Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul D'ale porcului aduce tradiţia la orădeni

Sâmbătă, parcarea ERA Park se transformă în mega bucătărie!

Festivalul D'ale porcului aduce tradiţia la orădeni

Parcarea centrului comercial ERA Park Oradea se transformă sâmbătă, 27 februarie 2016, într-o mega bucătărie bihoreană! Reprezentanţi din cel puţin 23 de comune din judeţ se vor întrece pentru a dovedi că sunt cei mai iscusiţi în pregătirea preparatelor din porc după metodele tradiţionale, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului D'ale porcului.

Evenimentul se va desfăşura în zona Home Center şi se anunţă un adevărat festin culinar, care va pune la dispoziţia pofticioşilor toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, stropite cu pălincă şi vin fiert, în acompaniament de highighişi şi jocuri din Bihor.
„Cheful" va începe de dimineaţă, de la ora 8, cu o degustare de pălincă, pentru ca mai apoi reprezentanţii primăriilor să se întreacă, timp de 4 ore, în prelucratul cărnii după obiceiurile locului. Cei care vor trece prin parcarea ERA Park vor putea vedea inclusiv o pârjolire demonstrativă.
La fel ca anul trecut, primăriile se vor întrece în cele mai bune preparate, care vor fi comercializate pe bază de tichete de masă ce vor putea fi cumpărate pe loc de vizitatori. Se anunţă o bătălie aprigă pentru câştigarea mult râvnitului trofeu, căci, pentru a rămâne în concurs, echipele vor trebui să strângă de la public un minim de 120 de tichete de masă.
„Pe lângă mâncare, se va puncta şi aspectul cortului, dar şi aspectul celor care fac parte din echipă, aranjarea meselor, aspectul mâncării şi chiar mâncărurile speciale. Fiecare primărie va avea mâncăruri tradiţionale din zona ei şi preparate speciale. Anul trecut, de exemplu, o primărie a făcut cel mai lung cârnaţ, de 10 metri", a explicat Radu Silaghi, din partea Asociaţiei Firmelor Bihorene, principalul organizator.
Aşa cum îi şade bine unui asemenea festival, pe tot parcursul zilei, atmosfera va fi „condimentată" de ansambluri folclorice din Bihor şi de glumele comediantului Radu Moş.
Până acum, în concurs s-au înscris comunele Toboliu, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Săcuieni, Aușeu, Boianu Mare, Borș, Bratca, Căbești, Cetariu, Copăcel, Nojorid, Diosig, Pomezeu, Roșia, Tileagd, Girișu de Criș, Sălard, Lăzăreni, Răbăgani, Tinca, Tulca, Sântandrei, dar nu este exclus să se mai anunţe şi alţi participanţi.
Programul
08.00-08.30 Degustare de palincă
08.30-12.30 Prelucrarea porcului
10.00-11.00 Pârjolire tradiţională de porc
10.00-16.00 Program cultural-artistic
12.30-13.30 Degustare toroş
13.30-15.30 Degustare cârnaţi, caltaboşi, jumări
15.30-16.30 Degustare preparate locale speciale
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Bihor - Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România - Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene, Asociaţia Culturală D'ART și Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare ,,Crișana". (Raluca A.)

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 14:13:56 Ora de vară a Europei de Est