Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A fost inaugurat un atelier modern la C.T. ,,Alexandru Roman” Aleșd

Marți, în cadrul Programului pilot ,,Atelierele Holcim

A fost inaugurat un atelier modern la C.T. ,,Alexandru Roman” Aleșd

În 2015, Holcim România a inițiat un parteneriat cu două colegii tehnice din Aleșd și Câmpulung pentru derularea și dezvoltarea unui program de susținere a educației vocaționale-tehnice (pentru clasele a XI-a și a XII-a, profil tehnic).

În cadrul acestui program, marți (16 februarie 2016), la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleșd a fost inaugurat un atelier modern. La tăierea panglicii și momentul inaugural au onorat: primarul Zeno Țipțer, directori ai companiei Holcim România: dl director Ignacio Arroyo, dl Păcurar Florin, director al departamentului de management, precum și doamna Mocan Cristina, managerul de proiect din cadrul Centralei Cimentului București; reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor: inspectorul școlar general adjunct, doamna prof. Bogdan Codruța, inspectorul școlar pe discipline tehnice, dl prof. ing. Mieluț Florian, precum și dl inspector școlar Ilea Viorel, cadru didactic al colegiului; contabilul - șef al Primăriei Aleșd, dl Cureu Nicolae, consilieri locali, directorul S.C. Comagro Impex S.R.L., dl Negrean Teodor, președintele Asociației de părinți ,,Prodidactium ,,Alexandru Roman'', dl Ardelean Cristian, foști absolvenți ai colegiului  și angajați ai companiei, conducerea școlii și alți colaboratori.
În alocuțiunea sa, directorul Colegiului, doamna profesor Valeria Vasile, a prezentat ,,etapele dezvoltării învăţământului profesional şi tehnic din cadrul școlii și parteneriatul care a fundamentat dezvoltarea acestui tip de sistem educațional", subliniind obiectivele învăţământului profesional şi tehnic, subsumat dublului rol al educaţiei: economic şi social și importanța parteneriatului cu compania Holcim, care a existat chiar de la înființarea Liceului Industrial Aleșd (în1973), care a  pornit la drum cu două clase în domeniul electric și materiale de construcții. La ora actuală, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" are 43 de clase, în care învață 1.100 de elevi, de la preșcolarii Grădiniței Holcim și învățământul primar, alternativa educațională Step by Step, la nivelul gimnazial și liceal. Învățământul liceal cuprinde 8 domenii: electric, electronică și automatizări, mecanic, transporturi, CAD, economic, alimentație publică și turism, informatică, învățământ teoretic (matematică-informatică, științe și filologie intensiv engleză). În 2003, a demarat programul Training Center pentru formarea specialiștilor prin învățământul postliceal, formare de tehnicieni în industria cimentului, o specializare nouă introdusă în nomenclatorul general al meseriilor în 2004. În 2008, a pornit Proiectul de dezvoltare și reabilitare a atelierelor, care a însemnat reabilitarea tuturor sălilor de clasă și laboratoarelor, recompartimentarea spațiilor pentru realizarea a 3 ateliere: mecanic, mecanic de lăcătușerie și sudură și atelier electric; reabilitarea laboratorului de tehnica servirii, reabilitarea laboratorului de acționări și automatizări electrice, dotarea și echiparea a 3 laboratoare de informatică, iar corpul nou de clădire arată, vorba doamnei director, ,,ca o școală europeană modernă, în care fiecare sală este dotată cu videoproiector și laptop; avem și 8 table Smart, iar elevii din primar și gimnazial au dulăpioare pentru echipamentul sportiv și auxiliarele curriculare". Una peste alta ,,valoarea proiectului este de 495.642 mii lei, aproximativ 110.000 de euro, valoare obținută din investiții din partea Primăriei Aleșd, venituri extrabugetare ale unității noastre școlare și aproximativ 40 mii de euro - proiectul ,,Atelierele Holcim", promovat de Holcim S.A. Aleșd", a precizat doamna director Valeria Vasile.
Dincolo de cifrele care pot ,,speria" pe oricine, din luările de cuvânt, am reușit să ne conturăm imaginea reală a companiei Holcim România și să aflăm că Fabrica de ciment Holcim Aleșd este printre primele trei din lume (din vreo 77), că aici s-au reușit inovări fantastice; să amintim doar de acel ,,hibrid" unic în Europa, despre care vorbea managerul Păcurar Florin, prin care din gazele reziduale, care ieșeau pe coș în văzduh, s-a obținut producerea de energie electrică, 4,1 kilowați pe oră și scăderea efectului de seră, prin scăderea conținutului de CO2. Din cuvântul managerului de proiect, doamna Mocan Cristina, am aflat mesajul partenerului Holcim pentru elevii colegiului și acțiunile educative care vor avea loc în săptămâna ,,Școala altfel". Președintele Asociației de părinți, dl Ardelean Cristian, la 20 de ani de la absolvirea colegiului, este cel mai în măsură să judece și să aprecieze cel mai bine investiția făcută de Holcim în fostul său liceu.  Aprecierile au venit și din partea inspectorului școlar general adjunct, doamna prof. Bogdan Codruța: ,,cum altfel ai putea cataloga un asemenea parteneriat cu investiții de zeci de mii de euro decât exemple de bune practici, care dau elevilor șanse egale de dezvoltare profesională", iar în replică, elevii și dascălii colegiului le răsplătesc, așa după cum aveam să aflăm de la inspectorul școlar de specialitate, dl prof. ing. Mieluț Florian, ,,cu premii și mențiuni, obținute la olimpiadele și concursurile interdisciplinare, în special la profilul electric, dar și la cel mecanic, la etapa națională. Tot domnul inspector a vorbit despre noua calificare (cea de tehnician în industria cimentului) pe care unitatea de învățământ din Aleșd avea să o introducă în nomenclatorul meseriilor din România și despre calitatea corpului profesoral (cadre de cultură tehnică de excepție, care au ajuns să predea și în limba engleză, chiar dacă ele au studiat în limba română).
Nu în ultimul rând, cel dintâi gospodar al urbei, domnul primar Zeno Țipțer, avea să aprecieze la superlativ parteneriatul companiei Holcim cu Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman", în situația în care, chiar domnia sa consideră și tratează învățământul ca pe o prioritate; iar faptele vorbesc: cu fonduri europene, guvernamentale și locale s-au construit în mandatul domniei sale două corpuri noi de clădire (adevărate școli), un corp cu 12 săli de clasă la Liceul Teoretic ,,Constantin Șerban" (din fonduri guvernamentale), iar cel de-al doilea la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman", cu 18 săli de clasă (din bugetul local), pe care doamna director îl califica drept ,,o școală europeană modernă". Cu toate acestea și multe altele, unii ,,nu văd pădurea din cauza copacilor", vorba domnului primar. ,,Legat de ceea ce înseamnă compania Holcim pentru orașul nostru, nu găsesc cuvintele cele mai potrivite pentru a-i lăuda și a le mulțumi. Dumnealor sunt un exemplu excepțional de firmă mare care se implică și sprijină toate activitățile: de învățare, sociale, culturale, de sănătate și sportive. Nu sunt evenimente la care să nu se implice, ajutând administrația locală și comunitatea, chiar și localitățile din jur. Doresc să se afle toate acestea și prin intermediul articolelor de presă", a ținut să sublinieze domnul primar Zeno Țipțer.
La finalul manifestării, desfășurate chiar în noul și modernul atelier de practică, doamna director Valeria Vasile ne-a invitat să vizităm și celelalte ateliere și laboratoare despre care a făcut vorbire în alocuțiunea domniei sale, noul corp de clădire cu cele 18 săli, ,,școala europeană modernă", în care am dat cu ochii și de cei mai mici școlari ai colegiului.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesați Galeria foto: A fost inaugurat un atelier modern la C.T. ,,Alexandru Roman” Aleșd.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:16:04 Ora standard a Europei de Est