Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința ,,Promovarea medierii în sistemul medical”

Joi, în Aula Facultății de Medicină și Farmacie

Conferința ,,Promovarea medierii în sistemul medical”

Joi, 17 martie 2016, în Aula Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea a avut loc conferința cu tema ,,Promovarea medierii în sistemul medical", eveniment organizat de Corpul Profesional al Mediatorilor din Bihor, în colaborare cu Facultatea de Medicină și Farmacie.

Acest eveniment face parte din programul de activități pe care Corpul Profesional al Mediatorilor din Bihor l-a propus pentru promovarea și dezvoltarea medierii, program aprobat de Adunarea Generală a C.P.M.J. Bihor în cursul lunii februarie.
La conferință au participat, pe lângă specialiști din mediul juridic, medical și academic și studenți ai Facultății de Medicină și Farmacie.
,,Medierea a apărut în România în 2006, iar în anul 2008, am avut primul tablou al mediatorilor. Din 2008 și până în prezent, mediatorii fac eforturi să conștientizeze societatea românească de marile avantaje ale acestei proceduri. Este foarte greu să schimbi educația și percepția oamenilor cu privire la modul de soluționare a conflictelor.
Odată cu apariția noilor coduri, civil și penal, s-a trecut la un alt tip de justiție, și anume, justiția restaurativă, ceea ce însemnă că ne aflăm într-o nouă etapă de aplicare a legii în societate. Justiția restaurativă pune accentul pe răul produs unui membru al societății. Această reparare a răului poate avea loc cu ajutorul unui mediator bine pregătit, cu aportul unor avocați care să cunoască exact rolul lor în economia procesului de mediere și, de asemenea, cu ajutorul magistratului, procuror și judecător, care să dorească să se folosească de acest modern și eficient instrument - medierea", a spus în deschiderea conferinței președintele C.P.M.J. Bihor, doamna Florica Vîrtop.
,,Corpul Profesional al Mediatorilor, care s-a angajat în acest proces de diseminare a rolului medierii în societate și pentru societate, dorește ca prin evenimentele pe care le organizează să conștientizeze cetățenii cu privire la avantajele medierii. Medierea există și va exista atâta timp cât există și oameni care prin toate mijloacele pe care le au la îndemână sprijină dialogul și comunicarea în societate", a adăugat vicepreședintele C.P.M.J. Bihor, doamna  Rath-Boșca Laura Dumitrana, moderatorul conferinței.
După discursul și mesajul d-nei dr. Anamaria Pallag - prodecan  al Facultății de Medicină și Farmacie, a revenit la microfon doamna președinte Florica Vîrtop care s-a referit la rolului mediatorului în societate; doamna Marinela Crișan, reprezentant al C.P.M.J. Bihor în relația cu sistemul judiciar, a abordat problema răspunderii sociale  și  medierea în materia dreptului medical. Din partea invitaților au luat cuvântul: psiholog Roxana Stan (care a prezentat în PowerPoint): ,,Personalitatea umană și reușita procesului de mediere"); avocatul Bogdan Bodea - ,,Utilitatea procedurii medierii în soluționarea conflictului de drept penal generat de existența unui caz de malpraxis medical; d-na Laura Micle (de la InterBroker Asigurări) a vorbit despre Polița de malpraxis; d-nul Aurel Ștef (director general Generally Asig.) - „Noutăți din partea asiguratorilor privind proiectul de lege cu privire la malpraxis"; d-nul dr. Gabriel-Constantin Mihalache (mediator): „Conflictul medic-pacient în fața legii. Malpraxisul, culpa medicală, responsabilitate medicală, consecințe juridice"; d-na sociolog Lucia Ștef - „Aspecte ale medierii și malpraxisului în România"; d-nul Adam Drăgoi, cadru didactic  universitar la Universitatea ,,1 Decembrie 1918" din Alba Iulia - „Importanța medierii în relațiile interumane  conflictuale"; d-nul jurisconsult Sebastian Ganea - ,,Abordarea profesioniștilor în ceea ce privește medierea", iar d-nul mediator Vasile Baba a tratat subiectul „Cu sau fără mediere în domeniul medical".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința ,,Promovarea medierii în sistemul medical”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:28 Ora de vară a Europei de Est