Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua mondială ecumenică de rugăciune

În 4 martie

Ziua mondială ecumenică de rugăciune

Ziua mondială ecumenică de rugăciune pentru femei s-a sărbătorit în 4 martie, iar la Oradea în acest an a avut ca locație Biserica reformată „Rogerius".

Este cea mai cunoscută mișcare ecumenică a femeilor creștine. Își are începuturile în anul 1890. Pornind de la organizațiile creștine catolice a femeilor din SUA, azi e sărbătorită această zi în peste 140 de țări, anual în prima vineri a lunii martie. Forumul internațional propune de fiecare dată țara, care să dea spre meditație versetele biblice. Europa s-a alăturat ceva mai târziu acestei mișcări. În ce privește țara noastră, din anul 2007 a răspuns afirmativ. Voi enumera în ordine țările care de atunci au stabilit versetele biblice:  Paraguay, Guyana, Papaia din Noua Guinee, Camerun, Chille, Malaesya, Franța, Egipt, Bahamas, iar în anul 2016 Cuba.
Invitați au fost: pastor spiritual Vincze Iudit de la Biserica reformată de pe lângă Piatra Craiului, preotul Kiss Albert de la Biserica romano-catolică „Spiritul sfânt",  preot paroh Mihai Vătămănelu de la Biserica „Maica Domnului", pastor spiritual Imola Molnar de la Biserica unitariană. Au participat, de asemenea, mulți credincioși aparținând cultelor religioase: reformat, greco-catolic, romano-catolic, penticostal, unitarian și ortodox.                                                                                    
S-au prezentat spre meditare versetele biblice din Marcu 10,13-16 și Isaia 11, 1-10.
Programul e pregătit pentru femei, dar rugăciunea se adresează tuturor.
Preoții și pastorii prezenți au interpretat versetele biblice propuse, atât din Marcu, unde Isus are importantul îndemn, dar și o concluzie: „Lăsați copilașii să vină la Mine, nu-i împiedicați, căci acelora ce sunt ca ei le aparține împărăția Lui Dumnezeu". De asemenea și din Isaia.
S-au înălțat Domnului cântece de evlavie, de pace, încredere și ajutor. De asemenea de mărire „ Magnificat".
Rugăciunile rostite de femeile din diferitele confesiuni au fost pentru copii, tineri, familii, pentru soți, bolnavi, persoanele vârstnice, persoanele ce îngrijesc bolnavi, pentru săraci și cei neajutorați, pentru autorități.
Doamna Szell Kato de la Biserica Reformată din Seleuș și doamna Miorița Săteanu de la Biserica Franciscana „Maica Domnului" au făcut o prezentare a istoriei si situaţiei actuale a Cubei si au scos in evidenţă rugăciunile femeilor din Cuba care trebuie rostite cu ocazia  Zilei Mondiale de Rugăciune Ecumenică
A urmat rugăciunea Tatăl nostru, spusă de fiecare în limba maternă, binecuvântarea preoților și în final cântecul în limba română „Ce bine e când frații se roagă împreună". A fost o atmosferă plăcută. Nu a lipsit o agapă frățească pentru degustarea pâinii cubaneze și schimbul de impresii.
Silvia Pantiș

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:14:26 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...