Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Sărbătorindu-și patronul spiritual, gojdiștii orădeni au făcut ,,un nou exercițiu de admirație”

Vineri, ,,familia Gojdu s-a reunit”

Sărbătorindu-și patronul spiritual, gojdiștii orădeni au făcut ,,un nou exercițiu de admirație”

Joi și vineri (18 și 19 februarie 2016), elevii și dascălii renumitului Colegiu Național ,,Emanuil Gojdu" din Oradea și-au sărbătorit patronul spiritual, în preajma zilei sale de naștere (9/21 februarie 1802).

Încă din titlu și supratitlu, am citat-o pe doamna director Liana Papagiannis, în sensul că marea familie Gojdu s-a reunit vineri, acasă, făcând astfel un nou exercițiu de admirație pentru cel ce reprezintă ,,un adevărat reper moral", cel ,,care și-a așezat averea la temelia formării intelectuale a numeroși tineri transilvăneni", ,,filantropul, protectorul slovelor românești, binefăcătorul, luptătorul pentru valorile naționale autohtone", ,,acest Mecena al neamului românesc" (și continuăm să o cităm pe doamna director). ,,Zilele patronului nostru spiritual trebuie să fie un prilej de aducere aminte; o aducere aminte care să ne facă să prețuim tradiția și valoarea incontestabilă cu atât mai mult cu cât trăim vremuri tulburi în care ignoranța și lipsa de repere morale sunt predominante. Emanuil Gojdu este un adevărat reper moral, iar numele său obligă această școală să-i urmeze virtuțile... "
Doamna director a vorbit în fața familiei distinșilor profesori gojdiști care în timp au așezat cărămizi clădind această cetate a științei, ,,profesori eminenți ai acestei școli (care) au format și continuă să formeze elite culturale autentice care vor duce mai departe numele lui Emanuil Gojdu", a conchis doamna director Liana Papagiannis.
La sărbătoarea gojdistă a onorat și dl senator Florian Bodog (și în calitate de părinte a două gojdiste gemene). Domnia sa a exprimat ceea ce a simțit: onoarea, bucuria și plăcerea de a le ura gojdiștilor ,,La mulți ani!" de Ziua școlii și a patronului spiritual.
Ca inspector școlar pe management instituțional, dar și cadru didactic al colegiului, doamna prof. Lucia Curta apreciază că ,,Emanuil Gojdu este emblema spirituală a ceea ce ne definește și ne îndrumă spre aspirații cât mai înalte (...). Termenul care definește această școală este excelența, excelența care provine din acordul fin dintre managementul instituțional și cultura organizațională a acestei școli". Provocat de moderatorul manifestării, doamna profesor Liliana Sonea - consilierul educativ, distinsul ,,elev, profesor și director, devenit un simbol", dl Dorel Tifor nu putea să nu răspundă în stilu-i caracteristic, printr-o ,,pildă și un cuvânt de învățătură" (vorba doamnei Liliana S.): ,,Gândește-te că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi". Spre exemplificare a adus în atenție cazul celor doi îngeri care ajungând pe pământ au fost găzduiți diferit de o familie bogată și de una foarte săracă; la fel de diferită și potrivită (pe măsură) a fost și atitudinea îngerului bătrân... Tot domnul Dorel Tifor avea să le dea colegilor vestea că duminică (21 februarie, în și de ziua lui Gojdu), la Catedrala cu Lună, la sfârșitul Sfintei Liturghii, va fi oficiată o slujbă de pomenire, un parastas pentru Emanuil Gojdu, organizat de Biserica Ortodoxă.
Directorul adjunct Anca Mile și cei doi consilieri elevi (Teona Banu și Vlad Vesa, din a XI-a B) ne-au reținut atenția cu ceea ce au gojdiștii special, particular: spiritul de echipă și respectul pentru lucrul bine făcut; relațiile speciale dintre elevi și profesori, bazate pe colaborare, respect și susținere reciprocă. Teona și Vlad ne-au spicuit din panoplia de activități derulate de elevii și profesorii gojdiști în semestrul I.
Domnul profesor Radu Birta ne-a prezentat personalitatea lui Emanuil Gojdu privită strict prin prisma vieții de familie a lui Emanuil Gojdu.
Programul artistic și expoziția
În partea a doua a manifestării, elevii artiști ai colegiului și membrii corului au prezentat un program artistic, sub coordonarea domnilor profesori Delia Vulpe, Nicoleta Chiş şi Augustin Stan. Alături de membrii corului și-au dat concursul elevii: Brie Andrei, Pereț Oana, Damian Cristian (la pian), Nistor Denise, Bodog Teodora (la flaut), Bodog Iulia (la pian), Dume Sofia, Onița Horia (solist vocal), Buciuman Mădălina (la pian), Denisa și Roxana (prelucrări folclorice).
Tot în sala festivă a putut fi admirată Expoziţia de fotografii, intitulată ,,Cutia cu amintiri" (fotografii vechi cu profesori şi absolvenţi), coordonator, prof. Anamaria Berindea.
Vom încheia aceste rânduri citându-l pe distinsul profesor-director Dorel Tifor: ,,La bicentenarul de la Budapesta, am făcut următoarea afirmație pe care mi-o mențin și astăzi: Dacă numele lui Gojdu este astăzi foarte cunoscut în țară și adesea peste hotare, se datorează acestei instituții școlare pentru că nu alte instituții i-au dus numele; el este Mecena nostru, iar pentru numele lui, cei care ies de pe băncile acestei școli au făcut decât cinste".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătorindu-și patronul spiritual, gojdiștii orădeni au făcut ,,un nou exercițiu de admirație”.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:11:33 Ora standard a Europei de Est