamnă că putem face un efort să păstrăm hainele curate şi să nu punem pe ele fiecare aliment, lichid, carioca sau mină de pix luate în mână.
Mai există şi alte lucruri importante şi bune de reţinut, care ţin tot de igienă:
Acoperim gura şi nasul cu o batistă când tuşim şi strănutăm. Nu băgăm degetele în nas, urechi, gură. Nu ne atingem faţa cu mâinile murdare. Evităm tăiatul unghiilor cu dinţii, „ronţăirea" lor de plictiseală, de nevoie... Pentru asta există forfecuţa.
Păstrăm curăţenia în clasă, acasă şi... peste tot!
E mai uşor de menţinut decât de făcut. Sau... am văzut că toţi colegii mei... pot... Ce să zic? La 7 ani n-au altă treabă!
Luca Indrieş
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cu mama despre... igiena personală!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:53:57 Ora standard a Europei de Est