Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lansare de carte şi spectacol dedicat femeii

Cadou femeilor - 150 de cărți

Lansare de carte şi spectacol dedicat femeii

În Ajunul Zilei Femeii, poeta Mihaela Dindelegan va oferi cadou femeilor 150 de cărţi din cele mai noi volume cu poeme: „Rondelurile clipei" şi „Lăstarii fericirii".

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, poeta Mihaela Dindelegan şi Uniunea Femeilor Bihor doresc să ofere doamnelor şi domnişoarelor un eveniment deosebit, cu multă muzică, dansuri populare şi poezie. Manifestarea va avea loc luni, 7 martie 2016, de la ora 17.00, la sala „Florica Ungur", iar fiecare femeie prezentă va primi, la intrarea în sală, unul din cele două noi volume de poezii ale Mihaelei Dindelegan: „Rondelurile clipei" sau „Lăstarii fericirii", împreună cu o felicitare conţinând versuri dedicate femeii, aparţinând aceleiaşi poete.  Cărţile, apărute în aceste zile la Editura Primus, vor fi prezentate de Mioriţa Săteanu, preşedintele de onoare al Uniunii Femeilor, şi de tânăra poetă Alexandrina Chelu.      
„Rondelurile clipei" este o carte cu 135 de rondeluri, toate dedicate anotimpurilor, specificul volumului fiind dat de faptul că este el însuşi construit ca un rondel, începând cu versuri care descriu primăvara, trecând prin anotimpul verii, apoi prin toamnă, ajungând la iarnă şi în final revenind la viaţa plină de culoare şi vrajă a primăverii. Cea de-a doua carte, „Lăstarii fericirii", cuprinde poezii de suflet, două dintre acestea fiind deja puse pe muzică, în compoziţia şi interpretarea plină de sensibilitate a Lilianei Ioniţă Budău. În acest volum se regăseşte şi poezia de pe felicitarea de 8 Martie:
Regină în visele noastre te-am prins
Ca mamă, soţie ori soră sublimă,
Apoi, către tine, în zori, ne-am întins
Privirea, s-o umpli din ochi cu lumină.

Ne strângem în inimi plăcerea de-a sta
Cu tine o zi, un an sau o viaţă,
Şi-am face o rugă: în veci faţa ta
Să nu se despartă de-a soarelui faţă.
                           („Femeia viselor")
Momentul lansării volumelor va fi urmat de festivitatea acordării de diplome de merit pentru femeile poet şi pentru femeile compozitor din Oradea şi Bihor, şi de un spectacol de muzică şi poezie, prezentat de actorul Rin Tripa. În program vor evolua Astrid Muthu, elevă la clasa de canto muzică uşoară a profesoarei Dana Oprescu, de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Paula Doboş, membru al Grupului Vivere, coordonat de doamna Valeria Mişcuţia, Corina Brănişcan, membru al Grupului Meda Music, coordonat de profesoara Meda Horjan, compozitoarea şi interpreta Liliana Ioniţă Budău, cantautoarea Alexandrina Chelu, Grupul vocal „Florile Bihorului", coordonat de profesoara Anamaria Gal, Adrian Bojan, student la Facultatea de Muzică, interpreta Maria Matei, Ansamblul Folcloric „Crişul" şi Corul bărbătesc „Traian Moşoiu".
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:13:23 Ora standard a Europei de Est