Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Învață să-i mulțumești celui ce te ajută, și respectă-l pe cel ce te educă

Mesaj către elevi

Învață să-i mulțumești celui ce te ajută, și respectă-l pe cel ce te educă

Cuvintele ce le rostești te caracterizează. Cuvintele vulgare nu te fac mai matur, ele scot la lumină gândurile ce se ascund în adâncul inimii tale; se spune că ceea ce porți în suflet îți iese pe gură, de aceea ferește-te de cuvintele vulgare și înjurături.

Școala, datorită timpului petrecut în această instituție și a legăturilor interpersonale deja formate, îți este al doilea cămin; desigur că acele norme și reguli care sunt în școală diferă de cele de-acasă, însă regulile își au scopurile lor, iar omul este astfel creat, încât să se poată adapta ușor condițiilor și așteptărilor sociale. 
Profesorii nu îți sunt slugi și nici dușmani, ei te formează, te educă și te sprijină, te ajută să te descoperi și astfel te pregătesc pentru drumul pe care îl vei alege în viață. Atitudinea flegmatică este la modă, iar dacă ai un astfel de comportament dai dovadă de lipsă de respect.
Învață să-i mulțumești celui ce te ajută, și respectă-l pe cel ce te educă, el îți vrea binele. Dacă cineva face aceste lucruri pentru tine, înseamnă că-i pasă, îi ești important. Zâmbetul sincer este forma de a-i mulțumi, zâmbetul și respectul sunt superioare oricărui lucru material. Învață să fii sincer! 
Profesorii tăi sunt și ei oameni, precum ești tu, precum sunt părinții tăi; au și ei zile mai grele, poveri, bucurii... Nu uita că și ei au fost copii, elevi, și știu ce înseamnă a te supune unor norme, reguli. 
Ce ție nu-ți place altuia nu-i face!- spune un vechi proverb, deci nu ai drept de manipulare sau de autoritate asupra vieții, sentimentelor celuilalt, asupra integrității trupești și sufletești ale aproapelui tău. Nu răni, nici fizic, nici verbal; ai grijă ce rostești, vorbele rostite își au ecou în eternitate. Nu uita că nu poți decide în locul altcuiva, însă ai grijă când decizi anumite lucruri și cântărește bine, alegerile tale pot influența și pe cei din jur.
Învață să spui NU! oamenilor care vor să te corupă și să te atragă in cercuri vicioase! Mintea și judecata ta să iți fie mereu curate, nu permite persoanelor care au alte convingeri decât ai tu să te manipuleze și să te conducă spre cercuri dubioase. Fii totdeauna convins că nu tot ce strălucește este aur. 
Dacă poți ajuta, fă-o! nu te feri să faci un bine celui ce are nevoie, iar când tu ai nevoie de ajutor, îndrăznește și cere-l, întotdeauna vor fi oameni care vor fi acolo pentru tine. Nu ești singur, Cineva are grijă de tine și îți cunoaște cele mai arzătoare dorințe ale sufletului tău. Ai răbdare și încredere, ele se vor materializa. 
Nu uita, ești unic, valoros, fără tipare și fără șablon, ești irepetabil. Cu cât un lucru este mai rar, cu atât este mai scump. Bucură-te de fiecare clipă mulțumind Celui ce-i datorezi totul! 
Prof. ing. Molnar Mihai

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:22:19 Ora standard a Europei de Est