Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Voi candida numai dacă voi simți sprijinul colegilor”

Prof. univ. dr. C-tin Bungău, rectorul Univ. din Oradea

,,Voi candida numai dacă voi simți sprijinul colegilor”

Mai este o lună până la alegerea rectorului Universității din Oradea (în 19 aprilie 2016), iar unii dintre posibilii candidați au și făcut valuri prin presă.

Rectorul în funcție, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, mai are mandat până în 4 mai; pare, însă, calm, răbdător, puternic și diplomat. Așa l-am citit la conferința de presă de miercuri (16 martie).
,,Am spus în octombrie că voi candida numai dacă voi simți sprijinul colegilor", a răspuns domnul rector când a fost provocat de jurnaliști.
A nu se crede că domnul rector a organizat conferința pentru a-și prezenta planul managerial pentru un nou mandat...
,,Când începem un nou an calendaristic tragem linie și analizăm indicatorii și indicii realizați în 2015; facem un raport la planul operațional și prezentăm planul operațional pe noul an. Un indicator foarte important și diferit față de cel din 2015 este cel cu privire la personalul universității. La 1 ianuarie 2016, am început activitatea cu 935 de titulari, în condițiile în care cifra noastră era de regulă peste 1.000, 1.100 sau 1.185, ca la început de mandat".
Am mai aflat apoi că 99 la sută dintre specializări sunt acreditate, mai puțin arhitectura și instrumentele muzicale. Pe domeniul cercetare, toate proiectele cu finanțare europeană au fost încheiate la 31 decembrie, iar multe altele au fost depuse. Lunar, ARACIS este prezent în universitate pentru evaluarea a 24-25 de programe de studiu; e vorba de acea evaluare care se face din cinci în cinci ani. Au fost pregătite caietele de sarcini pentru a reabilita termic anveloparea celor două cămine studențești din campus (C1 și C2 - căminele de fete/și băieți); s-a intrat în etapa a III-a a amenajării parcării de lângă Biblioteca universitară, 2/3 din parcare sunt realizate. ,,Suntem deficitari la îndeplinirea obiectivelor de siguranță pe zona de incendiu, sănătate și muncă. Aici trebuie să investim foarte mult până să obținem autorizare de la ISU".
,,Îmi doresc să continui ceea ce s-a făcut bine și foarte bine"
Ajungând la capitolul management, dl rector a fost mai reținut, nedorind să detalieze pentru a nu-și informa contracandidații. Totuși, la insistențele jurnaliștilor, a punctat câte ceva: ,,Îmi doresc să continui ceea ce s-a făcut bine și foarte bine; să elimin anumite lucruri care nu mai sunt contemporane, care nu se mai potrivesc, dar doresc și alte acțiuni noi. În detaliu, ele sunt trecute în planul managerial". Totuși, a binevoit să puncteze trei lucruri: 1.Asigurarea unui management al calității, care să asigure în continuare universității noastre gradul de încredere ridicat din punct de vedere al proceselor; 2. Servicii mai bune, servicii suport pentru îmbunătățirea activității de zi cu zi; 3.Să încurajez în continuare, chiar dacă se fac eforturi mari, tot ceea ce înseamnă cercetare. Punerea la dispoziția cercetării a fondurilor necesare, astfel încât să nu refuzăm niciun contract de cercetare. Doresc ca toți colegii să înțeleagă că dacă produc și clasează bine acest domeniu, vor fi degrevați de norma (didactică)... Mi-aș dori apoi să cresc numărul de domenii (de doctorat); în prezent avem 11 domenii. Dorința este realizabilă pentru că avem foarte mulți oameni abilitați deja pe domenii noi".   
,,Cred într-o universitate autonomă din toate punctele de vedere"
Atras în ,,capcana" politică, dl rector a răspuns cu diplomație la toate ,,mingile" ce i-au fost ridicate la fileu.
,,Nu am fost niciodată membru de partid și nu sunt membru de partid (...) Nu văd negativă implicarea colegilor mei, după serviciu, atenție, în activități politice. Cred că clasa politică  are nevoie și de universitari, indiferent de tipul de partid. În momentul în care, în schimb, amesteci activitatea din zona universitară, publică, cu zona politică, peste un anumit grad, peste o anumită măsură, cred că nu este benefic, pentru că eu cred într-o universitate autonomă din toate punctele de vedere, inclusiv politic. Asta nu înseamnă că nu putem avea parteneriate oneste și corecte cu decidenții politici pentru a-i sprijini, acțiunile lor bune și ei să ne sprijine pe noi în acțiunile noastre bune, indiferent de culoarea politică. Până la urmă avem nevoie de a prospera împreună. Nu avem voie, însă, să fim fanatici, ci echilibrați", a conchis dl rector Constantin Bungău.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:08 Ora de vară a Europei de Est