Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gala voluntarilor din domeniul social, ediția a IV-a

Marți, în sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea

Gala voluntarilor din domeniul social, ediția a IV-a

Aflată la cea de-a IV-a ediţie, Gala voluntarilor din domeniul social, organizată de Administraţia Socială Comunitară Oradea, a adunat ieri, 1martie 2016, în sala Traian Moşoiu a Primăriei municipiului Oradea, 100 de persoane, voluntari în domeniul social, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din municipiul Oradea şi reprezentanţi ai instituţiilor publice, pentru a le recunoaşte voluntarilor contribuţia la creşterea calităţii vieţii orădenilor şi pentru a le evidenţia sprijinul oferit comunităţii din care fac parte.

Evenimentul a fost dedicat în exclusivitate voluntariatului, cu scopul promovării celor care îşi dedică o parte din timpul lor pentru a-şi ajuta semenii, oameni aflaţi în nevoie, care au nevoie de sprijinul comunităţii.
,,Orice implicare în activităţile de voluntariat presupune o formă de învăţare socială şi dezvoltă o serie de abilităţi şi competenţe sociale: solidaritate, toleranţă, încredere ca orice om poate face diferenţa în comunitatea sa, dorinţa de a ajuta dezinteresat, spirit civic, pe scurt, responsabilitate socială", a spus în deschiderea Galei, directorul ASCO, Arina Moş, care a moderat evenimentul.
 Domnia sa a mulţumit întregii echipe care s-a implicat în organizarea Galei.
În cadrul evenimentului, au fost acordate premii celor care s-au înscris în competiţie, pentru cel mai bun voluntar, la cele 6 secţiuni, respectiv asistenţă socială şi protecţia copilului, asistenţă socială şi protecţia persoanelor vârstnice, asistenţă socială şi protecţia persoanelor cu dizabilităţi, servicii de cantină socială, asistenţa tinerilor şi a familiilor aflate în dificultate şi servicii sociale acordate în comunitate.
La categoria centre de zi pentru copii, cei mai buni voluntari premiaţi au fost: Adriana Popa de la Asociaţia Caritas Eparhial şi Gyongyike Lakatos de la Asociaţia Down Oradea. La categoria cel mai bun voluntar care activează în centre rezidenţiale pentru copii a fost nominalizată Ina Blaga de la Asociaţia Amia Suflet de Copil. Sonja Van Kessel, voluntar al Asociaţiei Caritas Catolica Oradea, a fost premiat pentru cel mai bun voluntar care activează în centrele rezidenţiale pentru persoane vârstnice.
Natalia Ligia Achim de la Fundaţia Hospice Emanuel, Cristina Dubei din cadrul Asociaţiei Alsterdorf şi Florica Sălăjan din cadrul Fundaţiei de Scleroză Multiplă Bihor, sunt voluntarii care au fost premiaţi la categoria asistenţă la domiciliu pentru persoane cu dizabilităţi.
De asemenea, la categoria cel mai bun voluntar care activează în centrele de zi pentru persoane cu dizabilităţi, au fost premiaţi: Elena Sabău de la Asociaţia Filantropia, Dorina Vlad din cadrul Fundaţiei Casa Minunată, Daniela Popa de la Asociaţia S.O.S Autism Bihor, Gheorghe Tordai de la Fundaţia de Scleroză Multiplă Bihor, Sarolta Boroş de la Asociaţia Deficienţilor Locomotori şi Nela Axinte de la Asociaţia Down Oradea.
La categoria servicii de cantină socială, voluntarii premiaţi au fost Adina Claudia Popa de la Asociaţia Caritas Eparhial şi Anamaria Silvia Căvăşdan de la Asociaţia Filantropia Oradea.
Elena Indrieş de la Asociaţia Filantropia Oradea şi Creţu Alin, nominalizat din partea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, au fost premiaţi la categoria asistenţa tinerilor şi a familiilor aflate în dificulatate.
La categoria servicii sociale acordate în comunitate, Popa Maria de la Uniunea Femeilor Bihor, Dorina Rodica Cionca din cadrul Asociaţiei Filantropia Oradea, Larisa Birta şi Micu Ioan, nominalizaţi de către Administraţia Socială Comunitară Oradea, au fost voluntarii premiaţi.
Valoarea voluntariatului este certă şi indiscutabilă, iar recunoaşterea ei justă în societatea noastră devine o chestiune de timp, în cele din urmă.
Consuella Govor

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:53:49 Ora standard a Europei de Est