Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un proiect important pentru o școală pe măsură

Programul ,,Eco Școala”, la Lic. ,,Onisifor Ghibu”

Un proiect important pentru o școală pe măsură

Programul ,,Eco Școala" a debutat în liceul nostru (Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" din Oradea) în anul școlar 2015-2016, având ca scop îmbunătățirea calității vieții prin grija pentru mediul înconjurător.

Cele mai importante aspecte pe care le vizăm prin derularea acestui program internațional sunt: dezvoltarea simțului civic, implicarea elevilor în acțiuni de voluntariat, îmbunătățirea disciplinei ecologice în timpul activităților desfășurate în școală și în afara ei, îmbunătățirea aspectului estetic al școlii, colectarea, selectarea și valorificarea deșeurilor reciclabile și, nu în ultimul rând, creșterea prestigiului liceului nostru la nivel local, județean și național.
La liceul nostru preocupările ecologice sunt o prioritate
În luna decembrie 2015, s-a demarat concursul inter-clase sub titlul ,,Cel mai eco-brăduț", pentru care, la orele de arte vizuale și abilități practice, elevii claselor I-IV au realizat podoabe din materiale reciclabile, cu care au împodobit sălile și brăduții din sălile de clasă. Scopul acestei activități a fost de a demonstra varietatea utilizării materialelor reciclabile, dezvoltând la copii creativitatea, originalitatea, spiritul practic și grija pentru mediu.
Cadrele didactice coordonatoare s-au asigurat ca fiecare eco-decorator să fie răsplătit pe măsură.
Activitatea închinată ,,Zilei Internaționale a Drepturilor Omului" (10 decembrie) s-a desfășurat sub forma unui mini-proiect la disciplina Educație Civică organizat la nivelul claselor a III-a, unde elevii s-au familiarizat cu drepturile copiilor din cadrul U.N.I.C.E.F., dezbătând, pe grupe, câte un drept al copilului, prin compuneri, desene, imagini și vizionarea filmului documentar ,,Partea întunecată a ciocolatei". Prin activitatea desfășurată, copiii au înțeles importanța respectării drepturilor și obligațiilor omului, ca ființă socială, subliniindu-se necesitatea creării unui echilibru între acestea două.
Tot în cadrul ,,Zilei Internaționale a Drepturilor Omului", sub deviza ,,Dăruiește și vei avea!", s-a susținut o campanie de colectare și donare de haine și jucării copiilor defavorizați. Scopul acestei activități a fost acela de a dezvolta la copii sentimente de dărnicie, altruism, spirit de ajutorare, empatie, nevoia de a împărtăși și de a lega prietenii în scopuri nobile.
Activitatea dedicată ,,Zilei Mondiale a Apei" s-a desfășurat în februarie 2016. La nivelul claselor a VII-a din liceul nostru s-a organizat o activitate inter-disciplinară cuprinzând catedrele de geografie, biologie, fizică și chimie, care a constat în propunerea unui chestionar legat de dispariția Lacului cu nuferi de la 1 Mai, un material-referat cu tema ,,Impactul turismului asupra rezervației Pârâul Pețea" și crearea unui pliant sub moto-ul ,,Gândim global, acționăm local".
Ultima activitate demarată în cadrul proiectului ,,Eco Școala" și pe care tocmai am finalizat-o cu succes, a avut ca parteneri pe S.C. ,,Oliva Verde" și ,,Eco-Bihor", unde elevii au fost încurajați să colecteze pet-uri de diferite capacități și cartoane în scopul reciclării acestora și a înțelegerii efectului negativ al depozitării lor necorespunzătoare.
Întrucât liceul nostru cuprinde un număr mare de cadre didactice și elevi, un asemenea proiect a mobilizat întreaga suflare: de la director, prof. Pirtea Ioan, la coordonatorii de proiect: prof. Vesa Aurelia Elena și Timofte Camelia, precum și multe alte cadre didactice, care s-au implicat în coordonarea activităților la nivelul școlii: prof. Carpan Anca - director adjunct, prof. Perțe Călin - consilier educativ, prof. Chiș Carmen, Derecichei Simona, Chiș Corina, Cipleu Nicoleta, Marinău Daniela, Baciu Mirela,
Curilă Corina, Boroș Melinda, Țăran Emanuela, Turean Nicoleta, Ardelean Mirela, Furtoș Eugen și Marian Rodica; învățătorii: prof. Filip Mariana, Popa Alina, Pintean Brândușa, Bulc Cornelia, Farcaș Rodica, Kocsis Iuliana, Gavriș Dorina, Barbonța Lavinia, Manoliu Camelia, Chirilă Cornelia, Pirtea Florica, Duma Alina, Româneac Iosif, Vesa Ilie, Ile Alina, Marian Marcela, Fulop Adelina și Gârba Carmen.
Prof. Vesa Aurelia Elena & Timofte Camelia,
coordonatori proiect
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un proiect important pentru o școală pe măsură.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 09:29:56 Ora de vară a Europei de Est