Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primăria Oradea demarează campania de curățenie de primăvară

Luni, 29 februarie

Primăria Oradea demarează campania de curățenie de primăvară

Primăria Oradea demarează de săptămâna viitoare, respectiv de luni, 29 februarie 2016, campania de curățenie de primăvară pe toată raza municipiului Oradea.

,,Pentru acest an, am gândit un program de curățenie mai eficient și am luat în considerare data Sărbătorilor Pascale, deoarece anterior acestei mari sărbători, orădenii, ca și restul românilor, au obiceiul de a face curățenie generală în locuințe. Astfel, am împărțit campania de curățenie în două etape: una care se va derula din 29 februarie până la Floriile catolice, iar cea de-a II-a etapă va începe în 4 aprilie și se va finaliza înainte de sărbătoarea Floriilor la ortodocşi, respectiv înainte de 22 aprilie", ne-a declarat Mircea Stejerean - şeful Serviciului Lucrări și Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea.
În cadrul Campaniei curățeniei generale de primăvară 2016, în Municipiul Oradea se colectează obiecte de uz casnic și gospodăresc (piese de mobilier, mochete, materiale textile, uşi, geamuri etc.), precum și deşeuri vegetale rezultate din igienizarea spațiilor verzi aferente gospodăriilor populaţiei și cvartalelor din zonele de locuit.
Operatorul serviciului de salubrizare S.C RER Ecologic Service S.A va amplasa în perioada planificată, în funcţie de zonă şi punctele stabilite, containere metalice pentru colectarea deșeurilor și obiectelor de uz casnic și gospodăresc.
Cetăţenii Municipiului Oradea sunt rugaţi să depună deşeurile numai în containerele amplasate în acest scop, respectând perioadele Programului de curăţenie  pentru fiecare zonă, în funcție de adresa de domiciliu. Este strict interzisă depozitarea deșeurilor pe domeniul public lângă containere, lângă incintele metalice pentru recipienții destinați deșeurilor municipale sau în alte locații.
Asociațiile de proprietari vor lua măsuri de colectare a deşeurilor de pe spaţiile verzi predate de către municipalitate prin protocol, din parcările pe care le deţin, din jurul incintelor metalice sau platformelor pentru deşeuri. Deșeurile vor fi depozitate în containerele metalice special amplasate, în vederea ridicării acestora de către operatorul  serviciului de salubrizare. (B.P.)
Stabilirea zonelor  şi a perioadelor
Pentru realizarea scopului propus Municipiul Oradea a fost impartit in 2 zone:
Zona Sud - delimitata de malul stang al raului Crisul Repede, unde cetatenii pot depozita deseurile in perioada: 29 februarie- 09 martie 2016 si 04 aprilie-13 aprilie 2016.
Zona Nord - delimitata de malul drept al raului Crisul Repede, unde cetatenii pot depozita deseurile in perioada: 10 martie-18 martie 2016 și 14 aprilie-22 aprilie 2016.
Programul de curăţenie si delimitarea zonelor pentru perioadele:
29 februarie - 18 martie 2016
04 aprilie - 22 aprilie 2016
ZONA SUD:
delimitata de malul stang al raului Crisul Repede

Perioada 29 februarie- 09 martie 2016 si 04 aprilie-13 aprilie 2016

    

Nr. crt.

Amlasamente puncte de colectare a deseurilor

1.

Tudor Vladimirescu (parcare SC Victor SRL)

2.

Principatele Unite/Pod Informatica

3.

Mihail Kogalniceanu /Mihai Viteazul

4.

Nicolaus Olahus /Horea

5.

Ronald Reagan (Pod Peta)

6.

Feldioarei (incinta  metalica pentru deseuri-RER)

7.

Cartier Europa

8.

Decebal/Tuberozelor

9.

Octavian Goga/Traian Blajovici

10.

Padisului /Fagurelui

11.

Splaiul Crisanei/Onestilor

12.

Xenopol/Sefan.Octavian Iosif

13.

H.Coanda/Richard Wagner

14.

Nicolae Bolcas/Aurel Vlaicu

15.

Piata Episcop ValeriuTraian Frentiu

16.

Piata Devei

17.

Barcaului/Greierului

18.

Taberi Geza/Artarilor

19.

Mestesugarilor/Hategului

20.

Aleea Calinului

21.

Erkel Ferenc/Theodor Aman

22.

Piatata Tarnilor (langa parc)

23.

Sextil Puscariu/Beiusului

24.

Gradinarilor (parculet)

25.

Piata Tineretului (biserica)

26.

Johannes Gutenberg/Maciesului

27.

Ciheiului/Liszt Ferenc (igluri)

28.

Maresal Ion Averescu (blocuri)

29.

Navigatorilor/Fantanilor

30.

Nojoridului/Apateului

ZONA NORD :

delimitata de malul drept al raului Crisul Repede

Perioada 10 martie - 18 martie 2016  si 14 aprilie - 22 aprilie 2016

 

Nr. crt.

Amlasamente puncte de colectare a deseurilor

1.

Piata Creanga /Nicolae Jiga

2.

Libertatii /I.Vulcan

3.

Piata Bucuresti

4.

Izvorului /Pod Teodor Nes

5.

Louis Pasteur/Colinelor

6.

Gheorhe Doja /Baraganului

7.

Adevarului/Arinului

8.

Aleea Strandului/Schiff Erno

9.

Podgoria (Biserica)

10.

Ady Endre (Clubul Constructorul)

11.

Berzei - platou magazinul chinezesc

12.

Bihorului /Ion Bogdan

13.

Pascal/Barsei(platou betonat)

14.

Transilvaniei/Traian Lalescu

15.

Bihorului/Strugurilor

16.

Ion Bogdan/Johann Strauss

17.

Mehedinti (langa Casa Minunata)

18.

Selimbarului- spitalul Pelican

19.

Vamii (gara CFR)

20.

Cornului/Crivatului

21.

Iza (in spatele spitalului Pelican)

22.

Aluminei (langa Pompieri)

23.

Aluminei (in spate la  Zig-Zag)

24.

Aleea Tusnadului /Aluminei

25.

Costache Negruzzi (in fata  la biserica)

26.

Tusnadului /Aluminei

27.

Borsului /Uzinelor

28.

Sovata (in spate la SCProfi)

29.

Iza (langa punctul termic)

30.

Carpati/Aluminei

După expirarea perioadelor de curătenie aferente Campaniei curateniei generale de primavara 2016, respectiv a perioadelor de colectare conform planificării pe zone, dacă se vor constata depozitări de deseuri pe spatiile care le detin, asociatiile de proprietari vor plăti cuantumul serviciului prestat pentru încărcarea transportul si depozitarea acestora, de către SC RER  Ecologic Service Oradea SA, operatorul licentiat să presteze acestă activitate in  Municipiului Oradea.
Persoanele care depozitează ilegal deseuri pe domeniul public, vor fi sanctionate contraventional, in conformitate cu Hotararea Consiliului Local nr.207 din 26 martie 2015 - Regulamentul de salubrizare al Municipiului Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:03:24 Ora standard a Europei de Est