Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,O societate care nu-și apreciază școala, cred că renunță mult la viitorul ei”

Conferința de presă a ministrului Educației, la I.S.J. Bihor

,,O societate care nu-și apreciază școala, cred că renunță mult la viitorul ei”

După participarea la deschiderea Adunării Generale a Consiliului Național al Elevilor (programată la ora 11.00 în Aula Magna a Universității din Oradea), și înaintea întâlnirii regionale cu reprezentanții inspectoratelor școlare din județele limitrofe, ministrul Educației, Adrian Curaj, s-a întâlnit, joi (11 februarie 2016, ora 13.30), cu reprezentanții presei la Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Pentru început domnul ministru Adrian Curaj  s-a referit la mesajele pe care le-a transmis elevilor (consilieri naționali): ,,Mesajul meu către elevi este că au întreaga mea susținere pentru ceea ce fac. Eu îi simt ca parteneri, chiar dacă sunt atât de tineri, dar sunt frumoși și deștepți. Îi simt parteneri și cred că rolul lor este profund, atât în ceea ce înseamnă transformarea școlii, cât și a comunităților din care vin... Pe de altă parte le-am spus că este esențial să contribuie și ei la acest contract social extraordinar între școală și rolul ei în societate, comunitate".
Prima întâlnire regională cu inspectorii generali și echipele lor
Apoi, dl ministru ne-a informat despre prima întâlnire regională cu reprezentanții inspectoratelor școlare din județele limitrofe. ,,Cred foarte mult în forța echipelor. Eu am venit cu un secretar de stat, cu doi directori generali și doi consilieri, asta pentru că venind aici, n-am venit formal, să bifăm o vizită, ci am spus că venim să discutăm tehnic cu tehnicienii și am invitat colegii noștri din județele limitrofe cu echipele lor (inspectorii generali, inspectorii generali adjuncți și directorii CCD)... Sunt dispus să-i ascult și să fac ceva pentru dânșii". Tot inspectorilor școlari avea să le transmită că vine o perioadă grea, de simulări, evaluări și examene, dar și TOLERANȚĂ ZERO. ,,Vreau ca la nivelul inspectoratelor să se ia toate măsurile pentru a nu se pune în niciun fel de lumină neplăcută asupra școlii pentru că școala este esențială societății, prezentului și viitorului țării acesteia... Școala are nevoie de prestigiu. Are nevoie de încredere. Și așa cum se comportă cei care o reprezintă așa este imaginea după aceea la nivel de societate. Eu am spus toleranță zero în sensul că am în fața mea oameni responsabili, am profesioniști, dar am mai vrut să le mai spun o dată că am mare încredere în ei".
La întrebarea dacă se desființează inspectoratele școlare, domnul ministru a răspuns scurt și ferm: ,,Nu. Foarte clar: NU! Am dat aviz negativ inițiativei. Am spus NU. Și voi face tot ce ține de mine ca acest NU îl susțin și-l voi susține astfel încât să-și facă efectul. Dar pe de altă parte avem puteri diferite în stat... Eu sunt pentru descentralizare și am încredere că vom putea împreună să consolidăm ce s-a făcut bun și întărirea capacității administrative".
După șapte ani, se pregătesc concursuri pentru directorii de școli
Domnul ministru a ținut să sublinieze că după șapte ani, se pregătesc concursuri pentru directorii de școli concursuri deschise oricui dorește să participe la concurs, ,,fără niciun spațiu incert, veniți și spuneți-vă ideile, transmiteți mesajul managerial: Cum vedeți școala dumneavoastră? Cum vedeți resursele din jur în favoarea școlii dvs.? Cum vedeți relația cu administrația locală și rolul administrației locale? Cum vedeți rolul dvs. ca manager într-o școală?"
Metodologia de concurs va apărea, probabil, la sfârșitul lunii martie, după cum s-a exprimat domnul ministru. Domnia sa se mai ,,bate" pentru ca administrația locală să poată finanța universitățile de stat. ,, Pe termen mediu și lung, discut cu colegii mei din Guvern, cu ministrul Dezvoltării Regionale dacă putem face modificările necesare ca administrația locală să poată finanța universitățile de stat", a precizat domnul ministru.
Pierderile din sistem
Domnul ministru s-a referit apoi la părăsirea prea devreme a școlii de către două categorii de elevi: ,,Mă doare că pierdem 25 la sută din copii la trecerea din clasa a VIII-a la clasa a IX-a... La fel ca cei care termină liceul și sunt deja 500.000 care nu au luat bacalaureatul. Și de ei am uitat cu totul. Și ei sunt pierduți. Nu avem un învățământ terțiar nonuniversitar, o zonă care să-i formeze nu pe termen scurt pentru că pentru a forma un specialist ai nevoie uneori de 2-3 ani, ca să poată lucra cu tehnologia de astăzi".
Anul acesta nu sunt bani mai mulți pentru manualele elevilor din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a decât atâția câți au fost prevăzuți în buget, ,,dar putem pregăti înțelept bugetul pe anul viitor", a adăugat domnul ministru.
Tot în spiritul și litera legii, într-o totală transparență, a răspuns domnul ministru și la subiectele legate de doctorate și de clasele de la secția maghiară din județul Bihor, o problemă spinoasă (,,inflamată") în care inspectorul școlar general Alin Novac-Iuhas este acuzat că ar fi cedat presiunilor făcute de parlamentari și directori udemeriști, mărind astfel (,,ilegal") numărul de clase de la 36 la 41. Ministrul a răspuns cu mult calm și diplomație: ,,Eu cred că nu există presiuni, există un dialog. Un spațiu în care te uiți și vezi ce resurse ai, încerci să respecți spațiul acesta încă flexibil 25-28 elevi în clasă, pe de altă parte înțelegem că există situații reglementate, precizate de lege în care minoritățile și alte situații de excepție necesită un tratament anume... ", iar dl inspector general a demonstrat că împărțind 1.158 de elevi la 28 de elevi pe clasă se obțin 41 de clase, după care a precizat: ,,nu vreau să vă las cu impresia că doar memoriul depus a schimbat o situație".
,,Am primit 18.000 de opinii..."
La chestiunea cu planul-cadru pentru clasele V-VIII, domnul ministru a răspuns tranșant și satisfăcut: „Propunerile de plan-cadru pentru clasele V-VIII au generat o vie dezbatere publică, ceea ce mă bucură foarte mult, pentru că arată interes şi preocupare în societate. Aceasta a fost şi ideea cu care am pornit la drum, aceea de a fi deschişi, transparenţi, de a dezbate şi de a-i asculta pe toţi cei implicaţi şi interesaţi de subiect. Am primit 18.000 de opinii prin chestionarul online, iar acestora li se adaugă cele formulate în cadrul dezbaterilor judeţene, precum şi cele expuse de grupul consultativ ... Marţi, 16 februarie, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I" din Bucureşti, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice va organiza o dezbatere în care vor fi discutate opţiunile cristalizate în procesul de consultare care a avut loc până acum ".
Bursa de 15.000 de euro
Despre bursa de 15.000 de euro, domnul ministru Adrian Curaj a vorbit la deschiderea Adunării Generale a C.N.E., dar jurnaliștii au readus-o în discuție pentru mai multe detalii.
,,Mă îngrijorează că lucruri minunate, ca acestea, nu sunt spuse. Dacă s-ar comunica mai mult ce se întâmplă și noi am fi mai demni și mai mândri față de noi, pentru că este această stimă de sine. Noi trebuie să construim stima de sine a tânărului în școală, în universitate, într-un context care nu este lipsit de valoare, ci este puternic orientat pe valoare. Cu siguranță că sunt lucruri care trebuie șlefuite, îndreptate, dar aici este înțelegerea deplină și responsabilizarea. Acum doi ani s-au dat 14 burse, acum trei ani, 11. Anul acesta nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunțat concursul. Am rămas dezamăgit. Am rămas surprins că nu se știe. Se acordă 50 de burse anual celor care câștigă olimpiade internaționale sau concursuri internaționale (inovare, știință). Pentru acesta însă trebuie să aplice și să studieze într-o universitate din România și să se asocieze unui laborator de cercetare de interes. Nu este o bursă de educație, ci una pentru un foarte tânăr cercetător. Se acordă 15.000 de euro pe doi ani, la care se adaugă 2.000 de euro pentru mobilitate, iar dacă după doi ani, rezultatele sunt bune, și decide să mai rămână, mai poate primi încă 10.000 de euro pe următorul an și jumătate. Prin aceasta noi nu oprim mobilitatea tinerilor, doar încercăm să le oferim o alternativă celor foarte buni care vor să rămână în România", a conchis dl ministru Adrian Curaj.
Ovidiu Dan  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:13 Ora de vară a Europei de Est