Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Direcţia Tehnică a Primăriei Oradea şi-a prezentat raportul de activitate pe 2015

Vineri,

Direcţia Tehnică a Primăriei Oradea şi-a prezentat raportul de activitate pe 2015

Direcția Tehnică a Primăriei Oradea și-a prezentat vineri, 5 februarie 2016, raportul de activitate pe anul 2015, dar și obiectivele pentru anul 2016.

La conferință au participat viceprimarul Mircea Mălan, directorii: Mircea Ghitea, Aurelia Țenț și Emil Bențan, dar și Mircea Stejerean - şeful Serviciu Lucrări și Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea.
,,Direcția Tehnică este o direcție cu o activitate foarte complexă, care are în aria de responsabilitate domenii diverse, începând de la salubrizare la deszăpezire, la modernizarea străzilor, întreținere parcurilor și zonelor verzi sau siguranţa circulației", a spus Mircea Ghitea, directorul Direcțíei Tehnice din Primăria Oradea.
Lucrări finalizate în 2015
Anul trecut au fost finalizate o serie de lucrări de investiţii, de modernizare, reabilitare străzi și poduri, precum modernizarea străzilor Belșugului, Salcâmilor (tronson Str. Meșteșugarilor - Str. Taberi Geza), Trotușului (tronson Piața Ghioceilor - Str. Henrik Ibsen), Gheorghinelor, 9 Mai, Mangaliei, Înfrățirii, Furnicii, Greierului, Arțarilor (tronson Al. Sahia - Piața Devei), Hack Halasi Gyula, realizare acces din Str. Făliei în Str. Dragoş Vodă, inclusiv amenajare intersecţii în zona Podului Mareşal Constantin Prezan, realizarea podului rutier peste Crişul Repede, Str. Făcliei - Str. Dragoş Vodă (Pod Mareşal Constantin Prezan), reabilitarea Str. Borşului pe tronsonul Pod CF - Staţia de epurare a apelor uzate menajere.
În ceea ce priveşte locurile de parcare, în anul 2015 au fost amenajate 2.328 de locuri de parcare. ,,Între anii 2009 - 2015, Primăria Oradea prin Direcţia Tehnică a realizat peste 15.000 de locuri de parcare în municipiu", a spus directorul Direcţiei Tehnice, dl. Mircea Ghitea.
Tot anul trecut a fost finalizată pasarela pietonală şi pentru biciclişti peste Pârâul Peţea, în zona Str. Octavian Goga, dar şi intersecţia prin pasaj denivelat între drumul de centură al municipiului Oradea (Str. Ogorului) şi drumul naţional DN 76 - relaţia Deva.
Lucrări demarate în 2015, care se vor finaliza în acest an
Totodată, există o serie de lucrări de execuţie demarate în anul 2015 şi care se vor finaliza în acest an: modernizare Str. Anghel Saligny, reabilitare Pod Sf. Ladislau, drum de acces pentru autovehicule speciale de intervenţie pentru situaţii de urgenţă între Str. Tribunalului şi Str. Gheorghe Dima,  trecerea denivelată pe sub liniile de cale ferată Oradea - Episcopia Bihor, în zona Str. Secarei, dar şi reamenajarea piaţetei din faţa Magazinului Crişul.
Noi lucrări de investiţii, propuse pentru finanţare, execuţie sau începere în 2016
Principalele lucrări de investiţii noi propuse pentru finanţare şi execuţie sau începere în acest an, sunt modernizarea a 20 de străzi (Abraham Lincoln, Clopoţeilor, Copacilor, Caraşului, Ecaterina Varga, Govorei, Măgurei, Olteţului, Pelinului, Salciei, Sirenei, Verii, Cerbului, Argeşului, Buzăului, Constantin Mille, Gheorghe Ţiţeica, Vasile Pârvan, Daliei şi Piaţa Ghioceilor - tronson nemodernizat între Trotuşului şi N. Bolcaş, dar şi amenajarea de accese auto şi spaţii de parcare în zona situată între Str. Atelierelor şi Aleea Salca şi amenajarea accesului la Complexul Wellness Termal Nymphaea.
Pe lângă toate acestea, Direcţia Tehnică s-a mai ocupat în 2015 de colectarea selectivă a deşeurilor, de salubrizarea oraşului, de întreţinerea şi repararea străzilor modernizate prin plombări şi covoraşe, de întreţinerea/repararea şi execuţia mobilierului urban amplasat pe domeniul public, de completarea fondului de arbori existent, de amenajarea spaţiilor verzi.
În ceea ce priveşte iluminatul public al oraşului, în anul 2015 s-au realizat în cadrul programului de extindere/modernizare a iluminatului public 21 km de reţea de iluminat public. Lungimea totală a reţelelor de iluminat public existente în municipiul Oradea este de 627 km. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:04:33 Ora standard a Europei de Est