Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Aveți curaj să negociați și să vă susțineți interesul...”

Mesajul ministrului Educației, Adrian Curaj, adresat elevilor consilieri:

,,Aveți curaj să negociați și să vă susțineți interesul...”

La 10 ani de existență, Consiliul Național al Elevilor a ținut cea de-a XIX-a sesiune a Adunării Generale la Oradea (în perioada 10-13 februarie 2016), președintele C.N.E. fiind orădean, gojdistul Horia Onița.

Invitatul de onoare al reuniunii a fost ministrul Educației, Adrian Curaj, care i-a privit cu simpatie, îmbrățișându-i din priviri pe toți, încercând să-i vadă, să și-i apropie și să-i salute pe toți, urcând în mijlocul lor și întrebându-i de unde vin și pe cine reprezintă.
,,Trebuie să influențați școala, calitatea ei, și comunitatea"
Diplomat și vădit emoționat, sincer și deschis, ministrul Adrian Curaj a lăsat o bună impresie, printr-un discurs deloc protocolar, prietenos și direct, cu mult respect pentru elevii consilieri și profesori. ,,Chiar simt o emoție puternică fiind aici cu voi pentru că voi ați confirmat, sunteți după 10 ani, ați dovedit că un vis frumos a devenit realitate, că un vis frumos este realitate. O universitate vă deschide brațele și vă spune: Noi vă vrem! Este un mesaj puternic. Decizia e la voi". A fost momentul în care ministrul le-a vorbit despre bursa de 15.000 de euro pe doi ani care li se acordă olimpicilor internaționali și câștigătorilor unor concursuri internaționale care doresc să studieze într-o universitate din România, într-un laborator de cercetare din România. Apoi, privindu-i cât sunt de entuziaști și motivați le-a vorbit despre respectul, încrederea și investiția de știință și suflet din partea profesorilor lor, despre bucuria și lumina din ochii lor, ca viitori lideri ai societății, despre încrederea pe care o are în ei și în școală. ,,Rolul vostru este unul frumos și determinant în spațiul acesta important al școlii, în interiorul ei. În interiorul cetății, numită școală, dar și rolul pe care școala îl are în comunitate... Prin poziția dumneavoastră trebuie să influențați școala, calitatea ei, și prin ea comunitatea.
,,Școala schimbă societatea"
Doresc să aveți bucuria tinereții și forța ei, dar și maturitatea și experiența, astfel încât vocea dumneavoastră să fie una din ce în ce mai puternică, să fie o voce echilibrată din punct de vedere al solicitărilor, dar și inovativă din punct de vedere al solicitărilor, să fiți un partener deschis, să vă susțineți ideile și să faceți astfel încât școala românească, profundă și minunată, să fie bine văzută în societate, să ducă după ea mesajul că școala schimbă societatea", a conchis dl ministru Adrian Curaj.
,,Un popor educat este un popor puternic"
Și mesajele celorlalți vorbitori (invitați) au fost pozitive, apreciative și mobilizatoare.
Inspectorul școlar general Alin Novac-Iuhas îi consideră drept ,,cea mai de preț resursă a acestei țări", iar ,,un elev, un profesor, un stilou, o carte pot schimba lumea".
Rectorul Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, ca manager, vede în structura C.N.E. forța și unitatea de care are nevoie o universitate, iar în liderul său, un manager de succes, care merită toate aplauzele. A fost momentul în care președintele a primit (prin aplauze îndelungate) toată recunoștința colegilor pentru efortul și calitățile sale de lider îndrăgit.
Apelând la un citat din Confucius (cel cu castronul de orez), directorul Cancelariei prefectului Claudiu Adrian Pop, doamna Claudia Timofte, a dorit să transmită forța pe care o are educația bine înțelesă și eficientă, în a-i învăța pe elevi cum să învețe și cum să-și dezvolte caracterul și propria personalitate învățând (de la alții și prin propriul efort); concluzionând, domnia sa a spus: ,,Un popor educat este un popor puternic; fără educație și fără dascăli nu vom reuși să facem performanță".
Ca profesor și politician, președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, a perceput structura C.N.E ca un cadru potrivit de exersare a democrației, evidențiind  vocea și atitudinea elevilor consilieri care trebuie să fie tot mai mult luate în seamă atunci când se iau decizii politice și administrative care în privesc direct pe ei.
Și viceprimarul Huszar Istvan vede în elevii consilieri viitoarea clasă politică și profesioniștii de mâine.
,,Vă doresc să reușiți să fiți ascultați de-adevăratele!"
Cu mult drag li s-au adresat apoi consilierilor reprezentanții studenților și tinerilor, ai UNICEF România și ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Studenții și tinerii i-au îndemnat să țină aproape de ei, să colaboreze și să participe la  parteneriatele care li se adresează direct, între care ,,Universitățile de vară pentru elevi" (utile și interesante). Reprezentantul UNICEF le-a sugerat să-i reprezinte și pe copiii care nu au șansa să meargă la universitate, pe copiii din mediul rural, pe cei cu dizabilități, pe copiii romi și pe alți copii care din varii motive au șanse reduse pentru a-și dezvolta potențialul; iar reprezentantul A.N.P.D.C.A. le-a urat să reușescă să fie ascultați de-adevăratelea.
,,Interesul nostru este să dobândim valori, să dobândim competențe"
Președintele C.N.E., Horia Onița, vădit mișcat de onoarea ce i s-a făcut consiliului prin participarea la deschiderea Adunării Generale  a ministrului Educației, Adrian Curaj, a reprezentanților oficialităților locale, județene și centrale, a subliniat comuniunea dintre actorii sistemului de învățământ, vocea C.N.E., opinia care poate aduce plusvaloare sistemului de învățământ românesc.
,,La cea de-a XIX-a sesiune a Adunării Generale vom aborda din nou subiecte care vizează interesul direct al elevilor din România în dezbaterea programei școlare, codului drepturilor și obligațiilor elevilor, naveta, principiile de aplicare a Legii Nr. 1 a Educației Naționale, schimbarea mentalității și cazurile care nu aduc imagine prea bună în presă... Vocea elevilor poate fi un punct de cotitură dacă vom reuși să ajungem în toate școlile din România. La un moment festiv, putem spune că structura a evoluat pe parcursul celor 10 ani; că avem opinii legitime... că interesul nostru este să dobândim valori, să dobândim competențe, astfel încât la absolvirea învățământului preuniversitar să putem să ne integrăm pe piața muncii ca cetățeni veritabili cu principii morale corecte", a mai spus Horia Onița.
Să mai spunem că primul și ultimul cuvânt în crearea atmosferei festive l-au avut joi, 11 februarie, în Aula Magna a Universității din Oradea, membrii corului Ariston al Liceului de Arte din Oradea.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (64 de poze), accesați Galeria foto: ,,Aveți curaj să negociați și să vă susțineți interesul...”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:05 Ora de vară a Europei de Est