Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

,,Cu pași mici spre un viitor mare ...”

Fundația Est Europa

,,Cu pași mici spre un viitor mare ...”

Fundația Est Europa, cu sediul în localitatea Oradea (Str. B.P. Hașdeu, Nr. 18), a luat ființă în anul 1999 și are ca membri fondatori: președinta fundației, Olga van Lavieren, dr. Creț Ioan și Matthias van der Weide.

Inițial, fundația a început cu ajutorarea tinerilor proveniți de la casele de copii, dar pe parcurs activitățile s-au diversificat. Viziunea fundației noastre este ca tinerii și copiii din județul Bihor să fie participanți activi în societate și să aibă o educație completă, atât prin mijloace formale, dar mai ales non-formale, care să le asigure o carieră corespunzătoare potențialului lor.
În cadrul fundației funcționează un Centru de zi pentru copii, cu 3 programe sociale. Acestea sunt: Grădinița cu Program Normal „Lumina", programul de teme After School și programul de educație informală a mamelor, care au copii sub 3 ani, Mama și copilul.
Grădinița cu Program Normal „Lumina" este formată dintr-o grupă mixtă cu capacitatea de 17 locuri. Grădinița este în totalitate gratuită, nu se percepe nicio taxă, iar rechizitele și baza materială sunt asigurate de fundație.
În cadrul programului After School sprijinim un număr de 22 de copii în efectuarea temelor. Aceștia merg la diferite școli din Oradea. Ei au nevoie de sprijin deoarece părinții lor nu îi pot ajuta pentru că nu știu să scrie și să citească sau nu se pricep să le acorde ajutorul necesar.
În cadrul programului Mama și copilul avem un număr de 5 mame și 6 copii. În cadrul acestui program desfășurăm, împreună cu mamele, diferite activități educative și recreative pentru mamă și copil.
Beneficiarii acestui centru sunt copiii proveniți din familii defavorizate, din familii în care unul dintre părinți sau ambii provin din centrele de plasament sau familii de romi. Asistații programelor noastre beneficiază de: meditații la anumite materii; o gustare caldă; îmbrăcăminte/încălțăminte/cadouri de sărbători, în funcție de posibilitățile fundației; jocuri terapeutice; activități de informare și conștientizare a beneficiarilor despre drepturile și obligațiile acestora; suport emoțional, social și spiritual în situație de criză; rechizite școlare și caiete speciale; terapie în tulburările afectiv-comportamentale; terapie în tulburările de limbaj; orientare școlară și profesională.
Echipa fundației este formată din: președinte (Olga van Lavieren), manager (Iacob Cristina), psiholog (Lezeu Felicia), asistent social (Drăgan Emanuela-Marinela), profesor în învățământul preșcolar (Andor Alina-Viorica), îngrijitoare copii (Negrea Viorica), femeie de serviciu (Șerban Ioana), muncitor necalificat cu atribuții de îngrijitor clădiri (Abraham Attila-Istvan), voluntar la programul Mama și copilul (Muț Emilia), voluntar la programele religioase (Giurgilă Cristian).
Misiunea noastră este să contribuim la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor și copiilor, precum și la educația și cultura acestora, astfel încât aceștia să își poată croi o carieră care să corespundă potențialului lor.
Pentru mai multe detalii ne puteți găsi în Oradea (Str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nr. 18) sau la numerele de telefon: 0359-454 618/ 0747 596 125.
Lezeu Felicia
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Cu pași mici spre un viitor mare ...”

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:21:38 Ora standard a Europei de Est