Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Avram Iancu, Craiul Munților, a fost sărbătorit la Beiuș

Duminică

Avram Iancu, Craiul Munților, a fost sărbătorit la Beiuș

Asociația ,,Avram Iancu" Beiuș și Primăria Municipiului Beiuș au organizat duminică, 7 februarie 2016, sărbătorirea a 11 ani de la înființarea organizației și omagierea spiritului vizionar al lui Avram Iancu, Craiul Munților, la împlinirea a 166 de ani de la trecerea sa prin Beiuș.

Apoi, participanții au străbătut orașul îmbrăcați în frumoase costume populare, până la bustul lui Avram Iancu (opera sculptorului local Sandu Crăciun), unde, în prezența unei numeroase asistențe formate din senatori, deputați, foști, actuali și viitori primari ai urbei, dascăli, elevi, membri și simpatizanți ai asociației, patrioți, a avut loc un parastas de pomenire. Memoria lui Avram Iancu a fost omagiată de Ianc Viorel, președintele Asociației, Adrian Domocoș, primarul municipiului Beiuș, Nicolae Iuga, președinte al Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, Filiala Brad, însoțit de două tulnicărese care au sunat adunarea, prof. dr. Lucian Ropa, poetul Gheorghe Moruț, cu creația Litanie pentru Avram Iancu. Au fost depuse coroane de flori.
A urmat un superb spectacol artistic desfășurat în sala mare a Primăriei Beiuș, deschis de tulnicăresele din Brad și susținut de elevi de la școlile gimnaziale din Beiuș și împrejurimi: Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu - coordonator prof. Daniela Rada, secția română și secția maghiară - prof. Benedek Judith, Școala Gimnazială din Remetea - prof. Foldvari Monica, din Sâmbăta și Răbăgani - prof. Lucaci Adriana, Clubul Copiilor Beiuș - prof. Irina Mihoc, împreună cu Casa Francesca și Casa de Cultură Beiuș - prof. Anca Banda.
În partea a doua a spectacolului a evoluat orchestra ,,Codrulețul", condusă de Gheorghe David, cu colaboratorii săi: Paula Lezeu, Lucia Busuioc, Amalia Bota - Școala Gimnazială din Uileac - prof. Adina Bacuș, Mihaela Bogan - C.N. ,,Avram Iancu" Ștei, Ionel Cabău - rapsod popular, Anca Banda, cu ansamblul Românașii din Drăgănești, Paul David, Sorina și Ariana Jula, Daniela Rada, Vlad David, Grupul vocal Permanențe, Roșia, întărit cu câțiva membri ai grupului vocal Lyra, Beiuș, sub bagheta prof. Remus Laza. Fericean Răzvan - C.N. ,,Avram Iancu", Ștei a prezentat un eseu: Folclor și cultura populară.
Un moment deosebit a fost dedicat d-lui Nicolae Fărcuț, instrumentist al orchestrei ,,Codrulețul", căruia i s-a acordat o Diplomă de excelență pentru 50 de ani de activitate în slujba folclorului bihorean.
Prezentarea a fost făcută de prof. Monica Foldvari
Text și foto: prof. Ioan Curpaș
Școala Gimnaziala Finiș, Șuncuiș
 
Litanie pentru Avram Iancu
Este Avram Iancu, Rege al Neamului meu - 
este în mine, în tine, Române, oriunde ai fi,
este El pentru noi, Dar de la Dumnezeu - 
Foc ne e, și Lumină, de-aici spre Vecii...

Ne-a-nvățat prin dârzenia rară, Avram,
că martirul e-un sfânt, când i-e jertfa curată,
și-n tăcere se stinge, în Iubirea de Neam - 
nu-n blestem, sau cârtiri, sau huliri, niciodată!

L-a durut lacrima Neamului meu îndelung răstignit,
l-a durut viața Seminției, trăită-n nevoi,
l-a durut geamătul meu de atunci pâna-acum neoprit,
l-a durut ne-nțelegerea, frate Maghiar, dintre noi!...

Mai presus de orice-i Iubirea de Glie
a celui plămădit demiurgic din lutul străbun,
sfințită prin Pacea trăirii-n Frăție,
cu toții de-o seamă, de-i Maghiar sau Român!...

Și Avram Iancu-a știut că Iubirea de frate-i
poruncă din Ceruri ce-mplinită se cere
de toată Suflarea din Ardeal, și se poate - 
Armonia rânduită de Ceruri, nu piere!...

Nemuririi-i plecat dintre noi Domnul cel Moț
și de-Acolo privește cum în marș triumfal,
Legiunea Auraria Gemina ne unește pe toți - 
să trăim ca Frații-n Iubire, și-n Pace-n Ardeal!
Gheorghe Moruț
P.S. Pentru mai multe poze (62 de poze), accesați Galeria foto: Avram Iancu, Craiul Munților, a fost sărbătorit la Beiuș.
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:17:50 Ora de vară a Europei de Est