Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința ,,Promovarea medierii în sistemul medical”

Joi, în Aula Facultății de Medicină și Farmacie

Conferința ,,Promovarea medierii în sistemul medical”

Joi, 17 martie 2016, în Aula Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea a avut loc conferința cu tema ,,Promovarea medierii în sistemul medical", eveniment organizat de Corpul Profesional al Mediatorilor din Bihor, în colaborare cu Facultatea de Medicină și Farmacie.

Acest eveniment face parte din programul de activități pe care Corpul Profesional al Mediatorilor din Bihor l-a propus pentru promovarea și dezvoltarea medierii, program aprobat de Adunarea Generală a C.P.M.J. Bihor în cursul lunii februarie.
La conferință au participat, pe lângă specialiști din mediul juridic, medical și academic și studenți ai Facultății de Medicină și Farmacie.
,,Medierea a apărut în România în 2006, iar în anul 2008, am avut primul tablou al mediatorilor. Din 2008 și până în prezent, mediatorii fac eforturi să conștientizeze societatea românească de marile avantaje ale acestei proceduri. Este foarte greu să schimbi educația și percepția oamenilor cu privire la modul de soluționare a conflictelor.
Odată cu apariția noilor coduri, civil și penal, s-a trecut la un alt tip de justiție, și anume, justiția restaurativă, ceea ce însemnă că ne aflăm într-o nouă etapă de aplicare a legii în societate. Justiția restaurativă pune accentul pe răul produs unui membru al societății. Această reparare a răului poate avea loc cu ajutorul unui mediator bine pregătit, cu aportul unor avocați care să cunoască exact rolul lor în economia procesului de mediere și, de asemenea, cu ajutorul magistratului, procuror și judecător, care să dorească să se folosească de acest modern și eficient instrument - medierea", a spus în deschiderea conferinței președintele C.P.M.J. Bihor, doamna Florica Vîrtop.
,,Corpul Profesional al Mediatorilor, care s-a angajat în acest proces de diseminare a rolului medierii în societate și pentru societate, dorește ca prin evenimentele pe care le organizează să conștientizeze cetățenii cu privire la avantajele medierii. Medierea există și va exista atâta timp cât există și oameni care prin toate mijloacele pe care le au la îndemână sprijină dialogul și comunicarea în societate", a adăugat vicepreședintele C.P.M.J. Bihor, doamna  Rath-Boșca Laura Dumitrana, moderatorul conferinței.
După discursul și mesajul d-nei dr. Anamaria Pallag - prodecan  al Facultății de Medicină și Farmacie, a revenit la microfon doamna președinte Florica Vîrtop care s-a referit la rolului mediatorului în societate; doamna Marinela Crișan, reprezentant al C.P.M.J. Bihor în relația cu sistemul judiciar, a abordat problema răspunderii sociale  și  medierea în materia dreptului medical. Din partea invitaților au luat cuvântul: psiholog Roxana Stan (care a prezentat în PowerPoint): ,,Personalitatea umană și reușita procesului de mediere"); avocatul Bogdan Bodea - ,,Utilitatea procedurii medierii în soluționarea conflictului de drept penal generat de existența unui caz de malpraxis medical; d-na Laura Micle (de la InterBroker Asigurări) a vorbit despre Polița de malpraxis; d-nul Aurel Ștef (director general Generally Asig.) - „Noutăți din partea asiguratorilor privind proiectul de lege cu privire la malpraxis"; d-nul dr. Gabriel-Constantin Mihalache (mediator): „Conflictul medic-pacient în fața legii. Malpraxisul, culpa medicală, responsabilitate medicală, consecințe juridice"; d-na sociolog Lucia Ștef - „Aspecte ale medierii și malpraxisului în România"; d-nul Adam Drăgoi, cadru didactic  universitar la Universitatea ,,1 Decembrie 1918" din Alba Iulia - „Importanța medierii în relațiile interumane  conflictuale"; d-nul jurisconsult Sebastian Ganea - ,,Abordarea profesioniștilor în ceea ce privește medierea", iar d-nul mediator Vasile Baba a tratat subiectul „Cu sau fără mediere în domeniul medical".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința ,,Promovarea medierii în sistemul medical”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:16:11 Ora standard a Europei de Est