Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua mondială ecumenică de rugăciune

În 4 martie

Ziua mondială ecumenică de rugăciune

Ziua mondială ecumenică de rugăciune pentru femei s-a sărbătorit în 4 martie, iar la Oradea în acest an a avut ca locație Biserica reformată „Rogerius".

Este cea mai cunoscută mișcare ecumenică a femeilor creștine. Își are începuturile în anul 1890. Pornind de la organizațiile creștine catolice a femeilor din SUA, azi e sărbătorită această zi în peste 140 de țări, anual în prima vineri a lunii martie. Forumul internațional propune de fiecare dată țara, care să dea spre meditație versetele biblice. Europa s-a alăturat ceva mai târziu acestei mișcări. În ce privește țara noastră, din anul 2007 a răspuns afirmativ. Voi enumera în ordine țările care de atunci au stabilit versetele biblice:  Paraguay, Guyana, Papaia din Noua Guinee, Camerun, Chille, Malaesya, Franța, Egipt, Bahamas, iar în anul 2016 Cuba.
Invitați au fost: pastor spiritual Vincze Iudit de la Biserica reformată de pe lângă Piatra Craiului, preotul Kiss Albert de la Biserica romano-catolică „Spiritul sfânt",  preot paroh Mihai Vătămănelu de la Biserica „Maica Domnului", pastor spiritual Imola Molnar de la Biserica unitariană. Au participat, de asemenea, mulți credincioși aparținând cultelor religioase: reformat, greco-catolic, romano-catolic, penticostal, unitarian și ortodox.                                                                                    
S-au prezentat spre meditare versetele biblice din Marcu 10,13-16 și Isaia 11, 1-10.
Programul e pregătit pentru femei, dar rugăciunea se adresează tuturor.
Preoții și pastorii prezenți au interpretat versetele biblice propuse, atât din Marcu, unde Isus are importantul îndemn, dar și o concluzie: „Lăsați copilașii să vină la Mine, nu-i împiedicați, căci acelora ce sunt ca ei le aparține împărăția Lui Dumnezeu". De asemenea și din Isaia.
S-au înălțat Domnului cântece de evlavie, de pace, încredere și ajutor. De asemenea de mărire „ Magnificat".
Rugăciunile rostite de femeile din diferitele confesiuni au fost pentru copii, tineri, familii, pentru soți, bolnavi, persoanele vârstnice, persoanele ce îngrijesc bolnavi, pentru săraci și cei neajutorați, pentru autorități.
Doamna Szell Kato de la Biserica Reformată din Seleuș și doamna Miorița Săteanu de la Biserica Franciscana „Maica Domnului" au făcut o prezentare a istoriei si situaţiei actuale a Cubei si au scos in evidenţă rugăciunile femeilor din Cuba care trebuie rostite cu ocazia  Zilei Mondiale de Rugăciune Ecumenică
A urmat rugăciunea Tatăl nostru, spusă de fiecare în limba maternă, binecuvântarea preoților și în final cântecul în limba română „Ce bine e când frații se roagă împreună". A fost o atmosferă plăcută. Nu a lipsit o agapă frățească pentru degustarea pâinii cubaneze și schimbul de impresii.
Silvia Pantiș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:15 Ora de vară a Europei de Est