Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Arte plastice. Comunicarea prin imagini

Curs la Mănăstirea Strâmba

Arte plastice. Comunicarea prin imagini

În zilele noastre, comunicarea are loc preponderent pe cale vizuală. Fără să vrem, ne-am obișnuit să preluăm informații mai ales de la televizor sau de pe internet.

Imaginea este un mijloc de comunicare rapidă, dar dificilă de realizat tehnic, aparent, la prima vedere. Comunicarea vizuală are regulile ei, cu ajutorul cărora înțelegem un mesaj pe care îl primim sau îl transmitem. Este vorba de o gramatică a limbajului vizual, pe care mulți dintre noi o folosim, fără să o conștientizăm în mod prealabil.
Orice imagine care transmite un mesaj estetic, pentru ca să poată fi „citită" și înțeleasă corect, trebuie să aibă o coerență în exprimarea plastică; o legătură între compoziția plastică și mesajul transmis.
În organizarea Asociaţiei pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis" din Oradea, a vut loc la Mănăstirea Strâmba din județul Sălaj, cursul cu tema: Arte plastice. Comunicarea prin imagini, în perioada 20 - 21.2016.
Acesta a fost inclus în Oferta educaţională a Casei Corpului Didactic Bihor, pe anul şcolar 2015 /2016, fiind adresat tuturor cadrelor didactice şi studenţilor care au dorit să îşi dezvolte abilităţile de transmitere a mesajelor prin intermediul imaginilor şi a artei plastice, al căror număr a fost de 53.
Formatorii, prof. Mircea Boțog (Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor) şi conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea) au încântat participanții atât cu felul lor personal de relaționare cât și cu bogatele cunoștințe de specialitate, susținute inclusiv prin intermediul prezentărilor în PowerPoint.
Planificarea pe module tematice a fost:
Modul I: Elemente de bază ale limbajului plastic. Analiza pe imagini a elementelor de comunicarea vizuală;
Modul II: Elemente de bază în artele plastice, pe domenii. Organizarea compoziției. Mijloace, tehnici, materiale. 
Modul III: Realizarea unor analize plastice pe baza unui material vizual;
Modul IV: Discuţii, dezbateri, propuneri etc.
La final, starețul mănăstirii, Georgică - Grighentie Oțelea, le-a adresat absolvenţilor un cuvânt de învățătură, după care aceștia au primit o Adeverinţă conţinând 20 de ore de formare.
La întoarcere, grupul s-a oprit la Ciucea pentru a vizita Casa memorială „Octavian Goga".
A fost încă un eveniment de succes marca „TopFormalis"!
Psiholog Alin Crețu,
vicepreședintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis"
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Arte plastice. Comunicarea prin imagini. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:23 Ora de vară a Europei de Est