Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De Ziua Femeii, 3 colecții masculine

Licitația, în 22 martie

De Ziua Femeii, 3 colecții masculine

Artmark continuă să exploreze. Și sărbătorește ziua universală a sexului frumos și puternic prin alternative expoziționale.

Astfel, domnii intuitivi și cu un simț al frumosului desăvârșit își pot sărbători jumătatea mai bună printr-o vizită-surpriză într-un Palat al artelor, în care timpul se oprește în loc, iar atmosfera intimă asigură un cadru perfect pentru evadarea din agitația cotidiană.
Ce pot vedea?
Expoziția Licitației patrimoniului filozofului Emil Cioran - o premieră tematică, însă de interes internațional, întrucât lucrurile personale și manuscrisele marelui Emil Cioran se întâlnesc rarisim în licitații, ultima dată la Paris în 2011, anul centenarului nașterii filozofului. Expoziția invită publicul în intimitatea căminului filozofului, oferindu-i posibilitatea să cerceteze biblioteca impresionantă, să răsfoiască albumele cu poze sau să admire lucrurile care însuflețeau, altădată, reședința familiei Cioran.
Expoziția Licitației Colecției poetului și pictorului Radu Boureanu - o premieră pe piața românească de artă, în care publicul va descoperi lumea unui om de o cultură vastă, cu pasiuni artistice și literare variate, de la actorie, pictură, grafică, poezie, dramaturgie sau proză. Manuscrise, obiecte personale, picturi și desene realizate de poet, cărți din biblioteca sa personală, medalii, fotografii, toate schițează viața unui artist complet, în patru rânduri premiant al Societății Scriitorilor Români în perioada interbelică (1933, 1936, 1939, 1943).
Expoziția Licitației Colecției de țesături orientale a diplomatului Vasile Stoica - o altă premieră pe piața românească de artă, care invită publicul să se aventureze în exotismul și pitorescul spațiului oriental. Unul dintre cei mai mari colecționari din România, Vasile Stoica, singurul diplomat român ce a participat la conferințele de pace atât din Primul Război Mondial, cât și din al Doilea Război Mondial, a deținut una dintre cele mai importante colecții private de țesături orientale. Licitația este compusă din doar 26 de piese, rarisime, dintre care 9 loturi sunt clasate la categoria Tezaur a Patrimoniului Național Cultural, iar 8 loturi sunt clasate la categoria Fond. Este pentru prima oară când intră într-o licitație, iar majoritatea pieselor de țesătură din licitație se află reproduse în albumul ,,Broderii turcești", editat de Muzeul Național de Artă al României în 1997. Valorile pornesc de la 150 - 200 euro și pot ajunge până la 600 - 900 euro.
Expoziția poate fi vizitată gratuit în perioada marți, 8 martie - marți, 22 martie (10.00 - 20.00, inclusiv în weekend) la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, iar licitațiile vor avea loc marți, 22 martie, ora 19.30, la Artmark.
Theodora Moldovan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De Ziua Femeii, 3 colecții masculine.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:05 Ora de vară a Europei de Est