Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă întâlnire transnațională a profesorilor de la Blaga, la Vratsa, Bulgaria

Între 24 și 27 februarie

O nouă întâlnire transnațională a profesorilor de la Blaga, la Vratsa, Bulgaria

Între 24 și 27 februarie 2016, s-a desfășurat la Vratsa (Bulgaria), o nouă reuniune a proiectului de parteneriat strategic între școli, „The Mysteries of Eropean capitals" (Misterele capitalelor europene) din cadrul programelor Erasmus+, finanțate de Comisia Europeană.

Mobilitatea a oferit tuturor participanților  - elevi și profesori - o experiență interculturală revelatoare, atât pentru minte, cât și pentru suflet. Întâlnirea a presupus trei zile de intense activități educative, vizând dezvoltarea abilităților de documentare, de utilizare a tehnicilor informatice, dar și de stimulare a dialogului intercultural în spațiul european. Prin intermediul vizitelor ghidate, elevii și profesorii din Croația, Letonia, Lituania, România și Spania au descoperit în pitorescul oraș Vratsa și mai ales în capitala Bulgariei, Sofia, un spațiu încărcat de istorie (Tezaurul de argint al tracilor din Rogozen), de spiritualitate (Catedrala Alexandru cel Nou, Biserica Rusească din Sofia), de artă (Biserica Boiana, din secolul XIII, aflată în patrimoniul UNESCO) și, nu în ultimul rând, un loc în care tradiția nu este lăsată să moară, chiar dacă ea coexistă cu inovațiile epocii moderne. Prin intermediul atelierului de creație organizat la Liceul „Vasil Kanchov" din Vratsa, - școala gazdă a activităților din proiect - participanții români au descoperit cu plăcută surprindere că Mărțișorul are un echivalent bulgar, Martenitsa, cu o semnificație simbolică înrudită. Profesorii orădeni de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga", d-l profesor Șandor Traier - coordonator  și d-nele profesoare Gabriela Pleșca, Silvia Hadade și Ioana Trempe, au lăsat o bună impresie celorlalți participanți, prin calitatea materialelor prezentate și prin implicarea continuă în toate activitățile derulate atât în țară, cât și în străinătate. Produsele finale ale proiectului - cartea electronică a legendelor despre capitalele europene, precum și dramatizări ale unor legende - vor putea fi vizionate pe site-ul http://project-mec.jimdo.com/ sau pe pagina de Facebook a proiectului Project "The Mysteries of European Capitals".
Următoarea întâlnire transnațională a proiectului este programată pentru 4-7 mai 2016, la Riga, Letonia.
Coordonator de proiect,
prof. Șandor Traier
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O nouă întâlnire transnațională a profesorilor de la Blaga, la Vratsa, Bulgaria.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:59 Ora de vară a Europei de Est