Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grigore C. Moisil – 110 ani de la naștere

,,Curtea de la Argeș” – numărul din martie

Grigore C. Moisil – 110 ani de la naștere

În editorial, dl academician Gheorghe Păun se ocupă de fondatorul-patron al Informaticii noastre - Grigore C. Moisil, de la a cărui naștere se împlinesc 110 ani.

,,Mare nevoie avem de Moisil"
,,Pentru că anul acesta se împlinesc 110 ani de la nașterea lui Moisil, îl vom omagia și în revistă printr-o serie de articole, vom relua din zisele lui, dintre cele scrise de el. Pentru că, spuneam, mare nevoie avem de Moisil".
Domnul Eminescu scris-a: ,,Cestiunea retrocedării Basarabiei cu încetul ajunge a fi o cestiune de existență pentru poporul român". Horia Bădescu reflectă la șansa unei generații -,,Călare pe două veacuri", cum spunea și Sextil Pușcariu, ,,șansa unui lucru care se întâmplă o dată la o mie de ani". Johan Galtung revine la ,,Pacea ca summum bonum". În Homo sapiens, Radu Pintea publică articolul ,,Bolșevizarea digitală planetară". Octavian Stănășilă combate bine, punând punctul pe i în ,,Saltul de la învățământul preuniversitar la cel universitar", făcând o radiografiere realistă și crudă a situației jalnice în care se află învățământul românesc, mirându-se și întrebând: ,,cum s-a putut ca, în numai două decenii, țara să urmeze un drum al sărăciei galopante și al creării unui climat în care nimeni nu răspunde pentru ce a făcut și nimeni nu este mulțumit. Trăim sub ocupație în fond românească, din partea unor structuri aflate la discreția unor conducători nedemni, care au profitat de indiferența și toleranța noastră nesfârșite". În Podul de reviste, acad. Nicolae Dabija vine cu sugestii pentru manualul de istorie. Acad. Solomon Marcus întreabă (și se întreabă): ,,Mai poate fi considerată Proclamația regelui de la 23 August ,,un act controversat"? Marian Nencescu ne vorbește despre învățătorul basarabean Vasile Tancu, erou pe frontul invizibil. În Istoria de lângă noi, citim Scrisoarea Reginei Maria către țară și popor. Dragoș Vaida ne atrage atenția: ,,Imposibila edificare a conștiințelor fără istorie", iar Constanța Vaida Haliță, sub titlul ,,Capul de mistreț" (care părea a fi simbolul jafului, sălbăticiei, imaginea războiului - Celui de-al Doilea Război Mondial) ne descrie jaful la care s-au dedat trupele germane și maghiare în retragerea lor (jaf văzut prin ochii tatălui său). Ilie Barangă se oprește la ,,Istoria literaturii dacoromane" - un tratat monumental și un reper al culturii române, iar Florian Copcea se referă la descifrarea unei enigme - limba dacă. În mijlocul revistei, în paginile 16 - 19, avem ,,medalionul" Moisil - 110. În rubrica Nevoia de românism, Nicolae Melinescu (inițiatorul rubricii) susține că ,,Românismul cumpătat și bine gândit cred că are un viitor extraordinar". Raia Rogac continuă serialul cu acad. Eugen Doga. Până să ajungă să trateze subiectul (Martha Bibescu - 130), Paula Romanescu a făcut ,,apologia" (istoria) anilor 89 (1789, 1889, 1989). Florentin Popescu il aduce pe Marin Preda, din nou în actualitate. Ion C. Ștefan face vorbire despre ,,Bucurii vindecate", ale lui Vasile Tonoiu. La pas prin satul global, Ion Pătrașcu întreține povestea fascinantă a celui mai strălucit rege ahemenid, chiar unul fără egal în lumea antică, Darius I, Darius cel Mare, Darius al lui Istaspe. Orizont SF și Ars longa... 32 de pagini de revistă, cu subiecte unu și unu, care merită lecturate, la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:00 Ora de vară a Europei de Est