Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul ,,Bunul gospodar” – ediția a III-a

La Liceul Teologic Romano – Catolic ,,Szent László”

Concursul ,,Bunul gospodar” – ediția a III-a

La Liceul Teologic Romano - Catolic ,,Szent László" s-a desfășurat ieri (miercuri, 17 februarie 2016) concursul ,,Bunul gospodar", ediția a III-a, organizată de profesorii: Kele Tunde, Kor Erika, Albert Andrea, Catona Valeria și Nogradi Marta.

În deschiderea evenimentului, Excelența sa Bocskei Laszlo, episcop diacezan, a transmis un mesaj educativ pe care și domnia sa l-a primit de la bunicul său la întrarea în școală: ,,Mergi, fiule, la școală și învață să trăiești!" După care Excelența sa a tradus mesajul: ,,Școala are menirea  de a ne învăța să trăim cu capacitățile și posibilitățile noastre, cu știința pe care o primim și pe care ne-o asumăm, iar acest eveniment este o ocazie de a ne întâlni; să profităm de ea pentru a face schimburi spre binele și evoluția fiecăruia". Domnul viceprimar Huszar Istvan a tradus numele concursului ,,Bunul gospodar" drept ,,Fii descurcăreț", domnia sa fiind un exemplu în acest sens: de bun gospodar descurcăreț, spunem noi. Privindu-i cât sunt de frumoși și motivați, domnia sa vede în sală viitorul, pentru că de fapt și de drept, ei se pregătesc pentru viitorul lor. Doamna inspector școlar general adjunct Hajnal Keri și inspectorul de specialitate, dl prof. ing. Florian Mieluț au transmis mesaje educative de aplicare în practică a cunoștințelor printr-o frumoasă competiție colegială între școli partenere din țară și străinătate. Pentru că la cea de-a treia ediție s-au prezentat 10 firme de exercițiu din Pecs, Szeged și Gyor (Ungaria), din Aiud, Sfântu Gheorghe, Salonta și Valea lui Mihai, alături de firmele reprezentative ale Liceului Teologic Romano-Catolic ,,Szent László" Oradea.  Mai mult, am cunoscut în sală și un elev din Thailanda, care a venit printr-un program de schimb de elevi.
Cele 10 firme de exercițiu care s-au întrecut miercuri în sala festivă a liceului sunt următoarele: Party creators Oradea (firma clasei a XI-a C de la Lic. ,,Szent Laszlo" Oradea, prof. Catona Valeria și Albert Andrea), Superconstruct Salonta (firma Lic. Teoretic ,,Arany Janos" Salonta, prof. Kosa-Kis Gizella și Buz Rodica-Angela), Candy Shop Oradea (firma clasei a XI-a A de la Lic. ,,Szent Laszlo" Oradea, prof. Kele Tunde și Kor Erika), Fajanko Pecs - Ungaria (Lic. Economic ,,Radnoti Miklos" Pecs, prof. Papp-Rigo Adrienn), Regional Aiud (Colegiul ,,Betlehem Gabor" Aiud, prof. Lorincz Helga), Events 4 U Valea lui Mihai (Colegiul Agricol Nr.1 Valea lui Mihai, prof. Boda Brigitta), Betyar Szeged - Ungaria (Lic. Economic ,,Korosi Jozsef" Szeged, prof. Szatmari Anita), Levendula-Lend Gyor - Ungaria (Lic. Economic ,,Deak Ferencz" Gyor, prof. Kocsis Anet), Gimi Kavezo Sfântu Gheorghe (Lic. Ec. ,,Bede Aron" Sf. Gheorghe, prof. Sipos Edit), Fashion Style Valea lui Mihai (Colegiul Agricol Nr.1 Valea lui Mihai, prof. Pap Timea).
Juriul, alcătuit din dl inspector școlar Florian Mieluț și profesorii: dr. Lakatos Bala Attila, Pajzos Csaba, Elisabeta Șchiop, Andreea Pășcuț și Monica Faur, a avut misiunea de a ierarhiza și a desemna câștigătorii Celui mai bun stand, ai Celor mai multe tranzacții realizate la târg, ai Celor mai bune materiale promoționale și câștigătorii Celei mai bune firme.
Concursul a fost finanțat din fonduri U.E. și a fost organizat cu sprijinul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, după cum ne-a spus doamna profesor Kele Tunde.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul ,,Bunul gospodar” – ediția a III-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:09 Ora de vară a Europei de Est