Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul Clasicii noştri, la Buntești

O nouă filă de poveste

Proiectul Clasicii noştri, la Buntești

O nouă filă de poveste s-a scris la C.D.I. Bunteşti.

O poveste în care personajele îi cinstesc pe cei care şi-au dedicat viaţa celor mulţi şi umili, urmărind să-i călăuzească pe drumul vieţii, încercând să le dezvăluie frumuseţea şi eternitatea naturii, sufletul plăpândei şi efemerei fiinţe, omul. Actorii, micii elevi de gimnaziu, începând cu ,,bobocii" din clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Stînceşti şi cei de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Bunteşti, au citit proză, poezie, piese de teatru, au memorat şi creat versuri, exprimându-şi încântarea şi respectul faţă de cei trei clasici ai literaturii române: Mihai Eminescu, Ioan Slavici şi Ion Luca Caragiale.
În luna ianuarie, elevii celor două şcoli au desfăşurat activităţi individuale şi de grup prin care s-au apropiat mai mult de opera celor trei clasici, au descifrat noi aspecte  ale operei şi ale vieţii neobosite a  celor desprinşi din unda divină. Cu entuziasm, au transpus în culoare, ritm şi joc scenic secvenţe din cele mai frumoase şi cunoscute creaţii ale sărbătoriţilor: Ce te legeni..., La steaua, Luceafărul, Glossa, Scrisoarea III, O, rămâi..., Numai poetul, Doi feţi cu stea în frunte, Zâna Zorilor, Vizită,  D-l Goe... Un grup de eleve de la Stînceşti (Gabor Carla, Pasere Eva, Terebenţiu Paula, Turle Denisa), îndrumate de doamna profesoară Amelia Şerb, au recitat trei creaţii eminesciene în limba franceză. Echipajele şcolilor participante au demonstrat că e important să  cunoaştem şi viaţa celor trei personalităţi marcante ale literaturii române, prin participarea la proba „Viaţa şi opera clasicilor". Astfel, într-o manieră plăcută şi accesibilă, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, elevii au avut şansa să descopere alte feţe ale literaturii, să privească dincolo de măşti, să se cunoască mai bine, să construiască punţi spre universul cărţii şi să devină prieteni.
Munca, disciplina şi talentul acestor elevi au transformat totul în bucurie. Pentru a simţi această bucurie vă invităm să citiţi câteva rânduri din creaţiile copiilor şi să urmăriţi câteva scene din spectacolul final, redate cu ajutorul fotografiilor.
 
„Teiul bătrân îşi scutură creanga,
Pluteşte mireasma, văzduhu-i curat,
Stele-argintii străpung bolta întreagă,
Ne picură în suflet cântul uitat.
 
Doina se-aşterne pe covorul de flori,
Surâde, plânge şi revarsă fiori,
Cald ea coboară, îmbrăţişează firea,
Izvorul  tremură şi-i redă strălucirea.
 
Codrul şi izvorul, teiul şi floarea,
Iubirea şi visul, dorul şi marea,
Se reunesc, dansează şi sunt muza
Iar Eminescu îmi este călăuza". (Mădălina - Andreea Popa)
 
„ [...]Caut pădurea de argint
Să-l întâlnesc pe Călin
Şi pe a lui aleasă,
Îl zăresc pe Luceafăr
Şi nemărginirea culeasă". (Florina-Ramona Coraş)
Director, prof. Mirela Corbu; director adjunct, prof. Simona Muţiu; responsabil de proiect, Angelica Ştef; echipa de proiect a reunit cadre didactice din arii curriculare diferite: prof. Şerb Amelia, Buboi Sanda, Pele Ioana, Iştoc Mariana, Bondar Anca și prof. documentarist Fericean Claudia. (A.S.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul Clasicii noştri, la Buntești.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:10 Ora de vară a Europei de Est