Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cursul ,,Metode și tehnici de predare a educației juridice”, susținut de către domnul judecător dr. Cristi Danileț

Sâmbătă, la Universitatea Agora

Cursul ,,Metode și tehnici de predare a educației juridice”, susținut de către domnul judecător dr. Cristi Danileț

Sâmbătă (19.03.2016), studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității Agora și studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din Oradea au participat la cursul ,,Metode și tehnici de predare a educației juridice", susținut de către domnul judecător dr. Cristi Danileț, membru CSM în colaborare cu Asociația Voci pentru Democrație și Justiție ,,VeDem Just".

După cele cinci orașe: Iași, Galați, București, Craiova și Brașov, sâmbătă, ,,Caravana" Danileț a poposit la Oradea, la Universitatea Agora, urmând să plece spre Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău și Sibiu.
,,Avem o soluție: să intervenim asupra tinerilor, în special pe prevenție"
De cinci ani, de când acționează în Consiliul Superior al Magistraturii, multe a aflat și știe popularul  și îndrăgitul judecător, și nu poate rămâne indiferent în fața fenomenului. Îl apasă, îl supără ceva și nu se mai poate așa! ,,3,3 milioane de dosare înseamnă că 1 din 4 adulți se judecă în fiecare an într-o instanță. O dată la 4 ani, toți adulții din România sunt implicați în dosare. Avem o soluție: să intervenim asupra tinerilor, în special pe prevenție. Mi-e greu să cred că adulții pot fi îndreptați pe calea cea bună. Cu tinerii se mai poate încă discuta... Un grup de entuziaști: procurori, judecători, avocați, am dezvoltat un proiect; proiectul a luat naștere în urmă cu trei ani de zile; am reușit să fac și un manual..."
,,Suntem liberi doar respectând legile"
Cu ,,marfa" pe masă: manualul ,,Educație juridică pentru liceeni" - ghid practic despre drepturi și justiție; Codul penal (Ediție oficială, februarie 2014), Constituția României și 2 legi uzuale (Legea cetățeniei române, Legea privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale), domnul judecător le-a ținut studenților un curs pe cinste; cu darul și harul său de a capta și impresiona, cu ,,lipici", cu tact și măiestrie în mânuirea dialogului și înarmat cu zeci de exemple, auditoriul a fost numai ochi și urechi, reacționând pozitiv la Lecția de pedagogie și psihologie a învățării pe alții, la îndrumările și sfaturile sale prietenești, deschise, sincere și directe, cu impact sută la sută...   
Domnul judecător Cristi Danileț spunea, printre altele: ,,Suntem liberi doar respectând legile", a fi liber nu înseamnă să faci ceea ce vrei, ci înseamnă să faci ceea ce trebuie".
Omul este liber. Ştiind asta, tu ai tendinţa să faci ceea ce vrei. Dar aceeaşi tendinţă poate o are şi o altă persoană cu care interacţionezi. Nu ar fi în regulă dacă i-ai face altuia un rău sau el ţie. S-ar ajunge la conflict, apoi la agresiuni și cineva ar avea de suferit. Or, pentru ca fiecare să fie protejat, intervine legea.
Legea spune fiecărei persoane ce are voie şi ce nu are voie să facă pentru a trăi şi evolua aşa cum îşi doreşte. Aşadar, tu eşti liber atât timp cât fiecare este liber să facă ceea ce doreşte.
Libertatea ta se întinde până acolo unde întâlneşte libertatea celuilalt. Ceea ce înseamnă, de fapt, că a fi liber înseamnă să acţionezi potrivit regulilor.
,,Exersarea libertății presupune ocrotirea celorlalţi"
Atât timp cât respectăm legea suntem în siguranţă şi noi, şi ceilalţi. Trebuie să acceptăm că legea nu limitează, ci descrie libertatea. Iar cine nu respectă legea riscă să îşi piardă libertatea. Exersarea libertății presupune ocrotirea celorlalţi. Înseamnă respectul acordat fiecărui individ cu care venim în contact.
Înseamnă preţuirea lui şi a bunurilor care îi aparţin. Individul este privit ca persoană şi nu ca un lucru. Dacă acceptăm acest aspect, vom înţelege de ce un om nu poate fi stăpân peste alţi oameni. Ceea ce ne stăpâneşte pe toţi este legea: de aceea vorbim de rule of law şi nu de rule of men.
Dependenţa şi ataşamentul faţă de oameni nu sunt acceptabile. Dacă eşti ruda sau soţul cuiva, ori dacă eşti prietenul sau iubitul cuiva asta înseamnă că nutreşti sentimente faţă de acea persoană, nu că eşti stăpân pe viaţa şi relaţiile sale, ori că poţi să îi cotrobăieşti prin lucruri sau prin corespondenţă. Numai lucrurile se pot apropria, oamenii se pot doar ... apropia".
Laura Dumitrana & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (51 de poze), accesați Galeria foto: Cursul ,,Metode și tehnici de predare a educației juridice”, susținut de către domnul judecător dr. Cristi Danileț.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:15 Ora de vară a Europei de Est