Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Reparații capitale, zugrăveli, împrejmuiri...

Joi și vineri, un raid prin școli și grădinițe orădene

Reparații capitale, zugrăveli, împrejmuiri...

Așa după cum obișnuim, în fiecare vară, trecem prin școli și grădinițe (din Oradea, dar nu numai) pentru a afla cum se pregătesc unitățile școlare pentru noul an școlar.

În acest sens, joi și vineri (7 și 8 august 2008), la ore nu tocmai matinale, am făcut un raid pe la nouă unități școlare orădene: Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, Grădinița nr. 45, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”, Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Grădinița nr. 13, Grădinița nr. 10 și Grădinița nr. 27.
Ca să nu mergem degeaba și să nu găsim pe nimeni lucrând, am trecut mai întâi pe la Primăria Oradea, la dna ing. Benyovszki Tunde, director executiv adjunct al Administrației Imobiliare, serviciul Urmărire și execuție investiții, care cunoaște totul ca-n palmă: cine cum lucrează, în sensul că „firmele neserioase, care fac lucrări de mântuială, se autoelimină din competiție, la anul nu mai participă la licitație”. Oare? Chiar așa să fie? Și dacă nu au simțul măsurii și al ridicolului, numai dorința de a fabrica bani? Dacă nu se pricep ori doar atâta pot da cu meseriașii pe care-i au? Poate că unii sunt superficiali prin construcție, lucrează repede și prost, încet și ... de slabă calitate... Nu sunt de cuvânt, nu respectă orarul de lucru, stau și pierd vremea, risipesc materialul sau îl subtilizează etc.
Joi, la Pedagogic și Grădinița nr. 45
La câteva minute distanță, ne-am înființat la cel mai apropiat obiectiv de pe listă, la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, clădirea de pe Iuliu Maniu.
Ușa era închisă. Insistăm, vorba aceea: „Bate și ți se va deschide”. Suntem primiți cu brațele deschise, semn că se așteptau să fie „călcați”. Chiar șeful, dl Vasile Stanciu, ne conduce prin clădire să vedem cum lucrează cei patru sudori lăcătuși. ”Înlocuim instalația de încălzire. De două săptămâni, ne-am oprit, din lipsă de bani. În 4 august, am reluat lucrul, iar mâine (vineri, 8 august –n.n), terminăm. Mai am șapte contracte cu primăria. Sâmbătă, demarăm la Școala „Ion Bogdan”, unde avem de pus 385 de metri pătrați de parchet. Lucrăm și duminică”. Aceasta e S.C. Siles Exim S.R.L.
La Grădinița nr. 45, pozăm și suntem luați la întrebări. Ne prezentăm și le amintim faptul că mai înainte am trecut pe la dna ing. Benyovszki Tunde. Omul muncii îl sună pe șeful (Dragomir Pop, de la S.C. Dragoflor S.R.L) și ni-l dă la telefon. Totul e OK. Pe șantier, „zece zidari („și cu Manole, zece, vorba aceea, care-i și întrece”) lucrează la fațadă. Mai întâi se face izolație cu polistiren, după care vine tencuială nobilă, bazie cu lambriu PVC”, ni se explică.
La revenire în curte, surpriză: dăm cu ochii de două mămici care și-au adus bebelușii la gradi, doar în recunoaștere, pentru că sunt prea mici. Carissa Ioana Popa are doar 6 luni, împlinite chiar azi (în 7 august), iar Denis Corin Rus va face 8 luni, pe 19 august.
Fiind ora înaintată (după 15.40), ne-am oprit, ca să nu mergem degeaba, să găsim ușile încuiate.
Vineri, debut cu ... stângul!
A doua zi (vineri), la ora 12.53, reluăm documentarea, intrând cu încredere pe poarta Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Suntem întâmpinați de agent Florian Andor, care ne declară: „Săptămâna aceasta nu i-am văzut la lucru. Dacă veneau îi treceam în registru. Parcă la etajul doi trebuiau să lucreze, zugrăveli, după câte am înțeles”.
După primul rateu, ne deplasăm la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” (ora 13.06). În curte, unii stau la povești. Trecem pe lângă ei și intrăm în clădirea principală, de unde vinea zgomotul unui ferestrău, deși ni se spusese că se lucrează în corpul B (zugrăveli în nouă săli de clasă). La fața locului, Viorel Brândaș ne spune cum că patru zugravi și parchetari, de la S.C. Rivara Cons S.R.L. au de făcut finisări, gletuit, zugrăvit și pus lambriuri în șase săli din clădirea A, și în B, tot așa, inclusiv rașchetat și lăcuit.
Pornim motoarele, și ajungem la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” (ora 13.24) unde ne așteptam să găsim pe cineva lucrând la împrejmuirea curții. Utilajul era parcat pe dreapta, lângă un stâlp, ca nimeni să nu-l poată clinti. Intrăm în școală să luăm relații. „Azi (vineri-n.n.) nu a venit nimeni la lucru, ne explică dna Simona Pogan, administratorul școlii. Ieri, parcă s-a lucrat ceva...” Aflăm (telefonic de la dna ing. Benyovszki Tunde cum că aici ar fi trebuit să dăm cu ochii de cei de la „Rivara”, nu, „Dumexim”, se corectează dna inginer.
În 30 august e recepția
Pornim spre colegiul reprezentativ. La C.N. „Emanuil Gojdu”, suntem trimiși în curte. Vlad Chintovan, asociat al firmei Euras S.R.L. ne vede că pozăm și ne întreabă dacă avem aprobare. Îi povestim ce și cum și ne înțelegem de minune. „Efectuăm reparații interioare. Se dă jos totul până la cărămidă, se tencuiește din nou, se zugrăvește, se gletuiește, se pune ghipscarton sau rigips pe tavan, iar pe jos, în locul podelelor, parchet laminat de trafic intens. Se schimbă inclusiv suportul cu grinzi și nisip și se reface instalația electrică”. Se lucrează cu 42 de dulgheri și muncitori necalificați, în aripa dinspre Criș. În 29 august, lucrarea trebuie să fie gata, pentru că în 30 e recepția, după care se va continua în aripa opusă, iar la final, sala profesorală. Sunem avertizați că de geamuri  se ocupă altă echipă, de la altă firmă. Pozăm și înspre geam și mergem să luăm datele necesare. Suntem trimiși pe schelă, dar nu vedem pe nimeni. Coborîm în stradă, pe malul Crișului Repede. Urmărim schelele cu aparatul de fotografiat. Reperăm pe cineva care vorbea la mobil. Ne vede și dispare din peisaj. Prea târziu, însă, fusese deja prins în obiectiv. La autoturismul parcat lângă schele, îl abordăm pe dl Korosi Ferenc, directorul executiv al S.C. „Constructorul” Sălard, care ne întinde cartea de vizită. „Lucrăm la fațada dinspre Criș. E vorba despre o reparație capitală. Am început lucrările prin martie, aprilie. Schimbăm geamuri și zidim pe lângă geamuri, schimbăm tăblărie, tencuim în partea de jos, răzuim și dăm jos cât cade, până la cărămidă dacă e cazul, șlefuim, tratăm suprafața cu o substanță de impregnat, amorsăm special, dăm cu două rânduri de vopsea lavabilă, cu tencuială de două tipuri, minerală și silicată...”
Întrebăm despre efectivul prezent. Încearcă directorul să-i identifice, dar renunță, ca și noi, după care ne avansează un număr ... oarecare, șase zugravi, zidari.
Gata cu ziua scurtă. Poate nu știați!
Trecem podul pe la primărie. Lângă Liceul Teoretic „Ady Endre”, intrăm în curte și căutăm Grădinița nr. 13. Se făcuse ora 14.25. Nu mai găsim pe nimeni, ne încurajam noi. Greșit. Total greșit! La fața locului, trei zugravi instalatori. De la șeful de echipă, Vasile Marc (de la S.C. Rivara Cons S.R.L.), aflăm despre lucrările care se execută: instalații sanitare la grupul social, montat faianță, zugrăvit și șlefuit parchet.
Înaintând pe strada Moscovei, ne oprim la Grădinița nr. 10. Pozăm fațada, și firma. La ușă, pauză. Căutăm soneria. Nu găsim. Mai încercăm o dată clanța. Așijderea. Ce să facem?
Mergem mai departe, la Grădinița nr. 27. Era ora 14.42. Pozăm fațada. Avem noroc. Ne întâmpină o fetiță de o șchioapă, Alexandra Florina Matiu, după cum ni se prezintă singură, în calitate de gazdă bună. „Are 3 ani și 8 luni și va merge la toamnă în grupa mijlocie, la ed. Viorica Zah și Mia Chioreanu..., ne ajută bunica ei. E născută de Crăciun, în 25 decembrie.” Atunci e o Crăciuniță sau o scufiță roșie, adăugăm noi, constatând că fetița și bunica aveau rochiile la fel, din același material și de aceeași culoare (roșie cu buline albe). La lucru îi găsim pe Florian Mateaș și Nicolae Malița, zugravi, vopsitori finisori, de la S.C. Corbești Precom S.R.L. Au de făcut zugrăveli interioare în sălile de grupă, la bucătărie și retușări în hol. „La Grădinița nr. 57, am terminat de zugrăvit. Luni, în două ore, terminăm și la 51”, ne spune Florian Mateaș.
Și uite-așa, am mai scăpat de o concepție greșită - cum că vinerea e zi scurtă. Realitatea din teren ne demonstrează contrariul. „Lucrăm până la ora 16. 00, chiar dacă e vineri”, ne declară dl Mateaș.
Or fi primit vreun telefon important sau chiar așa se întâmplă?
De ce nu am fi optimiști... să credem că ne putem schimba în bine și că se poate?!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reparații capitale, zugrăveli, împrejmuiri...

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:00 Ora standard a Europei de Est