Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul judeţean ,,Vreau să cresc sănătos!”

În 24 martie, la Grădinița Nr. 1 din Beiuș

Simpozionul judeţean ,,Vreau să cresc sănătos!”

„Prima bogăţie a omului este sănătatea" (Ralph W. Emerson)

Sănătatea este în strânsă legătură cu educaţia. Preocuparea pentru sănătatea şi educaţia copilului trebuie să ocupe un loc important atât la nivel de politici publice cât şi la nivel de familie, fiind bine ştiut că este mai uşor şi mai ieftin să previi decât să tratezi.
Un individ educat este mai preocupat de sănătatea sa.
În cadrul proiectului educativ „Vreau să cresc sănătos!" ne propunem să desfăşurăm simpozionul şi concursul judeţean de cunoştinţe generale şi creaţie plastică, ambele având același titlu ,,Vreau sa cresc sănătos!"
Obiectivul fundamental al acestui simpozion şi concurs  pleacă de la ideea că este foarte important pentru copii să înţeleagă de  mici că este bine să aibă grijă de sănătatea lor, iar părinţii  şi cadrele didactice să găsească acele căi prin care să îi susţină în dezvoltare, realizând un echilibru între fizic, psihic şi social.
Scopul și obiectivele
Formarea deprinderilor igienico-sanitare pentru  menţinerea stării de sănătate; formarea şi dezvoltarea unor deprinderi specifice asigurării sănătăţii (alimentaţie sănătoasă, reguli igienico-sanitare, îngrijirea propriului corp, mişcare în aer liber, stil de viaţă sănătos).
Cunoaşterea alimentelor sănătoase şi a celor nesănătoase pentru organism; conştientizarea faptului că alimentaţia corectă stă la baza sănătăţii; formarea deprinderii de a păstra dinţii sănătoşi; atragerea copiilor în activităţi de mişcare care să-i stimuleze pentru o viaţă activă; sprijinirea părinţilor în dorinţa lor de a aplica strategii corecte în creşterea şi educarea copiilor;
Grupul ţintă cadrele didactice din învăţământul preprimar  şi primar; preşcolari și elevi.
Secțiuni
Secţiunea I (pentru cadrele didactice): Referate, creaţii literare (poezii, poveşti, scenete), cu tema „Vreau să cresc sănătos!"
Secţiunea II (pentru preşcolari/ şcolari): A.Concurs de cunoştinţe generale  (se adresează doar preşcolarilor); B.Concurs de creaţie plastică  (desen, pictură, colaj) - se adresează atât preşcolarilor cât şi şcolarilor; ambele secţiuni au aceeaşi temă „Vreau să cresc sănătos!"
Data şi locul desfăşurării
În 24  martie 2016, G.P.P.  Nr. 1, Beiuş, Strada Română Nr. 4A
Regulament
pentru cadrele didactice
Forma de participare: indirectă - prin trimiterea lucrărilor Lucrarea se trimite, împreună cu fişa de înscriere, până în data de 15 martie, în două exemplare: un exemplar pe adresa de e-mail cristina.lyana@yahoo.com şi un exemplar se va trimite prin poştă, împreună cu fişa de înscriere, acordul de parteneriat în dublu exemplar semnat şi ştampilat (opţional), copie xerox după dovada  achitării taxei şi un plic autoadresat şi timbrat în valoare de 3 lei; taxa de participare la simpozion este 20 de lei/ cadru didactic; va fi trimisă prin mandat poştal la următoarea adresă: Goicovici  Cristina, GPP NR 1, Beiuş, Strada Română, Nr. 4A, Jud. Bihor, Cod poştal 415200, cu menţiunea „Taxă participare simpozion"; se admit maximum 2 autori pe lucrare - fiecare cadru didactic va achita taxa de participare, iar în cazul în care există soţ/ soţie, se plăteşte o singură taxă; redactarea lucrărilor: se va face în format A4, pe o singură parte, scris la un rând, cu margini egale de 20 mm, cu caractere  româneşti; bibliografia se va consemna la sfârşitul lucrării.
Evaluare: fiecare cadru didactic va primi  cartea în format electronic „Vreau să cresc sănătos!",  pe CD cu ISBN şi diplomă de participare, până în luna mai 2016; nu se acordă premii materiale sau în obiecte; nu se admit contestaţii: lucrările primite nu se restituie;
Regulament
pentru copii/elevi
 Această secţiune nu are taxă de participare; înscrierea participanţilor până în 15 martie 2016, prin completarea fişei de înscriere şi trimiterea ei pe adresa de e-mail  cristina.lyana@yahoo.com
Desfăşurarea Concursului de cunoştinţe: cu o zi înaintea concursului, coordonatorii vor trimite prin e-mail cadrelor didactice care şi-au înscris copiii la această secţiune, testul de cunoştinţe generale referitoare la tema „Vreau să cresc sănătos!" Cadrele didactice vor lista acest  test, îl vor multiplica pentru toţi copiii înscrişi şi îl vor aplica preşcolarilor; testul va fi realizat pentru grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare. În data de 24 martie, cadrele didactice le vor citi copiilor indicaţiile, iar ei vor rezolva sarcinile cerute.
Evaluarea: cadrele didactice vor corecta testele conform baremului trimis şi vor acorda punctajul corespunzător rezolvării itemilor; până în 28 martie, cadrele didactice vor trimite  prin e-mail punctajele copiilor şi, opţional, poze de la desfăşurarea concursului; diplomele preşcolarilor  vor fi semnate,  ştampilate şi vor fi expediate prin e-mail  cadrelor didactice coordonatoare, până în luna mai 2016;  nu se acordă premii materiale sau în obiecte;  nu se admit contestaţii;
Concursul de creaţie plastică „Vreau să cresc sănătos!"
Pentru preşcolari şi şcolari
Secţiunea nu are taxă de participare; forma de participare: indirectă - prin trimiterea lucrărilor
Lucrarea se trimite prin poştă până în 15 martie 2016,  împreună cu fişa de înscriere, acordul de parteneriat semnat şi ştampilat, la următoarea adresă: Goicovici  Cristina, GPP NR 1, Beiuş, Strada Română, Nr. 4A, Jud. Bihor, Cod poştal 415200, cu menţiunea „Pentru concursul  judeţean  „Vreau să cresc sănătos!"
Lucrările plastice vor fi realizate în tehnica de lucru la alegere, desen, pictură, colaj, iar pe verso se va scrie: numele şi prenumele copilului, numele şi prenumele cadrului didactic coordonator, grupa, denumirea instituţiei de învăţământ.
Evaluare: la instituţia organizatoare se va forma o comisie din 3 membri care vor juriza lucrările trimise de către participanţi, iar pentru acordarea premiilor se va ţine cont de  respectarea temei şi originalitatea lucrării; diplomele copiilor, semnate şi ştampilate vor fi trimise prin e-mail cadrului didactic coordonator, până în luna mai 2016; nu se acordă premii materiale sau în obiecte; nu se admit contestaţii; lucrările primite nu se restituie;
Mediatizare şi diseminare: pliante, informare pe site-ul www.didactic.ro, informare pe site-ul www.ovidan.ro, articole în presa locală
Informaţii suplimentare:
coordonator proiect: Goicovici  Cristina  0773. 964. 500
coordonator proiect: Iakab Liana  0767.963.506

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 03:55:53 Ora de vară a Europei de Est