Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Situația dramatică a nufărului termal

Reportaj video

Situația dramatică a nufărului termal

În cadrul proiectului internațional ,,Tineri reporteri pentru mediul înconjurător", implementat de Fundația Mondială de Educație pentru Mediul Înconjurător, doi elevi gojdiști (Buciuman Mădălina și Gheorghiu Andrei din clasa a XII-a B), coordonați de doamna profesor Corbu Sorina, și-au propus să investigheze situația dramatică a speciei endemice Nymphaea lotus var. thermalis (nufărul termal) și să o transpună într-un scurt reportaj video, care să contribuie la dezvoltarea conștiinței publice în ceea ce privește această problemă locală de importanță majoră.

Printre principalele cauze ale dispariției treptate a speciei identificate de cei doi tineri se numără forajele ilegale intensive din zona Băilor 1 Mai și lipsa de inițiativă a autorităților, care au dus la deteriorarea întregului ecosistem al lacului geoterman din Rezervația ,,Pârâul Pețea".
Operațiunea de salvare a nufărului termal a fost inițiată în anul 2011 de o echipă de cercetători orădeni, coordonată de domnul lector univ. dr. Blidar Cristian, care a identificat din timp pericolul iminent ce amenința specia și a colectat semințe, utilizate ulterior pentru multiplicarea in vitro a nuferilor. Conform afirmațiilor lui Cristian Blidar, nufărul termal reprezintă un ,,relict terțiar care a rezistat multiplelor glaciațiuni datorită existenței în habitatul lui natural a unor izvoare mezotermale". În prezent, suprafața bălții din rezervația ,,Pârâul Pețea" a ajuns la numai 2% din suprafața sa inițială de 2 ha.  
Prima etapă a proiectului a constat în identificarea mijloacelor de biotehnologie vegetală necesare multiplicării în condiții de laborator a nufărului, semințele preluate de la plante fiind inoculate pe medii de cultură sterile. Cea de-a doua etapă a avut ca principal scop relocarea și aclimatizarea plantelor multiplicate in vitro într-un mediu cu proprietăți chimice și termice cât mai apropiate de cele ale habitatului natural, locația aleasă fiind Bazinul numărul 3 din stațiunea Băile Felix. În faza actuală a proiectului, cercetătorii observă și controlează mediul pentru a înlesni multiplicarea în mediul natural a specimenelor create în laborator.
Potențialele soluții identificate de gojdiști în ceea ce privește ameliorarea problemei și facilitarea procedurilor de relocare a plantelor sunt alocarea de fonduri de către autoritățile locale și naționale pentru studiile de cercetare întreprinse în vederea relocării nufărului termal într-un habitat nou. Elevii speră că proiectul va contribui în mod pozitiv la adoptarea cât mai rapidă a unor măsuri de ameliorare a situației nufărului termal și la conștientizarea amplorii deosebite a problemei.
Buna seara!
Buciuman Mădălina & Gheorghiu Andrei

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:15:25 Ora standard a Europei de Est