Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Legea prevenției în sănătate a fost prezentată în dezbatere publică specialiștilor din sănătate la Oradea

Joi, la Primăria Oradea

Legea prevenției în sănătate a fost prezentată în dezbatere publică specialiștilor din sănătate la Oradea

În decembrie 2015, P.N.L. a depus spre dezbatere publică Proiectul de lege privind activitatea de prevenţie în sănătate, al cărui principal deziderat îl reprezintă „Prevenția, cea mai eficientă metodă pentru asigurarea sănătății oamenilor".

Ideea care stă la baza proiectului de lege propus de P.N.L., presupune implementarea unui program complex de prevenție în sănătate care să le ofere oamenilor, gratuit, posibilitatea de a depista din timp bolile și a le putea trata mult mai ușor, în costuri infinit mai mici.
Parlamentarii liberali: Horia Cristian, Lucia Varga, Florica Cherecheș și Valeriu Boieriu au organizat joi, 11 februarie, în sala mare a Primăriei Oradea, o dezbatere publică la care au participat medici cu specialităţi diverse, dintre care amintim: oncologie, diabetologie, chirurgie, radioterapie, pediatrie, hematologie, cardiologie, stomatologie, ginecologie, pneumologie, anestezie, reprezentanți ai  D.S.P. Bihor, reprezentanți ai unor O.N.G.-uri, precum și reprezentanți ai unor asociații de pacienți.
Scopul dezbaterii a fost de a oferi o informare cât mai corectă asupra principiilor care au stat la baza elaborării Legii prevenției, a conținutului propriu-zis, dar şi pentru a lărgi gradul de implicare şi participare directă a specialiștilor și a societăţii civile.
Proiectul de lege privind prevenția în sănătate a fost prezentat de către deputatul Horia Cristian, vicepreședintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, medic chirurg.
Legea asigură cadrul necesar pentru desfășurarea activității de prevenție în domeniul sănătății, reglementează faptul că prevenția este obligația pe care și-o asumă statul român față de cetățenii săi, precum și obligațiile pe care și le asumă cetățenii cu privire la sănătatea lor. Proiectul de lege reglementează necesitatea desfășurării activității de prevenire a apariției  îmbolnăvirilor, prevenirea și depistarea precoce a bolilor, promovarea sănătății și educația pentru sănătate.
Dezbaterile interactive au pus accentul pe necesitatea educației pentru sănătate, care trebuie făcută atât de către școală, cât și de medicii de familie și alte cadre medicale, conform unei metodologii clare, alocându-se buget corespunzător pentru asta. Medicii de familie ar trebui să fie în mod special responsabilizați și echipați în mod corespunzător, pentru a face prevenție. S-a subliniat că  activitatea  de prevenție trebuie realizată în mod coerent, sub coordonarea unei singure instituții, care să dispună de buget propriu. Această instituție ar trebui să propună programe anuale sau multianuale de prevenție, bazate pe evaluările făcute și incidența unor anumite boli, pe existența unor grupuri de risc, un rol important avându-l prevenția la copii. Faptul că în prezent există șase instituții care au responsabilități în prevenție și patru ministere care au bugete pentru prevenție, nu ajută deloc activitatea în sine pentru că responsabilitatea fiind împărțită, nu și-o asumă de fapt nimeni în mod obligatoriu. Participanții au subliniat faptul că  programele existente de prevenție nu sunt eficiente și nu ating parametrii propuși, datorită lipsei de implicare atât a factorilor decizionali, cât și a lipsei unei strategii clare de monitorizare, în multe cazuri, a lipsei de responsabilizare a celor implicați, cât și a promovării insuficiente. Exemple care s-ar putea da ar fi Programul național de depistare a cancerului de col care are o rată de răspândire de doar 8%, deși a debutat în 2012, Programul de depistare a hipoacuziei la nou născuți și altele. Participanții au salutat inițiativa unei astfel de legi și au venit cu propuneri concrete sau cu principii de care trebuie să se țină cont în îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor din România. Și-au manifestat disponibilitatea pentru a contribui atât la îmbunătățirea legii, cât și la elaborarea unui proiect al Normelor metodologice de aplicare a legii.
Legea prevenției în sănătate este în dezbatere publică  până în 01.03.2016 și se află pe pagina Camerei Deputaților la adresa:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=15446. Îi invităm pe cei care au propuneri concrete legate de această lege, să ni le transmită.
Dezbaterile organizate de parlamentarii P.N.L. vor continua în toată țara și  săptămâna viitoare, urmând ca la finalul acestora să susținem în Parlament  forma rezultată ținând cont de propunerile venite din partea specialiștilor, asociațiilor de pacienți, O.N.G.-urilor și a cetățenilor.
Deputat Lucia Varga și Florica Cherecheș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:16 Ora de vară a Europei de Est