Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Învățământul profesional în sistem dual

E nevoie de curaj pentru a dezvolta

Învățământul profesional în sistem dual

Guvernul PSD condus de Ponta a avut un apetit deosebit pentru emiterea de ordonanțe de urgență, pentru a-și rezolva rapid anumite probleme, sfidând Parlamentul, reușind chiar și performanța ridicolă de a înghesui 26 de ordonanțe de urgență într-un singur act normativ.

Din păcate, unele își mai produc efectele nefaste pentru că nu au putut fi modificate sau pentru că zac prin sertarele unor comisii conduse de parlamentari PSD. Un exemplu concret îl reprezintă controversata Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.94/2014, prin care se dădea o interpretare denaturată conceptului de învăţământ dual, punând doar o etichetă falsă pe un produs fără nicio legătură cu originalul.
OUG 94/2014 are câteva mari defecte, printre care:
Prevede că învăţământul profesional în sistem dual „se poate organiza, ca parte a sistemului naţional de învăţământ, după învăţământul obligatoriu", care conform LEN 1/2011: „este de 11 clase şi cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020."
Instituie pentru învăţământul profesional dual, obligativitatea contractului de muncă şi, prin aceasta, scoaterea  sa din zona formării iniţiale, deplasându-l în zona formării profesionale a adulţilor.
Crește excesiv birocrația în ceea ce privește colaborarea dintre operatorii economici, inspectoratele școlare județene și administrația locală.
Proiectul de aprobare a OUG 94, adoptat de Camera Deputaților în februrie 2015 cu amendamentele depuse de deputații PNL, zace de mai bine de un an la Senat, în sertarele Comisiei de învăţământ prezidată de doamna senator Ecaterina Andronescu, deşi forma votată de Camera Deputaţilor a fost agreată de toate partidele.
Fac apel la preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat să respecte Constituţia şi Regulamentele camerelor şi să facă demersurile necesare pentru a dezbate de urgență acest proiect legislativ, pentru a fi apoi votat de Senat, cu amendamentele adoptate de Camera Deputaților.
Fac de asemenea apel la ministrul Educației, domnul Adrian Curaj, să ia măsurile necesare pentru promovarea și dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual, astfel încât acesta să nu constituie o prioritate strategică doar la nivel declarativ. O măsură concretă și absolut necesară ar fi și abrogarea sau modificarea de urgență a OUG 94/2014, care continuă să producă efecte, aducând doar confuzie şi birocraţie inutilă.
În contextul în care marea majoritate a locurilor de muncă oferite acum pe piața muncii sunt pentru cei care dețin o calificare într-un anumit domeniu profesional, este de neînțeles încăpățânarea cu care sistemul nostru de învățământ refuză să se adapteze acestei realități și să producă absolvenți care să-și poată găsi de lucru în România. Operatorii economici au dificultăți reale în a-și găsi forța de muncă necesară, în timp ce mulți tineri se îndreaptă în continuare spre licee sau facultăți care îi pregătesc în domenii care nu au căutare pe piața muncii.
Deputat PNL
Florica Cherecheş 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:32 Ora de vară a Europei de Est