Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Grigore C. Moisil – 110 ani de la naștere

,,Curtea de la Argeș” – numărul din martie

Grigore C. Moisil – 110 ani de la naștere

În editorial, dl academician Gheorghe Păun se ocupă de fondatorul-patron al Informaticii noastre - Grigore C. Moisil, de la a cărui naștere se împlinesc 110 ani.

,,Mare nevoie avem de Moisil"
,,Pentru că anul acesta se împlinesc 110 ani de la nașterea lui Moisil, îl vom omagia și în revistă printr-o serie de articole, vom relua din zisele lui, dintre cele scrise de el. Pentru că, spuneam, mare nevoie avem de Moisil".
Domnul Eminescu scris-a: ,,Cestiunea retrocedării Basarabiei cu încetul ajunge a fi o cestiune de existență pentru poporul român". Horia Bădescu reflectă la șansa unei generații -,,Călare pe două veacuri", cum spunea și Sextil Pușcariu, ,,șansa unui lucru care se întâmplă o dată la o mie de ani". Johan Galtung revine la ,,Pacea ca summum bonum". În Homo sapiens, Radu Pintea publică articolul ,,Bolșevizarea digitală planetară". Octavian Stănășilă combate bine, punând punctul pe i în ,,Saltul de la învățământul preuniversitar la cel universitar", făcând o radiografiere realistă și crudă a situației jalnice în care se află învățământul românesc, mirându-se și întrebând: ,,cum s-a putut ca, în numai două decenii, țara să urmeze un drum al sărăciei galopante și al creării unui climat în care nimeni nu răspunde pentru ce a făcut și nimeni nu este mulțumit. Trăim sub ocupație în fond românească, din partea unor structuri aflate la discreția unor conducători nedemni, care au profitat de indiferența și toleranța noastră nesfârșite". În Podul de reviste, acad. Nicolae Dabija vine cu sugestii pentru manualul de istorie. Acad. Solomon Marcus întreabă (și se întreabă): ,,Mai poate fi considerată Proclamația regelui de la 23 August ,,un act controversat"? Marian Nencescu ne vorbește despre învățătorul basarabean Vasile Tancu, erou pe frontul invizibil. În Istoria de lângă noi, citim Scrisoarea Reginei Maria către țară și popor. Dragoș Vaida ne atrage atenția: ,,Imposibila edificare a conștiințelor fără istorie", iar Constanța Vaida Haliță, sub titlul ,,Capul de mistreț" (care părea a fi simbolul jafului, sălbăticiei, imaginea războiului - Celui de-al Doilea Război Mondial) ne descrie jaful la care s-au dedat trupele germane și maghiare în retragerea lor (jaf văzut prin ochii tatălui său). Ilie Barangă se oprește la ,,Istoria literaturii dacoromane" - un tratat monumental și un reper al culturii române, iar Florian Copcea se referă la descifrarea unei enigme - limba dacă. În mijlocul revistei, în paginile 16 - 19, avem ,,medalionul" Moisil - 110. În rubrica Nevoia de românism, Nicolae Melinescu (inițiatorul rubricii) susține că ,,Românismul cumpătat și bine gândit cred că are un viitor extraordinar". Raia Rogac continuă serialul cu acad. Eugen Doga. Până să ajungă să trateze subiectul (Martha Bibescu - 130), Paula Romanescu a făcut ,,apologia" (istoria) anilor 89 (1789, 1889, 1989). Florentin Popescu il aduce pe Marin Preda, din nou în actualitate. Ion C. Ștefan face vorbire despre ,,Bucurii vindecate", ale lui Vasile Tonoiu. La pas prin satul global, Ion Pătrașcu întreține povestea fascinantă a celui mai strălucit rege ahemenid, chiar unul fără egal în lumea antică, Darius I, Darius cel Mare, Darius al lui Istaspe. Orizont SF și Ars longa... 32 de pagini de revistă, cu subiecte unu și unu, care merită lecturate, la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:04:05 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...