Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Simpozionul judeţean ,,Vreau să cresc sănătos!”

În 24 martie, la Grădinița Nr. 1 din Beiuș

Simpozionul judeţean ,,Vreau să cresc sănătos!”

„Prima bogăţie a omului este sănătatea" (Ralph W. Emerson)

Sănătatea este în strânsă legătură cu educaţia. Preocuparea pentru sănătatea şi educaţia copilului trebuie să ocupe un loc important atât la nivel de politici publice cât şi la nivel de familie, fiind bine ştiut că este mai uşor şi mai ieftin să previi decât să tratezi.
Un individ educat este mai preocupat de sănătatea sa.
În cadrul proiectului educativ „Vreau să cresc sănătos!" ne propunem să desfăşurăm simpozionul şi concursul judeţean de cunoştinţe generale şi creaţie plastică, ambele având același titlu ,,Vreau sa cresc sănătos!"
Obiectivul fundamental al acestui simpozion şi concurs  pleacă de la ideea că este foarte important pentru copii să înţeleagă de  mici că este bine să aibă grijă de sănătatea lor, iar părinţii  şi cadrele didactice să găsească acele căi prin care să îi susţină în dezvoltare, realizând un echilibru între fizic, psihic şi social.
Scopul și obiectivele
Formarea deprinderilor igienico-sanitare pentru  menţinerea stării de sănătate; formarea şi dezvoltarea unor deprinderi specifice asigurării sănătăţii (alimentaţie sănătoasă, reguli igienico-sanitare, îngrijirea propriului corp, mişcare în aer liber, stil de viaţă sănătos).
Cunoaşterea alimentelor sănătoase şi a celor nesănătoase pentru organism; conştientizarea faptului că alimentaţia corectă stă la baza sănătăţii; formarea deprinderii de a păstra dinţii sănătoşi; atragerea copiilor în activităţi de mişcare care să-i stimuleze pentru o viaţă activă; sprijinirea părinţilor în dorinţa lor de a aplica strategii corecte în creşterea şi educarea copiilor;
Grupul ţintă cadrele didactice din învăţământul preprimar  şi primar; preşcolari și elevi.
Secțiuni
Secţiunea I (pentru cadrele didactice): Referate, creaţii literare (poezii, poveşti, scenete), cu tema „Vreau să cresc sănătos!"
Secţiunea II (pentru preşcolari/ şcolari): A.Concurs de cunoştinţe generale  (se adresează doar preşcolarilor); B.Concurs de creaţie plastică  (desen, pictură, colaj) - se adresează atât preşcolarilor cât şi şcolarilor; ambele secţiuni au aceeaşi temă „Vreau să cresc sănătos!"
Data şi locul desfăşurării
În 24  martie 2016, G.P.P.  Nr. 1, Beiuş, Strada Română Nr. 4A
Regulament
pentru cadrele didactice
Forma de participare: indirectă - prin trimiterea lucrărilor Lucrarea se trimite, împreună cu fişa de înscriere, până în data de 15 martie, în două exemplare: un exemplar pe adresa de e-mail cristina.lyana@yahoo.com şi un exemplar se va trimite prin poştă, împreună cu fişa de înscriere, acordul de parteneriat în dublu exemplar semnat şi ştampilat (opţional), copie xerox după dovada  achitării taxei şi un plic autoadresat şi timbrat în valoare de 3 lei; taxa de participare la simpozion este 20 de lei/ cadru didactic; va fi trimisă prin mandat poştal la următoarea adresă: Goicovici  Cristina, GPP NR 1, Beiuş, Strada Română, Nr. 4A, Jud. Bihor, Cod poştal 415200, cu menţiunea „Taxă participare simpozion"; se admit maximum 2 autori pe lucrare - fiecare cadru didactic va achita taxa de participare, iar în cazul în care există soţ/ soţie, se plăteşte o singură taxă; redactarea lucrărilor: se va face în format A4, pe o singură parte, scris la un rând, cu margini egale de 20 mm, cu caractere  româneşti; bibliografia se va consemna la sfârşitul lucrării.
Evaluare: fiecare cadru didactic va primi  cartea în format electronic „Vreau să cresc sănătos!",  pe CD cu ISBN şi diplomă de participare, până în luna mai 2016; nu se acordă premii materiale sau în obiecte; nu se admit contestaţii: lucrările primite nu se restituie;
Regulament
pentru copii/elevi
 Această secţiune nu are taxă de participare; înscrierea participanţilor până în 15 martie 2016, prin completarea fişei de înscriere şi trimiterea ei pe adresa de e-mail  cristina.lyana@yahoo.com
Desfăşurarea Concursului de cunoştinţe: cu o zi înaintea concursului, coordonatorii vor trimite prin e-mail cadrelor didactice care şi-au înscris copiii la această secţiune, testul de cunoştinţe generale referitoare la tema „Vreau să cresc sănătos!" Cadrele didactice vor lista acest  test, îl vor multiplica pentru toţi copiii înscrişi şi îl vor aplica preşcolarilor; testul va fi realizat pentru grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare. În data de 24 martie, cadrele didactice le vor citi copiilor indicaţiile, iar ei vor rezolva sarcinile cerute.
Evaluarea: cadrele didactice vor corecta testele conform baremului trimis şi vor acorda punctajul corespunzător rezolvării itemilor; până în 28 martie, cadrele didactice vor trimite  prin e-mail punctajele copiilor şi, opţional, poze de la desfăşurarea concursului; diplomele preşcolarilor  vor fi semnate,  ştampilate şi vor fi expediate prin e-mail  cadrelor didactice coordonatoare, până în luna mai 2016;  nu se acordă premii materiale sau în obiecte;  nu se admit contestaţii;
Concursul de creaţie plastică „Vreau să cresc sănătos!"
Pentru preşcolari şi şcolari
Secţiunea nu are taxă de participare; forma de participare: indirectă - prin trimiterea lucrărilor
Lucrarea se trimite prin poştă până în 15 martie 2016,  împreună cu fişa de înscriere, acordul de parteneriat semnat şi ştampilat, la următoarea adresă: Goicovici  Cristina, GPP NR 1, Beiuş, Strada Română, Nr. 4A, Jud. Bihor, Cod poştal 415200, cu menţiunea „Pentru concursul  judeţean  „Vreau să cresc sănătos!"
Lucrările plastice vor fi realizate în tehnica de lucru la alegere, desen, pictură, colaj, iar pe verso se va scrie: numele şi prenumele copilului, numele şi prenumele cadrului didactic coordonator, grupa, denumirea instituţiei de învăţământ.
Evaluare: la instituţia organizatoare se va forma o comisie din 3 membri care vor juriza lucrările trimise de către participanţi, iar pentru acordarea premiilor se va ţine cont de  respectarea temei şi originalitatea lucrării; diplomele copiilor, semnate şi ştampilate vor fi trimise prin e-mail cadrului didactic coordonator, până în luna mai 2016; nu se acordă premii materiale sau în obiecte; nu se admit contestaţii; lucrările primite nu se restituie;
Mediatizare şi diseminare: pliante, informare pe site-ul www.didactic.ro, informare pe site-ul www.ovidan.ro, articole în presa locală
Informaţii suplimentare:
coordonator proiect: Goicovici  Cristina  0773. 964. 500
coordonator proiect: Iakab Liana  0767.963.506

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:17:44 Ora standard a Europei de Est