Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Doamnele au fost răsfăţate cu poezii, muzică şi dansuri

În Ajun de 8 Martie,

Doamnele au fost răsfăţate cu poezii, muzică şi dansuri

Luni, 7 martie 2016, seară de vis, cu peste 200 de participanţi în Sala „Florica Ungur", unde poeta Mihaela Dindelegan şi-a lansat două noi volume cu poeme: „Lăstarii fericirii" şi „Rondelurile clipei", pe care le-a şi oferit cadou femeilor prezente la manifestare.

„A fost cea mai frumoasă lansare de carte la care am asistat vreodată", a fost concluzia unei distinse doamne.
Mihaela Dindelegan împreună cu Uniunea Femeilor Bihor au pregătit doamnelor şi domnişoarelor un eveniment de excepţie în chiar ajunul zilei de 8 Martie, la Sala „Florica Ungur". Încă de la intrarea în sală, poeta le-a întâmpinat pe fiecare dintre doamne cu câte un volum cu poezii şi o felicitare specială dedicată femeii, urmând ca pe parcursul a mai bine de două ore în faţa lor să se desfăşoare un program variat, cuprinzând lansarea cărţilor „Lăstarii fericirii" şi „Rondelurile clipei", intercalată cu un spectacol de muzică, dansuri şi recitări, dar şi cu o festivitate de premiere a femeilor poet şi a femeilor compozitor din Oradea şi Bihor.
Prezidat de Ana Pop, preşedintele UFB, momentul lansării volumelor cu poezii ale Mihaelei Dindelegan a adus pe scenă alături de autoare pe prof. Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", pe dna Mioriţa Săteanu, preşedintele de onoare al UFB, pe tânăra poetă Alexandrina Chelu şi pe purtătoarea de cuvânt a primarului municipiului Oradea, Anca Grama. În cuvântul lor, vorbitoarele au subliniat elocvenţa în scris şi calitatea deosebită a versurilor poetei, elogiind atât autoarea cât şi cărţile ei, precum şi valoarea grafică a coperţilor.
Actorul Rin Tripa, care a recitat din poeziile Mihaelei, respectiv solista şi compozitoarea Liliana Ioniţă Budău, care a compus două melodii pe versurile poetei, au completat, prin interpretările lor de excepţie, atmonsfera de sărbătoare.
Dar ce poate fi mai frumos într-un astfel de moment decât glasul de înger al copiilor care cântă? Trei tinere talentate, porvenind din trei şcoli muzicale diferite, au încântat audienţa cu piese muzicale dedicate mamei. Astrid Muthu, membru al grupului Luscynia, coordonată de profesoara Dana Oprescu, de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, cu piesa „Norocul meu e mama mea", Paula Doboş, membru al grupului Vivere, coordonat de doamna Valeria Mişcuţia, cu piesa „Îngerul meu", şi Brănişcan Corina, membru al grupului Meda Music, coordonat de profesoara Meda Horjan, cu piesa „Rugă divină", au adus cerul în sala „Florica Ungur".
Înainte de debutul părţii a doua a spectacolului, doamna Ana Pop a premiat femeile poet: Mihaela Dindelegan, Leontina Costruţ, Ioana Precup, Ileana Bodi, membri ai Uniunii Femeilor, Sabina Măduţa, Nona Tudor Herdeanu, Simona Puşcaş, Alexandrina Chelu, Maria Vancea, Galina Pantea şi Marina Tănase, respectiv femeile compozitor: Valeria Mişcuţia, Meda Horjan, Dana Oprescu, Liliana Ioniţă Budău. Pentru sprijinul acordat organizaţiei Uniunii Femeilor Bihor în decursul anilor au fost răsplătite cu diplome şi doamnele: Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene, Anca Grama, reprezentata Primăriei Oradea, Daniela Duma, inspector şcolar, Ioana Indrieş, comisar-șef în cadrul Inspectoratul de Poliţie Județean Bihor, jurnalistele Cristina Puşcaş, Andreea Costea şi Crina Dobocan.
Nu mai puţin de 60 de copii, reprezentând grupul vocal „Florile Bihorului", au urcat pe scenă în aplauzele unei săli arhipline, interpretând piese folclorice dedicate femeii şi mamei. Lor li s-au alăturat alţi doi solişti copii, Alex şi Maria, studentul Bojan Adrian, iar apoi Ansamblul Folcloric „Crişul", cu o suită de dansuri populare. Spectacolul dedicat femeii a fost completat de corul bărbătesc „Traian Moşoiu", cu un grupaj de melodii de neuitat, culminând cu „Ave Maria". În final, toţi au cântat „La mulţi ani" de Ziua Femeii.
Roxana Popescu
Foto: Ovidiu Selegean
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Doamnele au fost răsfăţate cu poezii, muzică şi dansuri.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:39:11 Ora standard a Europei de Est