Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Astăzi, poftiți la „Livada de vişini”!

Programul lunii februarie la Teatrul Regina Maria

Astăzi, poftiți la „Livada de vişini”!

Teatrul Regina Maria a pregătit şi luna aceasta un adevărat festin teatral pentru orădeni.

Primul gong al lunii februarie a anunţat spectacolul „Audiţia", cea mai recentă premieră a trupei Iosif Vulcan, miercuri, 3 februarie şi joi 11 februarie, de la ora 19.00, la Sala Mare - o tragi-comedie care prezintă povestea a şase femei ce se lasă seduse de mirajul unei vieţi mai bune în străinătate.
Urmează un tur de forţă, o microstagiune de patru zile, în care va fi prezentă comisia de nominalizări a Galei Premiilor UNITER pentru a viziona spectacolele propuse de Teatrul Regina Maria pentru ediţia din acest an. Cu speranţe temeinice, primul spectacol dintre cele propuse este „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas", care s-a jucat vineri, 5 februarie - un spectacol care semnalează consecinţele pe care corupţia şi minciuna le au asupra spiritului uman şi cum pot să transforme un om integru într-un oligarh corupt şi lipsit de scrupule.
Sâmbătă, 6 februarie, s-a reluat „Cheia", o  poveste tragi-comică despre sfârşitul copilăriei, iar duminică, 7 februarie, l-am (re)văzut pe „Omul din La Mancha". Îl veţi puteţi revedea pe visătorul cavaler al tristei figuri şi vineri, 26 februarie.
Luni, 8 februarie, de la ora 19.00, tot la Sala Mare, personajele cehoviene din spectacolul „Livada de vişini" aşteaptă verdictul final: se va tăia sau nu celebra livadă, care a fost pentru un tip îndelungat nu numai un spaţiu al unei copilării frumoase, dar şi motiv de mândrie locală,  reprezentaţie cu care se va încheia această microstagiune.
După seriozitatea pe care o impune un asemenea eveniment, dăm frâu liber spiritului rebel şi vă aşteptăm miercuri, 10 februarie, de la ora 19.00, la Sala Mare, la „Zbor deasupra unui cuib de cuci", alături de răzvrătitul Randle Patrick McMurphy, care luptă împotriva sistemului rigid impus de Sora Ratched în sanatoriul la care este internat.
Sâmbătă, 13 februarie, de la ora 11.00, se deschid la Era Shopping Park porţile tărâmului magic din Oz, aşa că, vă rugăm să vă lăsaţi purtaţi de tornada fanteziei şi să o însoţiţi pe Dorothy în călătoria plină de aventuri spre „Vrăjitorul din Oz". Intrarea este liberă!
Vineri, 19 februarie, ora 19.00, la Sala Mare, sunteţi invitaţi să luaţi parte la o serie de întâmplări haioase nevoie mare provocate de năbădăile dragostei alături de personajele fermecătoare din comedia muzicală „Îndrăgostiţii din Ancona".
Sâmbătă, 20 februarie, atât micii spectatori, cât şi cei mari sunt aşteptaţi să se delecteze cu două spectacole senzaţionale: „Ivan Turbincă", de la ora 11.00, un spectacol adresat copiilor, dar care poate să lumineze sufletele tuturor celor care şi-au petrecut copilăria cu poveştile fermecătoare ale lui Ion Creangă, iar de la ora 19.00 „Desculţ în parc", o comedie romantică savuroasă, care înfăţişează eforturile a doi tineri căsătoriţi de a-şi construi viaţa împreună şi, mai ales, de a-şi armoniza personalităţile.
Duminică, 21 februarie, de la ora 19.00, vă invităm să faceţi o călătorie spre o destinaţie exotică, „Cancun" - o comedie agilă despre cum ar fi putut fi viaţa... un joc de-a ce-ar fi fost dacă.
Încheiem luna într-o atmosferă de poveste alături de „Scufiţa roşie", care are nevoie de sfatul dumneavoastră duminică, 28 februarie, de la ora 11.00, la Sala Arlus, pentru a ajunge în siguranţă la casa bunicuţei sale. Să nu vă fie frică de lupul cel rău, avem noi ac de cojocul lui.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus,
secretar literar
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Astăzi, poftiți la „Livada de vişini”!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:47:41 Ora standard a Europei de Est