Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Program de educație financiară pentru liceeni

Programul Be $mart

Program de educație financiară pentru liceeni

Ce sfaturi de educație financiară ți-ai da dacă ai fi din nou elev? Pornind de la această întrebare a luat naștere programul Be $mart, coordonat de către Asociația Good Life Perfomers și finanțat prin Fundația Comunitară Oradea - programul Bursa Talentelor.

Asociația Good Life Performers pornește de la sloganul: Pentru tineri. Pentru o comunicate puternică. Asociația GLP e o organizație non-profit și non-guvernamentală fondată în Oradea, în toamna anului 2014, dedicată  dezvoltării tinerei generații, promovării educației nonformale și a voluntariatului.
Cu toții avem nevoie  să învățăm care este valoarea banilor și modul în care resursele financiare pot lucra în sprijinul lor.  Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
Prin acest program, organizatorii își propun să implementeze o atitudine financiară responsabilă în rândul liceenilor. Cum și-au propus să formeze elevii? Pentru început, prin 30 de cursuri interactive și practice pe tema educației financiare susținute de traineri din partea Fundației Dreptul la Educație, la care vor participa nu mai puțin de 750 de liceeni din județul Bihor și cu ajutorul mini-ghidului educativ Be $mart realizat în parteneriat cu experți în domeniul financiar. În ghid, elevii vor găsi 30 de sfaturi pentru a-și economisi banii, dar și recomandări de site-uri și cărți. Capitolul Conversații valoroase reunește 8 interviuri realizate cu profesioniști din domeniul antreprenorial și financiar: Pantiș Octavian, Sava Alexandra, Lorand Soares Szasz, Daniel Zărnescu, Vlad Sarca, Sorin Constantin, Pera Novacovici și Păsat Liviu.
În cadrul programului, elevii participanți vor primi ghiduri educative gratuite, diplome de participare, iar cei mai activi participanți au șansa de a câștiga diverse premii.
Cursurile în cele 10 licee partenere din județul Bihor vor avea loc în intervalul 9 martie - 1 aprilie, după cum urmează:
Liceul Don Orione și Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, Liceul Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș din Beiuș, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaș din Beiuș, Liceul Teoretic Nicolae Jiga din Tinca, Colegiul Național Teodor Neș din Salonta, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta, Colegiul Național Octavian Goga din Marghita, Liceul Tehnologic Horea din Marghita, Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleșd.
Evenimentul de încheiere al programului va avea loc pe data de 2 aprilie, în intervalul orar 15.00-17.00, în sala de festivități a Colegiului  Național „Mihai Eminescu" din Oradea unde sunt așteptați parteneri, sponsori, colaboratori, persoane dornice să se alăture promovării educației financiare, dar și tineri interesați.
De ce educația financiară? 
„În timp ce derulam campania-concurs de promovare a talentelor intitulată Orice ai face, fă-o bine! din cadrul programului Good Life Performers 2015, ne-am gândit la ce premiu educativ, dar totuși interesant pentru elevi, am putea oferi liceelor care s-au remarcat cel mai bine în cadrul campaniei. Astfel am descoperit Fundația Dreptul la Educație care oferă workshop-uri gratuite pentru liceeni în domeniul financiar și ni s-a părut că ar fi un premiu atractiv, de care ne-am fi bucurat și noi dacă-l câștigam în perioada liceului. Am reușit în cele din urmă să punem cap la cap un parteneriat și astfel 50 de elevi s-au bucurat de un curs gratuit. Feedback-urile au fost pozitive, elevii fiind încântați pentru că, deși activitățile sunt dinamice și chiar amuzante, aceștia învață lucruri utile și practice din domeniul financiar. Imediat după această experiență, am realizat un sondaj mai extins în rândul elevilor bihoreni și am ajuns la concluzia că merită și e nevoie să investim în această direcție și să dezvoltăm programe de acest tip." - Mark Lukacs, președinte fondator al Asociației Good Life Performers, student în anul II la specializarea Comunicare și Relații Publice din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
Așa cum afirmă și preşedintele Fundației „Dreptul la Educație", László Diósi, tinerii au nevoie să învețe care este valoarea banilor și modul în care resursele financiare lucrează în sprijinul lor. Contextul economic și studiile recente relevă un nivel de educație financiară sub medie, în România, ceea ce validează necesitatea dezvoltării educației financiare a noii generații. Este o misiune pe care avem datoria să ne-o asumăm cu toții.
Roxana Trifa

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:39:51 Ora de vară a Europei de Est