Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul regional ,,Prietenia – darul cel mai de preț”

Parteneriat educațional

Proiectul regional ,,Prietenia – darul cel mai de preț”

Vineri (26 februarie 2016), la Grădinița Nr. 27 - ,,Voinicel" din Oradea, a avut loc o nouă întâlnire din cadrul proiectului regional ,,Prietenia - darul cel mai de preț".

,,Astăzi, la Oradea, se desfășoară cea de-a III-a activitate de pe agenda proiectului; prima a avut loc în octombrie 2015, de Ziua educației, un schimb de experiență între educatoarele grădinițelor partenere de proiect; cea de-a doua s-a ținut în decembrie: Colindăm, colindăm iarna - ,,Colind în Țara Beiușului", iar acum, la Oradea - ,,Vesel mărțișor", confecționat mărțișoare, expoziție și târg de mărțișoare, ne-a spus doamna prof. Ligia-Rodica Benea, coordonator de proiect.
Proiectul își propune, în mod deosebit, să cultive relațiile de prietenie și apropiere între copii din mediul rural, din mediul urban și din altă țară. Dar nu doar atât, cât mai ales să dezvolte încrederea în forțele proprii ale copiilor, posibilitățile lor de exprimare; spre exemplu, copiilor din Micherechi le e teamă, mai mult, le e jenă să se exprime românește pentru că nu pronunță corect și nu înțeleg limba literară... "
Proiectul regional ,,Prietenia - darul cel mai de preț" este un parteneriat educațional între grădinițe (școli) din Salonta, Oradea, Beiuș, Tinca, Urviș, Șoimi și Micherechi (Ungaria), care se derulează în perioada 1.09.2015-31.08.2017, fiind inițiat și coordonat de prof. Marișcaș Adriana, Benea Ligia-Rodica și Gherțan Simina-Ioana.
Cei șapte parteneri de proiect sunt: Grădiniţa ,,Toldi" din  Salonta - structura ,,Micul Prinț" (reprezentată de d-na director, prof. Marişcaş Adriana şi coordonator, prof. Benea Ligia-Rodica), Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea (reprezentat la activitate de d-na prof. Sânziana Neșiu - consilier educativ), structura Grădinița Nr. 27 - ,,Voinicel" (reprezentată de d-na director, prof. Georgeta Druța și coordonator, prof. Coroiu Natalia), Grădinița Nr.1 Beiuș (reprezentată de d-na director, prof. Monica Ștefănică și coordonator, prof. Jakab Liana), Grădinița Nr. 1 Tinca (reprezentată de d-na director, prof. Monica Drimbe), Școala Gimnazială Urviș de Beiuș, cu structurile Grădinița Nr. 1 Urviș și Grădinița Nr. 2 Șoimi (reprezentate de d-na director, prof. Claudia Ile și coordonator, prof. Petruț Livia),
Méhkeréki Román Nemzetiségi Óvoda, Grădinița de Naționalitate Română din Micherechi (reprezentată de d-na director,  prof. Puskár Ottóné Angelika și coordonator Gherțan Simina-Ioana).
În prima parte a reuniunii, partenerii au vizitat sălile de grupă, făcând cunoștință cu copiii și trecând în revistă activitățile de pe agenda zilei, după care s-au retras în sala Comenius, pentru o prezentare în PowerPoint, spectacol și discuții. Făcând trimitere la titlul și tematica proiectului, doamna director Georgeta Druța a punctat câteva idei, arătând că: ,,Prietenia este cel mai de preț lucru de pe pământ; este unul dintre cele mai de preț lucruri pe care le poți avea în viață; prietenia este un dar mai mare decât orice altceva, ea cântărește foarte mult în balanța bogățiilor vieții; prietenia înseamnă iubire, încredere și comunicare; prietenia este cea care îți oferă siguranță în viață... "
Prezentă la reuniune, doamna inspector școlar de specialitate Lucia Caciora s-a arătat încântată de tema parteneriatului și încrezătoare în realizare obiectivelor propuse în derularea celor 11 activități educative, astfel încât, la sfârșit, să poată fi  identificate exemple de bune practici în parteneriatul educațional regional.
În cadrul programului artistic, am ascultat și admirat artiști de artiști, și mai mari și mai mici, dansatori, soliști vocali și instrumentiști, între care: Andrei Corb - solist vocal și Tudor Tulvan (la acordeon) - liceeni (la ,,Iosif Vulcan" și ,,Traian Vuia"), iar Sofia Tomuța - mica vedetă din grupa mare A; dansatorii au fost preșcolari, instruiți de doamnele educatoare și de un instructor profesionist, Annel Ecaterina.
Următoarea activitate de proiect este programată pentru luna aprilie, în săptămâna ,,Școala altfel".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (104 poze), accesați Galeria foto: Proiectul regional ,,Prietenia – darul cel mai de preț”.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:27 Ora de vară a Europei de Est