Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Învață să-i mulțumești celui ce te ajută, și respectă-l pe cel ce te educă

Mesaj către elevi

Învață să-i mulțumești celui ce te ajută, și respectă-l pe cel ce te educă

Cuvintele ce le rostești te caracterizează. Cuvintele vulgare nu te fac mai matur, ele scot la lumină gândurile ce se ascund în adâncul inimii tale; se spune că ceea ce porți în suflet îți iese pe gură, de aceea ferește-te de cuvintele vulgare și înjurături.

Școala, datorită timpului petrecut în această instituție și a legăturilor interpersonale deja formate, îți este al doilea cămin; desigur că acele norme și reguli care sunt în școală diferă de cele de-acasă, însă regulile își au scopurile lor, iar omul este astfel creat, încât să se poată adapta ușor condițiilor și așteptărilor sociale. 
Profesorii nu îți sunt slugi și nici dușmani, ei te formează, te educă și te sprijină, te ajută să te descoperi și astfel te pregătesc pentru drumul pe care îl vei alege în viață. Atitudinea flegmatică este la modă, iar dacă ai un astfel de comportament dai dovadă de lipsă de respect.
Învață să-i mulțumești celui ce te ajută, și respectă-l pe cel ce te educă, el îți vrea binele. Dacă cineva face aceste lucruri pentru tine, înseamnă că-i pasă, îi ești important. Zâmbetul sincer este forma de a-i mulțumi, zâmbetul și respectul sunt superioare oricărui lucru material. Învață să fii sincer! 
Profesorii tăi sunt și ei oameni, precum ești tu, precum sunt părinții tăi; au și ei zile mai grele, poveri, bucurii... Nu uita că și ei au fost copii, elevi, și știu ce înseamnă a te supune unor norme, reguli. 
Ce ție nu-ți place altuia nu-i face!- spune un vechi proverb, deci nu ai drept de manipulare sau de autoritate asupra vieții, sentimentelor celuilalt, asupra integrității trupești și sufletești ale aproapelui tău. Nu răni, nici fizic, nici verbal; ai grijă ce rostești, vorbele rostite își au ecou în eternitate. Nu uita că nu poți decide în locul altcuiva, însă ai grijă când decizi anumite lucruri și cântărește bine, alegerile tale pot influența și pe cei din jur.
Învață să spui NU! oamenilor care vor să te corupă și să te atragă in cercuri vicioase! Mintea și judecata ta să iți fie mereu curate, nu permite persoanelor care au alte convingeri decât ai tu să te manipuleze și să te conducă spre cercuri dubioase. Fii totdeauna convins că nu tot ce strălucește este aur. 
Dacă poți ajuta, fă-o! nu te feri să faci un bine celui ce are nevoie, iar când tu ai nevoie de ajutor, îndrăznește și cere-l, întotdeauna vor fi oameni care vor fi acolo pentru tine. Nu ești singur, Cineva are grijă de tine și îți cunoaște cele mai arzătoare dorințe ale sufletului tău. Ai răbdare și încredere, ele se vor materializa. 
Nu uita, ești unic, valoros, fără tipare și fără șablon, ești irepetabil. Cu cât un lucru este mai rar, cu atât este mai scump. Bucură-te de fiecare clipă mulțumind Celui ce-i datorezi totul! 
Prof. ing. Molnar Mihai

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:16 Ora de vară a Europei de Est