Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost inaugurat un atelier modern la C.T. ,,Alexandru Roman” Aleșd

Marți, în cadrul Programului pilot ,,Atelierele Holcim

A fost inaugurat un atelier modern la C.T. ,,Alexandru Roman” Aleșd

În 2015, Holcim România a inițiat un parteneriat cu două colegii tehnice din Aleșd și Câmpulung pentru derularea și dezvoltarea unui program de susținere a educației vocaționale-tehnice (pentru clasele a XI-a și a XII-a, profil tehnic).

În cadrul acestui program, marți (16 februarie 2016), la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleșd a fost inaugurat un atelier modern. La tăierea panglicii și momentul inaugural au onorat: primarul Zeno Țipțer, directori ai companiei Holcim România: dl director Ignacio Arroyo, dl Păcurar Florin, director al departamentului de management, precum și doamna Mocan Cristina, managerul de proiect din cadrul Centralei Cimentului București; reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor: inspectorul școlar general adjunct, doamna prof. Bogdan Codruța, inspectorul școlar pe discipline tehnice, dl prof. ing. Mieluț Florian, precum și dl inspector școlar Ilea Viorel, cadru didactic al colegiului; contabilul - șef al Primăriei Aleșd, dl Cureu Nicolae, consilieri locali, directorul S.C. Comagro Impex S.R.L., dl Negrean Teodor, președintele Asociației de părinți ,,Prodidactium ,,Alexandru Roman'', dl Ardelean Cristian, foști absolvenți ai colegiului  și angajați ai companiei, conducerea școlii și alți colaboratori.
În alocuțiunea sa, directorul Colegiului, doamna profesor Valeria Vasile, a prezentat ,,etapele dezvoltării învăţământului profesional şi tehnic din cadrul școlii și parteneriatul care a fundamentat dezvoltarea acestui tip de sistem educațional", subliniind obiectivele învăţământului profesional şi tehnic, subsumat dublului rol al educaţiei: economic şi social și importanța parteneriatului cu compania Holcim, care a existat chiar de la înființarea Liceului Industrial Aleșd (în1973), care a  pornit la drum cu două clase în domeniul electric și materiale de construcții. La ora actuală, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" are 43 de clase, în care învață 1.100 de elevi, de la preșcolarii Grădiniței Holcim și învățământul primar, alternativa educațională Step by Step, la nivelul gimnazial și liceal. Învățământul liceal cuprinde 8 domenii: electric, electronică și automatizări, mecanic, transporturi, CAD, economic, alimentație publică și turism, informatică, învățământ teoretic (matematică-informatică, științe și filologie intensiv engleză). În 2003, a demarat programul Training Center pentru formarea specialiștilor prin învățământul postliceal, formare de tehnicieni în industria cimentului, o specializare nouă introdusă în nomenclatorul general al meseriilor în 2004. În 2008, a pornit Proiectul de dezvoltare și reabilitare a atelierelor, care a însemnat reabilitarea tuturor sălilor de clasă și laboratoarelor, recompartimentarea spațiilor pentru realizarea a 3 ateliere: mecanic, mecanic de lăcătușerie și sudură și atelier electric; reabilitarea laboratorului de tehnica servirii, reabilitarea laboratorului de acționări și automatizări electrice, dotarea și echiparea a 3 laboratoare de informatică, iar corpul nou de clădire arată, vorba doamnei director, ,,ca o școală europeană modernă, în care fiecare sală este dotată cu videoproiector și laptop; avem și 8 table Smart, iar elevii din primar și gimnazial au dulăpioare pentru echipamentul sportiv și auxiliarele curriculare". Una peste alta ,,valoarea proiectului este de 495.642 mii lei, aproximativ 110.000 de euro, valoare obținută din investiții din partea Primăriei Aleșd, venituri extrabugetare ale unității noastre școlare și aproximativ 40 mii de euro - proiectul ,,Atelierele Holcim", promovat de Holcim S.A. Aleșd", a precizat doamna director Valeria Vasile.
Dincolo de cifrele care pot ,,speria" pe oricine, din luările de cuvânt, am reușit să ne conturăm imaginea reală a companiei Holcim România și să aflăm că Fabrica de ciment Holcim Aleșd este printre primele trei din lume (din vreo 77), că aici s-au reușit inovări fantastice; să amintim doar de acel ,,hibrid" unic în Europa, despre care vorbea managerul Păcurar Florin, prin care din gazele reziduale, care ieșeau pe coș în văzduh, s-a obținut producerea de energie electrică, 4,1 kilowați pe oră și scăderea efectului de seră, prin scăderea conținutului de CO2. Din cuvântul managerului de proiect, doamna Mocan Cristina, am aflat mesajul partenerului Holcim pentru elevii colegiului și acțiunile educative care vor avea loc în săptămâna ,,Școala altfel". Președintele Asociației de părinți, dl Ardelean Cristian, la 20 de ani de la absolvirea colegiului, este cel mai în măsură să judece și să aprecieze cel mai bine investiția făcută de Holcim în fostul său liceu.  Aprecierile au venit și din partea inspectorului școlar general adjunct, doamna prof. Bogdan Codruța: ,,cum altfel ai putea cataloga un asemenea parteneriat cu investiții de zeci de mii de euro decât exemple de bune practici, care dau elevilor șanse egale de dezvoltare profesională", iar în replică, elevii și dascălii colegiului le răsplătesc, așa după cum aveam să aflăm de la inspectorul școlar de specialitate, dl prof. ing. Mieluț Florian, ,,cu premii și mențiuni, obținute la olimpiadele și concursurile interdisciplinare, în special la profilul electric, dar și la cel mecanic, la etapa națională. Tot domnul inspector a vorbit despre noua calificare (cea de tehnician în industria cimentului) pe care unitatea de învățământ din Aleșd avea să o introducă în nomenclatorul meseriilor din România și despre calitatea corpului profesoral (cadre de cultură tehnică de excepție, care au ajuns să predea și în limba engleză, chiar dacă ele au studiat în limba română).
Nu în ultimul rând, cel dintâi gospodar al urbei, domnul primar Zeno Țipțer, avea să aprecieze la superlativ parteneriatul companiei Holcim cu Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman", în situația în care, chiar domnia sa consideră și tratează învățământul ca pe o prioritate; iar faptele vorbesc: cu fonduri europene, guvernamentale și locale s-au construit în mandatul domniei sale două corpuri noi de clădire (adevărate școli), un corp cu 12 săli de clasă la Liceul Teoretic ,,Constantin Șerban" (din fonduri guvernamentale), iar cel de-al doilea la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman", cu 18 săli de clasă (din bugetul local), pe care doamna director îl califica drept ,,o școală europeană modernă". Cu toate acestea și multe altele, unii ,,nu văd pădurea din cauza copacilor", vorba domnului primar. ,,Legat de ceea ce înseamnă compania Holcim pentru orașul nostru, nu găsesc cuvintele cele mai potrivite pentru a-i lăuda și a le mulțumi. Dumnealor sunt un exemplu excepțional de firmă mare care se implică și sprijină toate activitățile: de învățare, sociale, culturale, de sănătate și sportive. Nu sunt evenimente la care să nu se implice, ajutând administrația locală și comunitatea, chiar și localitățile din jur. Doresc să se afle toate acestea și prin intermediul articolelor de presă", a ținut să sublinieze domnul primar Zeno Țipțer.
La finalul manifestării, desfășurate chiar în noul și modernul atelier de practică, doamna director Valeria Vasile ne-a invitat să vizităm și celelalte ateliere și laboratoare despre care a făcut vorbire în alocuțiunea domniei sale, noul corp de clădire cu cele 18 săli, ,,școala europeană modernă", în care am dat cu ochii și de cei mai mici școlari ai colegiului.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesați Galeria foto: A fost inaugurat un atelier modern la C.T. ,,Alexandru Roman” Aleșd.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:33 Ora de vară a Europei de Est