Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansare de carte şi spectacol dedicat femeii

Cadou femeilor - 150 de cărți

Lansare de carte şi spectacol dedicat femeii

În Ajunul Zilei Femeii, poeta Mihaela Dindelegan va oferi cadou femeilor 150 de cărţi din cele mai noi volume cu poeme: „Rondelurile clipei" şi „Lăstarii fericirii".

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, poeta Mihaela Dindelegan şi Uniunea Femeilor Bihor doresc să ofere doamnelor şi domnişoarelor un eveniment deosebit, cu multă muzică, dansuri populare şi poezie. Manifestarea va avea loc luni, 7 martie 2016, de la ora 17.00, la sala „Florica Ungur", iar fiecare femeie prezentă va primi, la intrarea în sală, unul din cele două noi volume de poezii ale Mihaelei Dindelegan: „Rondelurile clipei" sau „Lăstarii fericirii", împreună cu o felicitare conţinând versuri dedicate femeii, aparţinând aceleiaşi poete.  Cărţile, apărute în aceste zile la Editura Primus, vor fi prezentate de Mioriţa Săteanu, preşedintele de onoare al Uniunii Femeilor, şi de tânăra poetă Alexandrina Chelu.      
„Rondelurile clipei" este o carte cu 135 de rondeluri, toate dedicate anotimpurilor, specificul volumului fiind dat de faptul că este el însuşi construit ca un rondel, începând cu versuri care descriu primăvara, trecând prin anotimpul verii, apoi prin toamnă, ajungând la iarnă şi în final revenind la viaţa plină de culoare şi vrajă a primăverii. Cea de-a doua carte, „Lăstarii fericirii", cuprinde poezii de suflet, două dintre acestea fiind deja puse pe muzică, în compoziţia şi interpretarea plină de sensibilitate a Lilianei Ioniţă Budău. În acest volum se regăseşte şi poezia de pe felicitarea de 8 Martie:
Regină în visele noastre te-am prins
Ca mamă, soţie ori soră sublimă,
Apoi, către tine, în zori, ne-am întins
Privirea, s-o umpli din ochi cu lumină.

Ne strângem în inimi plăcerea de-a sta
Cu tine o zi, un an sau o viaţă,
Şi-am face o rugă: în veci faţa ta
Să nu se despartă de-a soarelui faţă.
                           („Femeia viselor")
Momentul lansării volumelor va fi urmat de festivitatea acordării de diplome de merit pentru femeile poet şi pentru femeile compozitor din Oradea şi Bihor, şi de un spectacol de muzică şi poezie, prezentat de actorul Rin Tripa. În program vor evolua Astrid Muthu, elevă la clasa de canto muzică uşoară a profesoarei Dana Oprescu, de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Paula Doboş, membru al Grupului Vivere, coordonat de doamna Valeria Mişcuţia, Corina Brănişcan, membru al Grupului Meda Music, coordonat de profesoara Meda Horjan, compozitoarea şi interpreta Liliana Ioniţă Budău, cantautoarea Alexandrina Chelu, Grupul vocal „Florile Bihorului", coordonat de profesoara Anamaria Gal, Adrian Bojan, student la Facultatea de Muzică, interpreta Maria Matei, Ansamblul Folcloric „Crişul" şi Corul bărbătesc „Traian Moşoiu".
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:59 Ora de vară a Europei de Est