Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei decenii de har și binecuvântare

Parohia Ortodoxă „Înălțarea Domnului” din Salonta

Trei decenii de har și binecuvântare

Sărbătoarea „Buna Vestire" (Blagovestenia din 25 martie) este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face și Sfântul Arhanghel Gavriil harul îl binevestește Sfintei Fecioare Maria, cea aleasă Purtătoare Sfântă pentru Mesia.

Pentru aceasta și obștea credincioșilor Parohiei Ortodoxe cu hramul „Înălțarea Domnului" din Salonta, împreună cu preotul paroh Nicolae Marian, cântă astăzi, cu bucurie și smerenie: „Bucură-te, Născătoare de Dumnezeu! Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine!"
În binecuvântata bucurie a „Bunei Vestiri", vineri, 25 martie 2016, credincioșii ortodocși din Salonta mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru cele trei decenii de activitate neobosită, plină de har și călăuzire divină a preotului paroh iconom-stavrofor Nicolae Marian care păstorește Parohia Ortodoxă cu hramul „Înălțarea Domnului".
În timpul scurs din Duminica „Bunei Vestiri" a lunii martie, anul 1984, în cei 32 de ani de slujire pastorală, acţiunile de binefacere iniţiate de preotul paroh Nicolae Marian, împreună cu familia și cu oamenii de bine din Parohia „Înălţarea Domnului" din Salonta, Protopopiatul Tinca, Episcopia Oradiei, au devenit o tradiţie a bunului-simț, iar prezenţa Bisericii Ortodoxe Române este permanentă în peisajul activităţilor filantropice, sociale şi culturale din acest oraş cosmopolit, multietnic şi multiconfesional, situat la graniţa ţării noastre cu Ungaria.
Părintele Nicolae Marian a reuşit să organizeze şi să dezvolte, împreună cu vrednicii credincioşi, mai multe proiecte social-filantropice de care a beneficiat întreaga comunitate salontană, indiferent de confesiune şi etnie: an de an, s-au distribuit peste 500 de pachete cu alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte persoanelor nevoiaşe; s-au pregătit daruri pentru peste 400 de copii, constând în dulciuri şi jucării; s-au pus bazele Asociaţiei „Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul săracilor" iar Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a pus piatra de temelie a Centrului de zi multifuncţional pentru copii „Doris", al acestei asociaţii.
În cadrul acestui centru dedicat comunității locale sunt în pregătire mai multe activităţi pentru copiii ai căror părinţi au posibilităţi materiale reduse. În cadrul unor programe umanitare comune, Parohia ortodoxă „Înălţarea Domnului" din Salonta și Asociaţia „Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul săracilor" au dăruit televizoare color grădiniţelor din oraş iar zece familii nevoiaşe din zona Salonta au primit televizoare color; s-au împărțit 15 scaune cu rotile pentru persoanele cu dizabilități și domnul Laza Silviu, din Salonta, a fost ajutat cu o proteză de picior în valoare de 2.500 euro.
Peste 4.000 de români dreptmăritori din Salonta şi din localităţile limitrofe împărtășesc, an de an, iniţiativele culturale izvorâte din inima Parohiei ortodoxe „Înălţarea Domnului" a cărei mare realizare este și statuia marelui bărbat al neamului românesc, Avram Iancu, eroul nostru naţional, amplasată în Parcul central din vecinătatea bisericii.
Mulți ani cu sănătate, în biruința și binecuvântata împlinire a „Bunei Vestiri", îi doresc, astăzi, toți dreptcredincioșii Parohiei „Înălţarea Domnului"  din Salonta, preotului preaiubit Nicolae Marian.
Sorin Petrache
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Trei decenii de har și binecuvântare.
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:41:08 Ora de vară a Europei de Est