Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Doamnele au fost răsfăţate cu poezii, muzică şi dansuri

În Ajun de 8 Martie,

Doamnele au fost răsfăţate cu poezii, muzică şi dansuri

Luni, 7 martie 2016, seară de vis, cu peste 200 de participanţi în Sala „Florica Ungur", unde poeta Mihaela Dindelegan şi-a lansat două noi volume cu poeme: „Lăstarii fericirii" şi „Rondelurile clipei", pe care le-a şi oferit cadou femeilor prezente la manifestare.

„A fost cea mai frumoasă lansare de carte la care am asistat vreodată", a fost concluzia unei distinse doamne.
Mihaela Dindelegan împreună cu Uniunea Femeilor Bihor au pregătit doamnelor şi domnişoarelor un eveniment de excepţie în chiar ajunul zilei de 8 Martie, la Sala „Florica Ungur". Încă de la intrarea în sală, poeta le-a întâmpinat pe fiecare dintre doamne cu câte un volum cu poezii şi o felicitare specială dedicată femeii, urmând ca pe parcursul a mai bine de două ore în faţa lor să se desfăşoare un program variat, cuprinzând lansarea cărţilor „Lăstarii fericirii" şi „Rondelurile clipei", intercalată cu un spectacol de muzică, dansuri şi recitări, dar şi cu o festivitate de premiere a femeilor poet şi a femeilor compozitor din Oradea şi Bihor.
Prezidat de Ana Pop, preşedintele UFB, momentul lansării volumelor cu poezii ale Mihaelei Dindelegan a adus pe scenă alături de autoare pe prof. Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", pe dna Mioriţa Săteanu, preşedintele de onoare al UFB, pe tânăra poetă Alexandrina Chelu şi pe purtătoarea de cuvânt a primarului municipiului Oradea, Anca Grama. În cuvântul lor, vorbitoarele au subliniat elocvenţa în scris şi calitatea deosebită a versurilor poetei, elogiind atât autoarea cât şi cărţile ei, precum şi valoarea grafică a coperţilor.
Actorul Rin Tripa, care a recitat din poeziile Mihaelei, respectiv solista şi compozitoarea Liliana Ioniţă Budău, care a compus două melodii pe versurile poetei, au completat, prin interpretările lor de excepţie, atmonsfera de sărbătoare.
Dar ce poate fi mai frumos într-un astfel de moment decât glasul de înger al copiilor care cântă? Trei tinere talentate, porvenind din trei şcoli muzicale diferite, au încântat audienţa cu piese muzicale dedicate mamei. Astrid Muthu, membru al grupului Luscynia, coordonată de profesoara Dana Oprescu, de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, cu piesa „Norocul meu e mama mea", Paula Doboş, membru al grupului Vivere, coordonat de doamna Valeria Mişcuţia, cu piesa „Îngerul meu", şi Brănişcan Corina, membru al grupului Meda Music, coordonat de profesoara Meda Horjan, cu piesa „Rugă divină", au adus cerul în sala „Florica Ungur".
Înainte de debutul părţii a doua a spectacolului, doamna Ana Pop a premiat femeile poet: Mihaela Dindelegan, Leontina Costruţ, Ioana Precup, Ileana Bodi, membri ai Uniunii Femeilor, Sabina Măduţa, Nona Tudor Herdeanu, Simona Puşcaş, Alexandrina Chelu, Maria Vancea, Galina Pantea şi Marina Tănase, respectiv femeile compozitor: Valeria Mişcuţia, Meda Horjan, Dana Oprescu, Liliana Ioniţă Budău. Pentru sprijinul acordat organizaţiei Uniunii Femeilor Bihor în decursul anilor au fost răsplătite cu diplome şi doamnele: Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene, Anca Grama, reprezentata Primăriei Oradea, Daniela Duma, inspector şcolar, Ioana Indrieş, comisar-șef în cadrul Inspectoratul de Poliţie Județean Bihor, jurnalistele Cristina Puşcaş, Andreea Costea şi Crina Dobocan.
Nu mai puţin de 60 de copii, reprezentând grupul vocal „Florile Bihorului", au urcat pe scenă în aplauzele unei săli arhipline, interpretând piese folclorice dedicate femeii şi mamei. Lor li s-au alăturat alţi doi solişti copii, Alex şi Maria, studentul Bojan Adrian, iar apoi Ansamblul Folcloric „Crişul", cu o suită de dansuri populare. Spectacolul dedicat femeii a fost completat de corul bărbătesc „Traian Moşoiu", cu un grupaj de melodii de neuitat, culminând cu „Ave Maria". În final, toţi au cântat „La mulţi ani" de Ziua Femeii.
Roxana Popescu
Foto: Ovidiu Selegean
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Doamnele au fost răsfăţate cu poezii, muzică şi dansuri.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:06 Ora de vară a Europei de Est