Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gala voluntarilor din domeniul social, ediția a IV-a

Marți, în sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea

Gala voluntarilor din domeniul social, ediția a IV-a

Aflată la cea de-a IV-a ediţie, Gala voluntarilor din domeniul social, organizată de Administraţia Socială Comunitară Oradea, a adunat ieri, 1martie 2016, în sala Traian Moşoiu a Primăriei municipiului Oradea, 100 de persoane, voluntari în domeniul social, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din municipiul Oradea şi reprezentanţi ai instituţiilor publice, pentru a le recunoaşte voluntarilor contribuţia la creşterea calităţii vieţii orădenilor şi pentru a le evidenţia sprijinul oferit comunităţii din care fac parte.

Evenimentul a fost dedicat în exclusivitate voluntariatului, cu scopul promovării celor care îşi dedică o parte din timpul lor pentru a-şi ajuta semenii, oameni aflaţi în nevoie, care au nevoie de sprijinul comunităţii.
,,Orice implicare în activităţile de voluntariat presupune o formă de învăţare socială şi dezvoltă o serie de abilităţi şi competenţe sociale: solidaritate, toleranţă, încredere ca orice om poate face diferenţa în comunitatea sa, dorinţa de a ajuta dezinteresat, spirit civic, pe scurt, responsabilitate socială", a spus în deschiderea Galei, directorul ASCO, Arina Moş, care a moderat evenimentul.
 Domnia sa a mulţumit întregii echipe care s-a implicat în organizarea Galei.
În cadrul evenimentului, au fost acordate premii celor care s-au înscris în competiţie, pentru cel mai bun voluntar, la cele 6 secţiuni, respectiv asistenţă socială şi protecţia copilului, asistenţă socială şi protecţia persoanelor vârstnice, asistenţă socială şi protecţia persoanelor cu dizabilităţi, servicii de cantină socială, asistenţa tinerilor şi a familiilor aflate în dificultate şi servicii sociale acordate în comunitate.
La categoria centre de zi pentru copii, cei mai buni voluntari premiaţi au fost: Adriana Popa de la Asociaţia Caritas Eparhial şi Gyongyike Lakatos de la Asociaţia Down Oradea. La categoria cel mai bun voluntar care activează în centre rezidenţiale pentru copii a fost nominalizată Ina Blaga de la Asociaţia Amia Suflet de Copil. Sonja Van Kessel, voluntar al Asociaţiei Caritas Catolica Oradea, a fost premiat pentru cel mai bun voluntar care activează în centrele rezidenţiale pentru persoane vârstnice.
Natalia Ligia Achim de la Fundaţia Hospice Emanuel, Cristina Dubei din cadrul Asociaţiei Alsterdorf şi Florica Sălăjan din cadrul Fundaţiei de Scleroză Multiplă Bihor, sunt voluntarii care au fost premiaţi la categoria asistenţă la domiciliu pentru persoane cu dizabilităţi.
De asemenea, la categoria cel mai bun voluntar care activează în centrele de zi pentru persoane cu dizabilităţi, au fost premiaţi: Elena Sabău de la Asociaţia Filantropia, Dorina Vlad din cadrul Fundaţiei Casa Minunată, Daniela Popa de la Asociaţia S.O.S Autism Bihor, Gheorghe Tordai de la Fundaţia de Scleroză Multiplă Bihor, Sarolta Boroş de la Asociaţia Deficienţilor Locomotori şi Nela Axinte de la Asociaţia Down Oradea.
La categoria servicii de cantină socială, voluntarii premiaţi au fost Adina Claudia Popa de la Asociaţia Caritas Eparhial şi Anamaria Silvia Căvăşdan de la Asociaţia Filantropia Oradea.
Elena Indrieş de la Asociaţia Filantropia Oradea şi Creţu Alin, nominalizat din partea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, au fost premiaţi la categoria asistenţa tinerilor şi a familiilor aflate în dificulatate.
La categoria servicii sociale acordate în comunitate, Popa Maria de la Uniunea Femeilor Bihor, Dorina Rodica Cionca din cadrul Asociaţiei Filantropia Oradea, Larisa Birta şi Micu Ioan, nominalizaţi de către Administraţia Socială Comunitară Oradea, au fost voluntarii premiaţi.
Valoarea voluntariatului este certă şi indiscutabilă, iar recunoaşterea ei justă în societatea noastră devine o chestiune de timp, în cele din urmă.
Consuella Govor

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:46:49 Ora de vară a Europei de Est