Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Fascinați de magica lume a experimentelor științifice

În ,,cetatea” micilor agoriști

Fascinați de magica lume a experimentelor științifice

Joi, 3 martie 2016, s-a întâmplat o nouă activitate de succes la școala AGORA, unde elevii din clasele gimnaziale au avut o lecție specială dedicată începerii unei noi unități de învățare - Mission to Mars!

La această nouă întâlnire cu specialiștii, elevii au avut ocazia să facă primele lor experimente de chimie. Invitații de la clasele mai mici au rămas și ei fascinați de magica lume a experimentelor științifice.
Invitații de onoare, domnul Flavius Hadadea, farmacist specialist și laborant și domnul Ioan Bențe, manager la Lagua Aqua, au adus un kit pentru analiza apei. Apa a fost analizată din punct de vedere al conținutului acesteia, apoi a fost purificată cu aparatură specială.
Cu ajutorul unui TDS-metru, au fost măsurate solidele dizolvate în apă, astfel că elevii au aflat cât de curată este apa pe care o beau, precum și apa de la robinet. Apoi, le-a fost prezentat elevilor un precipitant electrolitic profesional cu un anod și un catod, prin care curentul circulă scoțând la suprafață impuritățile din apă. Apa se colorează astfel, în funcție de compoziția ei, în galben pentru minerale, negru pentru metale grele sau verde dacă există un contaminant chimic. A urmat testarea apei pentru aflarea durității acesteia, prin precipitarea calcarului în eprubete.
Elevii au mai aflat câteva lucruri importante despre circuitul apei în natură, dar și despre circuitul apei în om.
Micii voluntari ai Centrului Europe Direct Oradea, elevi ai Școlii Gimnaziale Internaționale ,,Agora"‚ au pregătit în urma acestei activități un ghid pentru părinți, bunici și nepoți cu câteva informații cheie pe care ar fi bine să le știe fiecare din noi.
Știați că:
*Prin fierberea apei, se evaporă apa pură, iar substanțele chimice (dacă acestea sunt prezente)  rămân în acea apă în concentrație mai mare?
* Celulele din corpul uman sunt alcătuite predominant din apă, ceea ce înseamnă că fiecare individ este alcătuit în procent de 90% de apă?
(A.M. & Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Fascinați de magica lume a experimentelor științifice. 
 

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:50:59 Ora standard a Europei de Est